EU zelena revolucija

You are currently viewing EU znatno smanjila uvoz energenata

EU znatno smanjila uvoz energenata

Hina

17:15, 25. rujna 2023.

EU znatno smanjila uvoz energenata
Ilustracija: EPA

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

EUROPSKA unija smanjila je uvoz energenata i u drugom tromjesečju, gotovo za 40 posto, pokazali su podaci europskog statističkog ureda, odražavajući znatno smanjenu nabavu iz Rusije.

Vrijednost uvoza energije smanjila se od travnja do lipnja za 39.4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a obujam uvoza za 11.3 posto, utvrdio je Eurostat. U prva tri ovogodišnja mjeseca vrijednost se smanjila za 26.5 posto, a obujam za 6.1 posto.

Glavni su dobavljači nafte i naftnih derivata u drugom tromjesečju bili Norveška i SAD s gotovo istim udjelom u uvozu, od oko 14 posto. U istom prošlogodišnjem razdoblju bio je nešto veći od 10 posto. Slijede Kazahstan s udjelom u uvozu od travnja do lipnja od 10 posto i Saudijska Arabija s devet posto.

Rusija je pala na 12. mjesto

Rusija, nekada glavni dobavljač, pala je na dvanaesto mjesto s udjelom u uvozu od samo 2.7 posto. U proljeće prošle godine iznosio je 15.9 posto.

“Zbog ruske agresije na Ukrajinu EU je Rusiji uvela nekoliko paketa sankcija, koje su izravno i neizravno utjecale na trgovinu naftom i derivatima i prirodnim plinom. Rezultat se očituje u sve izraženijoj diversifikaciji nabavljača energije”, zaključuje Eurostat.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U prosincu EU je zabranila uvoz ruske sirove nafte brodovima, a u veljači i uvoz derivata, reagirajući na rusku invaziju na Ukrajinu.

Norveška na vrhu

Znatno se u drugom tromjesečju smanjio i obujam uvoza prirodnog plina, za 17 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Promjena vrijednosti uvoza nije navedena.

Norveška je postala glavni dobavljač s udjelom u uvozu EU od 44.3 posto. Slijede Britanija sa 17.8 posto i Alžir s 16.5 posto, izračunao je Eurostat. Udio Rusije u uvozu prirodnog plina bio je ovog proljeća upola manji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i iznosio je 13.8 posto.

SAD je pak zadržao poziciju glavnog dobavljača ukapljenog prirodnog plina, s udjelom u uvozu EU od 46.4 posto. Slijede Rusija s 12.4 posto i Katar s 10.9 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?