Dug države sve veći

Nikezić: Javni dug Srbije 35 milijardi evra, zadužujemo se sve više i sve gore

BIZNIS 27. jul 202318:41 0 komentara
Dan uživo: Dušan Nikezić, potpredsednik SSp

Dan uživo: Dušan Nikezić, potpredsednik SSP

Izvor: N1

Svakog dana građanima sve više novca odlazi na hranu, inflacija se možda usporila ali cene i dalje rastu. I to cene onih najvažnijih i proizvoda koje najviše trošimo, rekao je za N1 Dušan Nikezić potpredsednik SSP.

On je gostujući u Danu uživou naveo da je hrana poskupela za 23 odsto, energeneti 27 , a stanarine 21 odsto.

„Svakim odlaskom u prodavnicu i novim računom sve nam je teže i teže. I to je unutrašnji problem, to nije uvezena inflacija. U Srbiji je inflacija prva počela, najduže traje i najveća je. Sada je u Ukrajini, koja je u ratu, inflacija 12,8 odsto, a u Srbiji je 13,7. Cene hrane u toj zemlji su u poslednjih godinu dana porasle za 14,7 odsto dok su u Srbiji veće za 23 odsto. Kada govorimo o cenama energenata, uzrok rasta cena je u propasti EPS, a koja je uslovljena pogrešnim partijskim kadriranjima“, rekao je Nikezić.

On je naveo i da vlast vodi neodgovornu ekonomsku politiku.

„Zato mi u SSP insistiramo da se uvedu konkretne mere, prvo zabrana štampanja novca, zatim, provera marži za 100 osnovnih životnih proizvoda, zahtevamo da se ograniči marža i da se uvede ekstra profit za određene proizvode kao i da država počne značajnije da investira u poljoprivredu i energetiku“, rekao je Nikezić.

Za objavljivanje podataka o rastu plata u evrima koju vlast predstavlja građanima, Nikezić kaže da je reč o podacima koji ne predstavljaju sliku realnog stanja.

„Naše plate i penzije su u dinarima i troškovi su u dinarima. I ono što je  bitno je šta možemo da kupimo za taj novac, a ne koliko je to u evrima. Primera radi 2012. godine ste za hiljadu dinara mogli da kupite hleb, kilogram brašna, junetine, krompira, litar mleka, ulja, kisele vode, jednu pavlaku i puter. Danas vam za to treba 2.500 dinara. I to građani znaju, da sve manje mogu da kupe kada odu u prodavnicu. Inflacija prestiže rast plata i penzija“, rekao je on.

On je izneo i podatak da je javni dug Srbije premašio 35 milijardi evra.

„Postoji tu jedna igra brojkama koja nam se prikazuje i koja traje godinama od kada imamo fiksni kurs. Prikazuje nam se da imamo niži javni dug. Međutim, bitno je koliko nas opterećuje taj nivo javnog duga. Mi smo u prvih pet meseci ove godine samo na ime kamata dali 77 milijardi dinara, a za sva socijalna davanja izdvojili smo 63 milijarde dinara. Znači, četvrtinu više trošimo na kamate, a i dalje se zadužujemo iz meseca u mesec po sve lošijim uslovima, sa kamatama koje idu i preko 9 posto. I sve ovo sa čime se danas vlast slika su zaduženja koja ćemo skupo vraćati“, naveo potpredsednik SSP.

Nikezić je rekao i da je svaka gradnja dobra ali da nije svaka ista.

„Nije isto kada uzmete kredit od kineske vlade i angažujete kineske firme bez tendera, nije dobro kada to nije po tržišnoj ceni, kada nije vaša operativa. I onda se  postavlja pitanje, koji i kakav je tu benefit za Srbiju“, ističe on.

Nikezić smatra da Srbija ne može samo sa stranim investitorima dostići planirani rast BDP, jer se ne ulaže u domaću privredu, nauku i tehnologiju. On je naveo i da je prošle godine Srbija imala „rekordne direktne strane investicije, a da sada u prvih pet meseci ima pad u prerađivačkoj industriji“. On navodi i da je važno stvarati povoljno okruženje za IT sektor.

„Moramo da omogućimo da se IT sektor razvija. Ali ne tako što ćemo graditi samo objekte. Njima nije bitan samo prostor, izgradnja objekata nije ključna, ključni su uslovi za razvoj poslovanja u tom sektoru, važno je da imamo uslove za dobro obrazovanje za te ljude, da imamo nastavnike u školama i profesore na fakultetima koji će preneti znanje na decu, a ne da svake godine imamo sve manje ljudi u Srbiji“.

Nikezić je istakao i da je Zakon o konverziji u susprotnosti sa Ustavom, kao i da je u pitanju „jedna od najvećih pljački u Srbiji i Evropi i da će konverzija će morati kad tad da se plati“.