EU sprema odgovor?

Uncategorized

Sharing is caring!

EU sprema trista milijardi za suprotstavljanje kineskom Putu svile

Jasno je na šta cilja opsežni program investicija koji je predstavljen u Briselu. Biće novca za infrastrukturu širom sveta, pa i za one zemlje koje, poput Srbije, već sarađuju sa Kinezima.

    
default

Evropska komisija planira da spremi oko trista milijardi evra koje će u narednih pet godina investirati u infrastrukturne projekte širom sveta, prevashodno u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Inicijativa nazvana Global Gateaway (Globalni ulaz) tako će imati veći volumen nego što se mislilo nakon prvobitne najave u septembru.

Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen trebalo bi da se lično stara o inicijativi. Prema najavama, evropski Gateaway bi trebalo da počiva na demokratskim vrednostima i bude alternativa kineskom Novom putu svile koji je otpočeo pre osam godina.

„Pokazujemo da se okrećemo ka spolja, kako bismo podržali investicije svuda u svetu“, rekla je Fon der Lajen u Briselu. „Kod projekata će biti važne transparentnost i uzorno upravljanje.“

-pročitajte još: Nova vlada Nemačke, novi spoljnopolitički kurs?

Premda se u papiru to izričito ne pominje, EU teži da suzbije kineski uticaj. U dokumentu dogovorenom u sredu navodi se da će inicijativa pokazati da investicije u skladu sa demokratskim principima donose dugoročne prednosti i održiv razvoj.

Na pitanje da li je Gateaway cilja na Kinu, Fon der Lajen je rekla: „Ovo je jasna alternativa postojećim programima.“

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen trebalo bi da se lično stara o inicijativi „Globalni ulaz“Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen trebalo bi da se lično stara o inicijativi „Globalni ulaz“

Most u Jordanu, internet kroz Crno more

Trista milijardi evra skupiće se tako što bi 135 milijardi do 2027. godine došlo iz Evropskog fonda za održiv razvoj. Ideja je da se privuče i privatni kapital za zajedničke projekte. Još 150 milijardi dolazi iz postojećih programa i investicionih poduhvata država članica – to, dakle, nisu dodatni novci nego postojeći. Dodatnih 18 milijardi evra treba da stigne iz budžeta EU za razvojnu pomoć.

-pročitajte još: Da li Srbija upada u dužničku klopku Kine?

Kao primer Evropska komisija navodi investicije u proizvodnju vodonika u Africi, gde bi EU trebalo da osigura privatne investicije sa 3,5 milijardi evra. Zauzvrat, zemlje koje privuku investicije moraju da garantuju da će izvoziti vodonik bez carina i ograničenja.

Kako kažu briselske diplomate koje su radile na dokumentu, nada je da će evropske firme uzeti deo kolača u izgradnji postrojenja ili distribuciji vodonika.

Pobrojano je i polaganje podvodnog kabla u Crnom moru koji će omogućiti brži internet. U Jordanu bi EU trebalo da finansira novi most do Zapadne obale koja je okupirana od strane Izraela.

Brisel planira da finansijski podrži izvoz evropskih firmi koje se nadmeću na kontrolisanim tržištima, i to protiv državnih ili visoko subvencionisanih korporacija, poput onih iz Kine.

Kako je najavljeno, EU će pokušati da globalnim angažmanom nametne i određene standarde, onako kako je to Kini pošlo za rukom kada je u pitanju razvoj 5G mreže. Težište inicijative Global Gateaway biće digitalizacija, zaštita klime i alternativni izvori energije.

Jer, kako je još ranije rekla Fon der Lajen, nije ideja da se grade samo putevi koji onda vode do luke pod kontrolom Kineza.

Prava konkurencija Kini?

Peking je u ovoj stvari u velikoj prednosti jer je tokom godina uložio stotine milijardi dolara u Novi put svile. U toj inicijativi učestvuje sedamdesetak zemalja, među kojima su Srbija i druge zemlje regiona, te neke članice EU.

Kritičari prebacuju Kini da privlači siromašnije zemlje kreditima koji vode u prezaduženost. Tokom leta je mnogo reči bilo o Crnoj Gori koja je pozvala Brisel u pomoć jer nije mogla da plaća rate kredita za autoput.

-pročitajte još: Crna Gora i bauk Hambantota

No, Evropska unija planira da priđe i zemljama koje već učestvuju u kineskoj inicijativi. Na sličan način su Japan i SAD pre nekoliko godina ponudili sopstvene investicione programe.

Global Gateaway ima potencijal da pretvori EU u efikasnog geopolitičkog igrača“, rekao je Mihael Klaus, ambasador Nemačke pri EU, i raniji ambasador u Pekingu. „Za mnoge partnere će ponuda ravnopravne saradnje zasnovane na pravilima i vrednostima biti atraktivnija od kineske inicijative.“

Drukčije stvar gleda evropski poslanik bavarske CSU Markus Ferber, koji važi za stručnjaka za finansije. Kaže, EU previše reguliše i postavlja isuviše uslova za davanje sredstava. „Većina novca doći će iz već postojećih programa ili zavisi od privatnih sredstava. To je daleko od epohalnog zahvata. Teško da će se Kinezi ovoga uplašiti.“

Gateaway bi trebalo da aminuje Evropski savet u kojem su okupljene države-članice, te Evropski parlament. Ako se to desi, prve pare biće investirane iduće godine.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

POVEZANI SADRŽAJI

Members of Eurocorps military contingent hold the Europeen flag during a ceremony for Croatia's accession to the European Union on July 1, 2013, in the European Parliament in Strasbourg, eastern France. AFP PHOTO/FREDERICK FLORIN (Photo credit should read FREDERICK FLORIN/AFP/Getty Images)

Evropska unija namerava da se jače vojno angažuje 30.11.2021

Na proleće iduće godine Evropska unija bi trebalo da usvoji novu doktrinu bezbednosne politike, tzv. „Strateški kompas“. Žozep Borel kaže da bi to bio to „povratak politici moći“ – u kojoj bi veliku ulogu imala vojska.

ARCHIV - Das undatierte Handout von Google vom 19.10.2012 zeigt Server-Reihen im Google-Datenzentrum in Pryor, Oklahoma. Der US-Geheimdienst NSA hat sich laut einem Zeitungsbericht weltweit heimlich in die Leitungen von Rechenzentren der Internetanbieter Google und Yahoo eingeklinkt. EPA/GOOGLE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES dpa (zu dpa Zeitung: NSA greift massenhaft Mails bei Google und Yahoo ab vom 30.10.2013) +++(c) dpa - Bildfunk+++

Gaia-X: Evropa stvara svoj digitalni svet 03.11.2021

U našem sve više digitalnom svetu stvaraju se pravi okeani podataka. Ali, nad tim informacijama uglavnom gazduju američki digitalni koncerni. To je opasno iz više razloga, i zato se stvara „Gaia-X“.

Symbolbild Deutschland und chinesisch-amerikanische Rivalität

Nemačko balansiranje između Amerike i Kine 31.08.2021

Za Berlin, Kina je najveći trgovinski partner, a SAD najvažniji globalni saveznik. Može li Nemačka da sedi na obe stolice dok se sukobi između Vašingtona i Pekinga zaoštravaju?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *