Inovacije za električna vozila

Uncategorized

Sharing is caring!

Sprema se povoljnija Tesla, ali na benzin (VIDEO)

AUTO 21. sep. 202111:14
Podeli:
Foto: Youtube/Obrist Group

Austrijska kompanija Obrist priprema konverzije Tesli u benzinsko-električna vozila. Prema njima, odgovarajuće proizvodno vozilo bi koštalo otprilike koliko i konvencionalni benzinski model.

Austrijska kompanija Obrist objavila je zanimljiv projekat sa svojim generatorom nultih vibracija (ZVG). To je benzinski motor koji je ugrađen u Teslin Model 3 kako bi bio, kažu Austrijanci, ekološki prihvatljiviji. Uprkos drastično smanjenoj bateriji, Model 3 ima veliki domet i, prema rečima konstruktora, ostaje klimatski neutralan iako koristi motor sa unutarašnjim sagorevanjem.

Foto: Youtube/Obrist Group

U osnovi, to je serijski hibridni pogon. Za pogon je zadužen zadnji električni motor od 100 kW/136 KS, koji crpi snagu iz smanjene baterije od 17,3 kWh. To je znatno manje od baterija od 52 kWh ili 82 kWh koje koristi Tesla. Nepred je instaliran zatvoreni jednolitarski dvocilindarski benzinski motor. Nije fizički povezan s pogonom, već pokreće generator, koji zauzvrat puni električni pogon električnom energijom, piše revija HAK.

Foto: Youtube/Obrist Group

Dvocilindarski motor je maksimalno izolovan. U zadnjem delu Tesle nalazi se rezervoar za gorivo od 30 litara.  Dovoljan je za duga putovanja, jer bi potrošnja goriva trebalo da bude između 2,5 i 4,5 litara na 100 kilometara.

Osim 40 kW benzinskog motora, Obrist je takođe razvio ekvivalent od 45 kW za e-goriva poput metanola. Eko gorivo za novu varijantu moglo bi da se dobije iz klimatski neutralnog vodonika, koji bi takođe imao neutralni ugljenični otisak. U načelu, hibridni pogonski sistem trebao bi čak da ispuni granice nadolazećeg standarda emisije Euro 7.

Prema Obristu, odgovarajuće proizvodno vozilo bilo bi sa mnogo manjom masom nego električna Tesla, pa bi koštalo otprilike koliko i konvencionalni benzinski model, zbog smanjenih baterija i troškova. Obrist najavljuje svoju varijantu od 2025. godine.

Upoznajte Teslu koja koristi benzinsko-električni pogon.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *