Inovacije

Uncategorized

Sharing is caring!

Фонд за иновациону делатност за добру идеју нуди поделу ризика, ко може да се пријави

Од идеје до реализације и покретања бизниса пут је често дуг и нимало лак. Ипак, уколико је идеја добра, тај пут умногоме већ годинама олакшава и Фонд за иновациону делатност. Млађан Стојановић, менаџер програма Фонда за иновациону делатност, истакао је да је тај Фонд до данас подржао готово хиљаду иновативних пројаката с нешто више од 40 милиона евра.

Пут од идеје до иновације је пун изазова и на том путу Фонд за иновације има врло значајну улогу. Оно што је својствено иновацијама је велики ризик од неуспех, поготово у тим раним фазама развоја, када је и ризик већи.

Разговор Иванке Ристовски с Млађаном Стојановићем

Млађан Стојановић истакао је за РТС да нико од традиционалних финансијских институција не улази у такве подухвате и да Фонд обезбеђује финансирање за те неке најраније фазе развоја.

Механизме су развили у сарадњи са Светском банком и уз финансирање Србије и добрим делом ЕУ. Они су, каже дефинисани тако да поред бесповратних средстава и подршке коју нуде, предузећа такође имају и неки део свог суфинансирања.

“Поред бесплатних средстава, значи да ако вам за пројекат треба 100.000 евра ви треба да обезбедите неких 30.000. На тај начин циљ Фонда је да уђе у поделу ризика од неуспеха и да у исто време обезбеди средства и финансирање када нико други то не чини”, објаснио је Стојановић.

Нагласио је да је интересовање веома велико и да су у последњих десет година примили преко 4.000 различитих пријава пројеката од којих је готово 1.000 је одобрено и подржано са нешто више од 40 милиона евра.

Информационо-комерцијалне технологије најзаступљеније

Додао је да је најзаступљенија област информационо-комерционалних технологија, као и свуда у свету, пре свега зато што је та област прожима све друге области. И у Србији између 60 до 70 пројеката који добију финансирање долази из ове области, али има и оних из области машинског инжењеринга и пољопривреде као што је прехрамбена и био технологија.

Стојановић је навео да Фонд подршку нуди и младим, неформалним тимовима, који у овом тренутку и немају предузеће ни идеју шта би радили, нудимо стартаповима, научноистраживачким организацијама, као и озбиљнијим већ развијеним предузећима.

“Од тих 900 пројеката које је подржано, негде је преко 300 нашло примену у привреди, као  што је ултразвучни сензор за детектовање цурења у нафтоводима, стартап који се бави развојем софтвера на бази вештачке интелигенције који служи за подршку у онлајн продаји”, истакао је Стојановић.

Актуелни пројекти Фонда

Нагласио је и да је тренутно актуелно пет различитих пројекта.

“Објављен је позив за “Паметни почетак”, намењен људима који су на самом почетку и који имају идеју. Програм Иновационих ваучери, којим се субвенционише приватно предузеће да користи развојне услуге које долазе с факултета и института”, рекао је Стојановић.

Такође, објавили су и позив за три кључна пројекта – програм раног развоја, суфинансирања иновација и програм сарадње науке и привреде.

“То су програми који кроз заједничко улагање са ЕУ имају за циљ да пласирају девет милиона евра за развој иновација само у наредних шест месеци, а за наредну годину је планирано још 11 милиона евра”, нагласио је Стојановић.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *