GM i Wuling električni automobil

Uncategorized

Sharing is caring!

GM i Wuling zarađuju samo 14 dolara po prodatom primerku električnog modela Hong Guang Mini EV

13 Jul 2021 – 01:06

Hong Guang Mini EV

Najprodavaniji električni automo

Najprodavaniji električni automobil u Kini je prošle godine bio Hong Guang Mini EV, koji proizvode General Motors i njegov kineski partner Wuling. Neke projekcije nagoveštavaju da bi proizvođač automobila ove godine mogao da proda čak 400.000 jedinica ovog automobila.

Jedna od najvećih privlačnosti malog EV-a je naravno njegova cena, jer se prodaje za nešto više od 4.000 dolara. To, međutim, znači da nema mnogo prostora za profit. U stvari, kineski Xcar izveštava da GM i Wuling ostvaruju dobit od samo 89 juana (13,73 dolara) na svakom primerku koji prodaju.

Uprkos niskom profitu, GM i Wuling verovatno neće biti previše frustrirani, piše Carscoops. Pre svega, ako zaista prodaju 400.000 vozila, profit je skoro 5,5 miliona dolara. Još važnije je da GM pozajmljuje trik od Tesle. Moguće je da je bilo kakva zarada koju GM i Wuling ostvare od prodaje Hong Guang Mini EV samo šlag na vrhu. Kompanije možda žele da prodaju automobil za dragocene pozitivne energetske poene koje im mogu pružiti.

Kineski proizvođači automobila dobijaju kredite za zelene automobile koje prodaju i gube ih zbog automobila koji zagađuju. Sve preostale pozitivne kredite koje imaju na kraju godine mogu da prodaju drugim proizvođačima. Xcar izveštava da svaki kredit vredi oko 3.000 juana (462 dolara), a svaki Hong Guang Mini EV vredi dva pozitivna poena za GM i Wuling, tako da im možda vrednost malog EV-a ipak nije tako mala.

Predstavljen prošlog leta, Hong Guang Mini EV ima električni motor od 13 kW/17,4KS i bateriju od 9,2 kWh ili 13,8 kWh. Sa manjom baterijom može da pređe 120 km, a sa većom do 170 km. Maksimalna brzina iznosi 100 km/h.

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *