Dugoročna prognoza vremena

Uncategorized

Sharing is caring!

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/RHMZ

Šta dolazi u narednim mesecima?

Druga polovina februara donela nam je prolećne dane – temperature su ovog vikenda u Srbiji išle i do 20 stepeni.

Da li to znači da će proleće biti toplije nego inače? Šta nas čeka u martu, aprilu i maju, proverili smo na sajtu RHMZ.

Ovako izgleda prognoza do 15. marta – izgleda da neće doći do većeg pada temperature.

Foto: RHMZ

Mart

Očekuje nas topliji i prosečno vlažan mart uz pojavu slabih mrazeva. Tokom prve dekade marta ponegde je moguća i kratkotrajna pojava umerenih mrazeva.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.5ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.7ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti niđa za oko 1.4ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.8ºC. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 39 mm.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

April

U većem delu Srbije malo topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini, Mačvi i na severu Šumadije malo topliji i vlažniji april.

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.0ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.3ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 18.7ºC. Mesečna suma padavina tokom aprila u većem delu Srbije biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini, Mačvi i na severu Šumadije biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 9 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 71 mm.

Pročitajte još:

Maj

RHMZ predviđa da nas čeka prosečno topao i vlažniji maj.

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 13.5ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti niža za oko 0.2ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24.1ºC. Mesečna suma padavina tokom maja biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 68 mm.

***
BONUS VIDEO: Ivan Ristić: Da li postoji veza između zemljotresa i klimatskih promena?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *