Fon der Lajen i Bajden

Uncategorized

Sharing is caring!

“SMANJITI EMISIJU METANA” Fon der Lajen i Bajden na COP26: Što je pre moguće

FOTO: ALASTAIR GRANT / TANJUG/AP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i američki predsednik Džozef Bajden založili su se danas za smanjenje emisije metana.

– To je jedna od najefikasnijih stvari koje možemo da uradimo da bismo ostali pri ciljanom ograničavanju rasta globalnih prosečnih temperatura na 1,5 stepeni – rekla je Fon der Lajen.

– Ne možemo da čekamo 2050. godinu, moramo brzo da smanjimo emisije. To je tako lako – izjavila je Fon der Lajen na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu gde je govorila zajedno sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, prenosi BBC.

Glavni izvor metana je poljoprivreda, a oslobađaju se i velike količine iz proizvodnje nafte i gasa.

Lajen napominje da “najveći potencijal” za smanjenje nivoa metana dolazi iz energetskog sektora. Navela je da se više od 80 zemalja obavezalo da će smanjiti emisiju metana za 30 odsto do 2030. godine.

Predsednik Bajden je, na početku obraćanja, zahvalio svima koji su potpisali ovo, kako je rekao, “opredeljenje koje menja igru” o smanjenju emisije metana.

Poručio je da je jedna od najvažnijih stvari koju možemo da uradimo da ostanemo pri cilju ograničenja globalnog otopljenja na 1,5 stepeni Celzijusovih i smanjimo emisiju metana “što je pre moguće”.

Kako dodaje, metan je izazvao otprilike polovinu zagrevanja sa kojim se danas suočavamo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares