EU-Srbija

Uncategorized

Sharing is caring!

Evroposlanici reagovali na mural Mladiću, Vučić odgovara – klepiću ih po ušima

VESTI 11. nov. 202119:05 > 19:09

Mural Ratku Mladiću ne prestaje da izaziva politilčke tenzije, sada već na relaciji predsednik Srbije – evropski poslanici. Pošto je devet evroparlamentaraca osudilo vlast i predsednika Aleksandra Vučića zbog čuvanja murala osuđenom ratnom zločincu, predsednik im odgovara – mrzite Srbiju, lažete svaki dan, klepiću vas opet po ušima.

Slika iz Beograda stigla je do Evropskog parlamenta. Devet poslanika poručuje – neprihvatljivo je da zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji rasporedi policiju kako bi zaštitila mural osuđenog ratnog zločinca.

Među potpisnicima saopštenja i Viola fon Kramon iz stranke Zeleni.

„Morate da se suočite sa prošlošću, da ljudi budu svesni šta se događalo tokom rata u Jugoslaviji, ali i tokom genocida u Srebrenici gde je gospodin Mladić bio glavni komandant. Ako želite da budete članica Evropske unije morate da razumete šta se dogodilo u prošlosti“, poručuje Fon Kramon.

Poslanicima koji pozivaju na suočavanje sa prošlošću stiže odgovor predsednika Srbije.

„Bolje mi je da umrem ovog sekunda nego da budem ponizni potrčko nekog Picule, Viole fon Kramon i ostalih koji bukvalno nemaju drugi posao u životu nego da mrze Srbiju. I da lažu svakog dana. I sad treba da odgovarate svaki dan. E sad neću jedno mesec dana da odgovaram ništa, a onda ću opet negde tako da ih klepim po ušima kad budu lagali“, odgovara Vučić.

viola fon kramon n1
Izvor : N1

Fon Kramon misli da je dobro što je predsednik Srbije obratio posebnu pažnju na njihovo saopštenje.

POVEZANE VESTI:

„Možda ćemo u budućnosti razgovarati o prošlosti, o Srbiji u vreme raspada Jugoslavije, pa i o njegovoj, da kažemo, odgovornosti tada. Bila bih više nego srećna da razgovaram sa njim direktno o tome“, kaže ona.

Bila bi poslanica Fon Kramon zadovoljna i da je potpis na saopštenje o muralu stavio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. Prema navodima Nove.rs, Vladimir Bilčik je to odbio.

U pisanoj izjavi za N1 kaže da je već nekoliko puta pozivao na odbacivanje veličanja ratnih zločinaca.

„Kao izvestilac EP za Srbiju, pozivam Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana da nastave sa naporima za pomirenje i jačanje dobrosusedskih odnosa na svim nivoima, uključujući i pitanja u vezi sa prošlošću“, navodi Bilčik.

Pozivanje na suočavanje sa prošlošću nema velikog efekta na aktulenu vlast, smatra istoričar Milivoj Bešlin.

„Ovde ipak vladaju partije i pojedinci koji su bili protagonisti ratova 90-ih godina i koji sada pokušavaju sve nas, čitavu državu, čitavo društvo da identifikuju sa tom politikom zločina. U protivnom oni bi morali da osude vlastitu politiku iz 90-ih godina što ne žele“, smatra Bešlin.

Verovatnije je da uoči novih izbora, žele glasove onih kojima ni mural ni skandiranje Ratku Mladiću ni najmanje ne smetaju.

Vaš komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *