Dr.Ranko Rajović

Shutterstock/Story arhiva 

Dr.Ranko Rajović, autor Programa cjelovitog razvoja djeteta „Nikola Tesla Centar“ (NTC) i cijenjeni stručnjak na području roditeljstva pokazao je jednostavan test koji možete isprobati s djetetom, ali i sami kako biste vidjeli koliko vam je razvijena motorika.

Objasnio je da je većini ljudi teško podići treći i peti prst kad drže cijeli dlan na stolu, a današnja djeca ne mogu ni četvrti, u vrtićima čak 50% djece ne može ni to.

„To nam je prvi znak da nešto s prstima nije u redu. Prsti su povezani sa svim regijama unutar mozga. Ako djeca kasne u finoj motorici, moguće je da ćemo sutra imati neki problem“, rekao je te dodao da je vrlo važno aktivirati prste tako što ćete djeci dati plastelin, glinu, da mijese kruh, da rade prstima.

Djeci je važno dati izazov

 

Jednako tako važno je djeci dati izazov jer ako im kažete da morate vježbati motoriku, vjerojatno neće htjeti.

„Izazov je važan za djecu. Imali smo grupu petogodišnjaka i rekli smo im da ćemo slagati drvene kocke, a mlađoj djeci smo rekli da to nije za njih, da je igra samo za velike i njima smo zalijepili drugi i treći prst. Mala djeca stara 3, 4 godine su sva došla, htjeli su se igrati i oni pa smo svima zalijepili prste. Ako djeci kažemo: Zalijepimo drugi i treći prst da razvijamo finu motoriku, nitko nas neće poslušati“, kaže dr. Rajović.

Stručnjak objašnjava da moramo znati što im nedostaje, kako im pomoći i izazvati ih.

„Nekada je to bilo jako razvijeno, danas nažalost nije. Djevojčice su skupljale salvete – morale su ih probrati iz jednog sloja u drugi. Dječaci su skupljali sličice. Dakle, ako znamo da su prsti važni, osmislimo neke aktivnosti, igre za njih kako bismo pomogli u razvoju fine motorike“, savjetovao je.

Pogledajte u videu kako napraviti test sa svojim djetetom, a mogu ga isprobati i odrasli:

 

 

Reagiraj
Komentiraj