Inflacija u Srbiji veća nego u Evropskoj uniji 

  • Post category:sve vesti
BIZNIS VESTI

MAT: Inflacija u Srbiji u januaru i februaru veća nego u Evropskoj uniji

KOMENTARI

Autor: Tanjug

07/04/2023

10:24

MAT: Inflacija u Srbiji u januaru i februaru veća nego u Evropskoj uniji

MAT: Inflacija u Srbiji u januaru i februaru veća nego u Evropskoj uniji – Copyright profimedia

Međugodišnja inflacija u Srbiji je i u januaru i u februaru bila veća nego u Evropskoj uniji (EU), ali i manja nego u šest zemalja EU, navodi se u najnovijem izdanju biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) u izdanju Ekonomskog instituta iz Beograda i Privredne komore Srbije.

Međugodišnja inflacija je, prema konceptu harmonizovanog indeksa potrošačkih cena, u Srbiji u januaru bila 15,2 odsto, a u februaru 15,4 procenta, dok je u EU inflacija u januaru iznosila 10 odsto a februaru 9,9 procenata.

Međugodišnja inflacija u Srbiji je u januaru bila manja nego u Poljskoj, gde je iznosila 15,9 odsto, Litvaniji, 18,5 procenat, Estoniji, 18,6 odsto, Češkoj, 19,1 procenat, Letoniji, 21,4 odsto i Mađarskoj 26,2 procenta.

U februaru je navode u MAT-u samo Slovačka imala međugodišnju inflaciju kao Srbija, 15,4 odsto, dok je šest zemalja Evropske unije imalo veću međugodišnju inflaciju od one u našoj zemlji.

To su Litvanija i Poljska gde je februarska inflacija bila 17,2 odsto, Estonija 17,8 procenata, Češka, 18,4 odsto, Letonija 20,1 odsto i Mađarska 25,8 procenata.

PREPORUKA ZA VAS