Darko Bajić

Uncategorized

Sharing is caring!

Darko Bajić: Vlast se pravi blesava, mi prolazimo kroz orkan

KULTURA 13. jun. 202123:02
Podeli:
Izvor: N1

Moramo da shvatimo da smo sa umetnošću svi mi bogatiji. Da uz umetnost postajemo bogatiji naročito bi trebalo da budu svesni Ministarstvo kulture, vlast, svi. Danas ispada da smo mi umetnici prepušteni sebi, sami moramo da guramo stvari, bivamo prinuđeni da prolazimo kroz orkan, iako je neophodno i prirodno da u tome imamo pomoć, kaže za Nova.rs reditelj i profesor FDU Darko Bajić.

„Ne odustajemo od borbe za film, od borbe protiv svega onog što nam se dešavalo i što nam se dešava, protiv depresije, ove naše muke“, poručuje za Nova.rs filmski, televizijski i pozorišni reditelj i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Darko Bajić.

Iako iza sebe tokom protekle četiri decenije ima hvaljena i nagrađivana TV i filmska ostvarenja, od „Direktnog prenosa“, preko „Crnog bombardera“ i „Sivog doma“, do „Početnog udarca“, „Zaboravljenih“, „Bićemo prvaci sveta“ i „Linije života“ ali i gledane predstave („Mala“, „Klaustrofobična komedija“), od bitke za film ne preza ni kao umetnički direktor Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFE.

I dok sa ponosom najavljuje 14. izdanje festivala koje počinje 18. septembra, ovako objašnjava značaj ne samo filmske smotre na čijem je čelu, već i svih drugih u našoj zemlji:

„Festivali su branik, barikada filma! Prošle godine, kada je situacija bila mnogo teža nego danas, mi smo rešili da održimo festival LIFE. Uspeli smo u naumu da napravimo i onlajn platformu, i da održimo festival u polu-hibridnom formatu. Dakle, imali smo festival koji se odvijao uživo u bioskopskim salama i bio je jako posećen, a s druge strane imali smo i platformu koja nam je na pravi način dala mogućnost da se proširimo. Uspeli smo prošle godine da napravimo programsku celinu ‘Nezavisni’, a ovoga puta biće to ‘Divlji film“, rekao je Bajić za Nova.rs.

Dodao je da misli da će ta celina, u koju su uvrstili filmove „slobodne poetike“ iz čitavog sveta, izuzetno interesovati ljude i da će čitavu manifestaciju organizovati delimično na platformi, delom uživo.

„Neophodna je ta borba za film i protiv konstantnog razmišljanja kako i na koji način preživeti. Nažalost u proteklom periodu doživeli smo gubitke vrhunskih umetnika, ali i najbližih ljudi iz kruga porodice, prijatelja. I čini mi se da nas iz cele te depresije film, ipak, vraća u život. I to je i suština i svih festivala i naše borbe“, ukazuje Bajić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *