Foliranje ne prestaje

Uncategorized

Sharing is caring!

Nikola bi da uštedi sa solarnim panelom, ali je shvatio da će ga EPS „odrati“

DRUŠTVO 27. avg 202219:50
Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Struja poskupljuje, a upitno je i da li će je ove zime biti dovoljno, problematično će biti i snabdevanje gasom. Zato je sve više onih koji ugrađuju solarne panele, kako bi uštedeli i sebiobezbedili toplu zimu. Država u saradnji sa loklanim samoupravama nudi subvencije i podsticaj svima koji su zainteresovani za solarne panele, po svemu sudeći, ta pogodnost ipak stiže na naplatu, a novac ubira EPS.

Naime, Vlada Srbije je prošle godine donela uredbu kojom je pojednostavljen način instaliranja, a kao dodatnu stimulaciju je uvela subvencije pa će lokalne samouprave dotirati pedeset odsto investicije za solarne panele. Ipak, tu ima ono ali, koje kvari ovu dobru i korisnu stvar i sve se prebija preko džepova građana koji konkurišu i žele da postave solarne panele.

Priča iz Čačka

Čačanska gradska uprava je za ove namene opredelila deset miliona dinara. Načelnik GU za Lokalni ekonomski razvoj, Vladimir Gojgić kaže za naš portal da se na konkurs javilo 36 zainteresovanih lica, ali je napravljena preliminarna lista od njih dvadeset petoro, jer ostali nisu ispunjavali formalne razloge. Prema njegovim rečima, jedno domaćinstvo može da dobije do 420 hiljada dinara za mini solarnu elektranu snage šest kilovata.

“Ukoliko je ona manja, dajemo 70.000 rsd po kw, odnosno pedeset odsto investicije ako neko kupi opremu od firme gde je niža cena od one za koju smo opredelili sredstva”, objasnio nam je Vladimir Gojgić.

Porodica Nikole Radovanovića iz Čačka je konkurisala za subvencije za ugradnju solarnih panela, ali naišli su na veliki problem između resornog ministarstva i Elektrodistribucije. Naime, problem je oko načina na koji će se obračunavati i naplaćivati solarna energija koju proizvede domaćinstvo koje je instaliralo solarni panel.

“Trenutno po ovome kako oni rade uštede nema. objašnjava Nikola.

Prema njegovim rečima, sva domaćinstva leti manje troše struju, pa solarni paneli mogu da proizvedu višak energije, koja bi se trošila tokom zime.

“Međutim, od nas zahtevaju da proizvedemo onoliko struje koliko nam je potrebno. Ako ja, na primer, u letnjem periodu proizvedem 1000 kw, a potrošim 400 ostalih 600kw vraćam u sistem. Oni bi to koristili, meni bi brojilo trebalo da se vrati unazad i da u zimskom periodu kada nemam proizvodnju struje koristim. Ali to nije tako, jer, zapravo, hoće da naplaćuju čuvanje struje”, navodi Radovanović ističući da je EDB “država u državi”.

Nikola kaže da EPS naplaćuje i to što je postao kupac – proizvođač, što je izdvajanje na godišnjem nivou dvanaest hiljada dinara.

“Apsurdno je da solarni paneli ne mogu da se postave na krov koji je pored kuće – na nekom drugom objektu. Oni ne znaju koliko je bitno kakav je položaj krova, a ni jedna jedina komisija za nas 25 lica nije izašla da pogleda kakvo je stanje domova sa krovovima”, objašnjava sagovornik portala Nova.rs napominjući da niko od njih nije dobio predračun.

Obzirom da je Nikola u toj materiji smatra da nadležni ne znaju koliki treba da bude ugao krova, da li ima neka senka, koliko sati sunčevi zraci padaju na njega.

“To je sve veoma važno jer kiša nanese prljavštinu koja mora da se opere. Čak i jedan kabl, odžak ili senka mogu da zasmetaju. Zato su konradiktorne i izjave iz Ministarstva i lokalne samouprave. Ovo je zapravo pilot projekat. Ja sam poslao i Elektrodistribuciji račun koji ide u prilog ovoj priči. Ja se grejem kući na toplotnu pumpu koja nije u sistemu bodovanja. Biće veliki problem kada ljudi postave panele – hvataće se za glavu”, smatra Nikola.

Poznaje čoveka koji je o svom trošku postavio solarne panele i proizveo 1300kw viška energije i EPS je naplatio 3900 dinara čuvanje.

“I konkurs je postavljen nakaradno. U njemu piše da je uslov da se neko domaćinstvo greje na lož ulje ili mazut. Ja to nisam čuo. Po meni je to nepismeno, jer se on koristi za industrijsku proizvodnju. Apsolutno nema ekonomske isplativosti trenutno”, ocenjuje. Dalje navodi, jer neće da odustane od subvencije, nakon postavljanja panela, daće im dokumentaciju koju će subvencionisana lica da predaju u EDB.

“Ja ću da dam njima neku sumu i da čekam kada će izaći na teren. Suludo. Takođe, zbog svega navedenog je postoji i neusaglašenost Elektrodistribucije sa resornim ministarstvom, što su mi iz ministarstva i potvrdili”, zaključio je Nikola Radovanović. Kao primer poslao nam je račun koji je teško razumljiv za građane koji se ne bave ovom problematikom. “Opet napominjem, neću odustati od subvencije, bolje da me odbiju, jer ako sam to učinim nemam pravo naredne tri godine da konkurišem”, zaključio je Nikola navodeći da je o sveukupnoj problematici upoznao načelnika uprave za LER u Čačku, ali i Ministarstvo rudarsva i energetike, sa čijim je predstavnicima u kontaktu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *