EU jača zaštitu od ekonomske prinude

Uncategorized

Sharing is caring!

EU jača zaštitu od ekonomske prinude trećih zemalja

EU jača zaštitu od ekonomske prinude trećih zemalja 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Evropska komisija danas je predložila novi alat za suzbijanje ekonomske prinude od strane trećih zemalja a sa ciljem da što bolje odbrani svoje interese u svetu.

Novi pravni instrument predstavlja odgovor na činjenicu da su EU i njene članice poslednjih godina postale meta „namernog ekonomskog pritiska“ i omogućiće Uniji da odgovori strukturirano i ujednačeno na ekonomsku prinudu, saopštila je Komisija.

„Cilj je da se zemlje odvrate od ograničavanja trgovine ili ulaganja, odnosno pretnji da će to učiniti, a kako bi na taj način uticale na promenu politike EU u oblastima poput klimatskih promena, oporezivanja ili bezbednosti hrane“, navela je Komisija.

Dodaje se da je instrument za borbu protiv ekonomske prinude kreiran kako bi se ublažile ili obustavile konkretne mere, prvenstveno dijalogom.

Kako se navodi, protivmere EU će se primenjivati samo ako ne postoji drugi način, a mogu biti u vidu selektivne granične kontrole, provere bezbednosti robe iz određene zemlje, bojkota robe.

Potpredsednik Komisije i komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis rekao je da se ovim predlogom šalje jasna poruka da će EU odlučno braniti svoje interese.

„Instrument za borbu protiv prinude prvenstveno treba da deluje odvraćajuće. Ali, ako je potrebno nešto preduzeti, sada imamo na raspolaganju više alata. Ovaj instrument omogućiće nam da odgovorimo na geopolitičke izazove u narednim decenijama i tako očuvamo snagu i prilagodljivost Evrope“, rekao je Dombrovskis.

U Komisijinom saopštenju se ističe da se predvidljivost i transparentnost novog instrumenta obezbeđuju zakonodavnim okvirom koji dodatno potvrđuje da EU sledi pristup zasnovan na pravilima i na međunarodnom nivou.

Navodi se i da će EU direktno sarađivati sa određenom zemljom radi zaustavljanja ekonomskog zastrašivanja.

Ako do prekida takvog postupanja ne dođe, novi instrument EU će omogućiti da se reaguje brzo i efikasno i da se na svaku situaciju odgovori primereno i proporcionalno.

Instrument uključuje mere poput uvođenja carina i ograničavanja uvoza, usluga ili ulaganja iz zemlje koja vrši ekonomsku prinudu, odnosno ograničavanja njenog pristupa unutrašnjem tržištu EU.

O predlogu sada treba da raspravljaju i postignu dogovor Evropski parlament i Savet EU.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares