Dan državnosti BiH

Uncategorized

Sharing is caring!

Dan državnosti BiH prvi put obeležen i u Banjaluci

Dan državnosti BiH prvi put obeležen i u Banjaluci 1Vojin Mijatović, SDP BiH Foto: Oslobođenje

Prvi put od postojanja dejtonske Bosne i Hercegovine večeras je u Banjaluci obeležen Dan državnosti BiH, koji se u Republici Srpskoj ne proslavlja kao praznik.
Domaćin svečane akademije održane na Banjalučkom velesajmu bio je Vojin Mijatović iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH).

Prethodno je bilo najavljeno da će svečana akademija biti održana u hotelu „Bosna“, ali je uprava tog hotela odbila Mijatovićev zahtev da se skup održi u njihovoj sali.

Među govornicima na svečanoj akademiji su, između ostalih, bili akademik Slavo Kukić, Vehid Šehić iz Gradjanskog foruma Tuzla, Ahmed Husagić iz pokreta Snaga Domovine, Jozo Barišić iz Dervente, Alija Tabaković iz Srebrenice, domaćin Vojin Mijatović, potpredsednik SDP BiH, kao i predsednik SDP-a Nermin Nikšić.

„Ovo što se događa ovde večeras je prvi signal da neće uspeti u rušenju države, jer je ovo prvi put posle Dejtonskog sporazuma da se Dan državnosti organizuje u Banjaluci“, kazao je akademik Slavo Kukić.

Vehid Šehić iz Građanskog foruma Tuzla Vehid Šehić je rekao da je ZAVNOBIH, ne samo udario temelje savremene države BiH, već je „najbolji pokazatelj da će ljudi, bez obzira na svoj svetonazor, stati u odbranu i da ih je sve vezala jedna ljubav“.

„Građani BiH su danas nesretni ljudi, jer živimo u državi nenormalnih socijalnih razlika“, kazao je Šehić.

Alija Tabaković iz Srebrenice je rekao da prisutni na svečanoj akademiji „nemaju boju, naciju i veru, već da su tu zbog države“.

„Imali smo defile dece u Srebrenici i sve je prošlo bez problema, što znači da svi građani BiH žele državu, tako treba biti i u Banjaluci. Lako je u drugim gradovima slaviti Dan državnosti, ali ovaj dogadjaj je bitan za sve nas i u Banjaluci“, kazao je Tabaković.

Potpredsednik SDP BiH Vojin Mijatović je rekao da je večerašnji skup pokazao da „Bosne i Hercegovine ima i u Banjaluci“, dodavši da će „posle narednih izbora u Narodnoj skupštini RS „biti postavljena zastava BiH koju niko neće skloniti“.

Mijatović je, govoreći na Svečanoj akademiji komentarisao i izjavu bivšeg člana Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića koji je kazao da ne priznaje Dan državnosti BiH: „Ne priznaje ZAVNOBIH, ne priznaje BiH, a 26 godina živi od BiH. Kaže njegov šef Dodik, pre jedno pola godine, goodbye BiH, a evo večeras Bosanci i Hercegovci kažu gooodbye Milorade.“

Mijatović je,prenosi Oslobođenje, Dodiku je poručio da može birati granični prelaz preko kojeg će preći i otići iz BiH, te da mu „halalimo sve milione koje je pokrao, ali samo neka ide“.

Govoreći o organizovanju ovog događaja, Mijatović se zahvalio ljudima koji su mu pomagali oko toga i istakao da je on najmanje bitan večeras: „Ja sam samo statista u filmu dobrih ljudi, hvala svima. Mi smo u Pokretu za državu rekli nema partijskih zastava, rekli smo da ćemo braniti BiH tamo gdje je najmanje ima, a to je nažalost u entitetu Republika Srpska.“

Na kraju večerašnje akademije prisutnima se obratio predsednik SDP BiH Nermin Nikšić, koji je ocenio da je „prošlost domovine zalog da deca žive u jedinstvu, a ne u podelama i da ni milimetra neće odstupiti od svojih principa“.

„Svoj cilj neće ostvariti, BiH neće podeliti. Antifašisti su znali svoj cilj, nisu ga se htjeli odreći ni pod koju cenu. Naša vizija je jedna i jedinstvena, naše sudbine su neraskidive i samo zajedno se možemo izboriti za dobro svih“, naglasio je Nikšić.

Skup je završen pozdravom „Smrt fašizmu-sloboda narodu“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares