Holivudska priča

Ubrzava se trka oko veštačke inteligencije
19 априла, 2023 petar Edit
0
SHARES
Facebook
Tweet
Musk: Umjetna inteligencija opasnija je od loše proizvodnje automobila
Hina
09:05, 18. travnja 2023.
Musk: Umjetna inteligencija opasnija je od loše proizvodnje automobila
Foto: EPA
MILIJARDER Elon Musk rekao je da će pokrenuti platformu umjetne inteligencije naziva TruthGPT kako bi stvorio konkurenciju Microsoftu i Googleu u tom području. Musk je kritizirao Microsoftovu partnersku tvrtku OpenAI, koja je stvorila chatbot senzaciju ChatGPT, istaknuvši kako se u tom slučaju radi o treniranju umjetne inteligencije da laže.

Dodao je kako je OpenAI postao zatvoreni izvor i profitna organizacija usko povezana s Microsoftom. Također je optužio Larryja Pagea, suosnivača Googlea, da ne shvaća ozbiljno pitanja povezana sa sigurnošću umjetne inteligencije.

Musk: Mislim da bi to mogao biti najbolji put prema sigurnosti
„Pokrenut ću nešto što ću nazvati TruthGPT, odnosno umjetnu inteligenciju koja pokušava u najvećoj mogućoj mjeri tragati za istinom i razumjeti prirodu svemira“, kazao je Musk u intervjuu s novinarom Fox Newsa Tuckerom Carlsonom.

„Mislim da bi to mogao biti najbolji put prema sigurnosti – u smislu da umjetna inteligencija kojoj je stalo do razumijevanja svemira vjerojatno neće uništiti ljude jer smo mi zanimljiv dio svemira“, dodao je Musk koji vrbuje istraživače umjetne inteligencije iz Googlea kako bi mu se priključili u pokretanju startupa koji bi bio rival OpenAI-u, kazali su upućeni izvori Reutersu.

Ranije su Musk i skupina stručnjaka za umjetnu inteligenciju pozvali na šestomjesečnu pauzu u razvoju sustava moćnijih opet OpenAI-ovog GPT-4, argumentirajući da oni potencijalno predstavljaju velik sigurnosni rizik.

Umjetna inteligencija je opasnija od loše proizvodnje automobila, smatra Musk
Musk je ponovio svoja upozorenja o umjetnoj inteligenciji u intervjuu s Carlsonom. Istaknuo je kako je umjetna inteligencija opasnija od, primjerice, pogrešnog dizajna zrakoplova ili održavanja proizvodnje ili loše proizvodnje automobila. „Ima potencijal za uništenje civilizacije“, kazao je.

Primjerice, iznimno razvijena umjetna inteligencija može pisati nevjerojatno dobro i ima potencijal za manipuliranje javnim mnijenjem, rekao je čelnik Tesle, SpaceX-a i Twittera.

Za vikend je na Twitteru objavio da je razgovarao s bivšim predsjednikom Barackom Obamom, dok je on bio na vlasti, te mu je poručio kako Washington treba potaknuti reguliranje umjetne inteligencije. Musk je bio suosnivač OpenAI-a 2015., ali je odstupio iz upravnih tijela 2018.

Tvitao je 2019. kako je napustio OpenAI jer se trebao usredotočiti na Teslu i SpaceX te zato što se Tesla natjecao za neke iste ljude kao OpenAI i on se nije slagao s nekim stvarima koje je tim OpenAI-a želio napraviti. Microsoft je u siječnju najavio dodatnu investiciju od više milijardi u OpenAI.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
← Holivudska priča