Intel u problemu

Uncategorized

Sharing is caring!

Foto: askarim / Shutterstock, Shutterstock

Intel planira značajno smanjenje broja zaposlenih, koje se broji u hiljadama, kako bi smanjilo troškove i izašlo na kraj sa sve većom konkurencijom na tržištu računara, tvrde za “Blumberg” izvori koji su upoznati sa situacijom.

Otpuštanja će početi već tokom ovog meseca, a kompanija planira i da se preseli 27. oktobra, u isto vreme kada izlazi izveštaj o zaradi u trećem kvartalu, tvrde izvori.

U nekim odeljenjima, uključujući Intelovu prodajnu i marketinšku grupu, očekuje se otpuštanje 20 odsto osoblja, navodi „Blumberg„.

Intel se suočava sa naglim padom potražnje za procesorima za računare, gde je njegov glavni izvor prihoda, i bori se da povrati tržišni udeo izgubljen od rivala AMD-a (Advanced Micro Devices Inc.). Analitičari predviđaju pad prihoda u trećem kvartalu od skoro 20 odsto, a Intelove nekada zavidne marže su se smanjile za oko 15 procenata.

Intel je u izveštaju o zaradi u drugom kvartalu priznao da bi mogao da izvrši promene u svom poslovanju kako bi povećao profit. „Takođe smanjujemo osnovne troškove u kalendarskoj 2022. godini i nastojaćemo da preduzmemo dodatne mere u drugoj polovini godine“, rekao je izvršni direktor Pat Gelsinger.

Intel, sa sedištem u Santa Klari u Kaliforniji, odbio je da komentariše otpuštanja.

Poslednji veliki talas otpuštanja u kompaniji desio se 2016. godine, kada je otpušteno oko 12.000 radnih mesta (11 odsto od ukupnog broja). Kompanija je od tada napravila manje rezove i zatvorila nekoliko odeljenja, uključujući svoj mobilni modem i jedinice za dronove. Intel je takođe zamrznuo zapošljavanje početkom godine, kada su se uslovi na tržištu pogoršali i strah od recesije porastao.

Foto: Ruslan Lytvyn / Shutterstock

Gelsinger je preuzeo kormilo u Intelu prošle godine i radi na vraćanju reputacije kompanije kao legende Silicijumske doline, ali to je teška borba. Intel je izgubio svoju dugogodišnju tehnološku prednost, a rukovodioci kompanije priznaju da su inovacije oslabile u poslednjih par godina..

Intelovi računari, data centar i grupe za veštačku inteligenciju se takođe bore sa usporavanjem tehnološke potrošnje, što utiče na profit i prihode.

Prema IDC-u, prodaja računara je pala za 15 odsto u trećem kvartalu u odnosu na godinu dana ranije. „HP“, „Dell Technologies“ i „Lenovo Group“, koji koriste Intelove procesore u svojim laptopovima i desktop računarima, svi su pretrpeli nagli pad.

Za Intel je ovo posebno nezgodan trenutak. Kompanija je ove godine snažno lobirala za predlog zakona o podsticaju proizvodnje čipova od 52 milijarde dolara, obećavajući da će proširiti svoju proizvodnju u SAD. Gelsinger planira građevinski bum koji uključuje dovođenje najvećeg svetskog čvorišta za proizvodnju čipova u Ohajo.

Akcije pale 50 odsto

U isto vreme, kompanija je pod intenzivnim pritiskom investitora da ojača svoj profit. Akcije kompanije pale su za više od 50 procenata u 2022. godini, a pad od 20 procenata dogodio se samo u poslednjem mesecu.

Tenzije između SAD i Kine takođe su zamaglile budućnost industrije čipova. Bajdenova administracija najavila je u petak nova ograničenja izvoza, ograničavajući ono što američke tehnološke kompanije mogu da prodaju azijskoj zemlji.

Dejvid Zinsner, Intelov finansijski direktor, rekao je nakon poslednjeg tromesečnog izveštaja kompanije da „Intel mora da isporuči maksimalan učinak po dolaru“. Proizvođač čipova je očekivao troškove restrukturiranja u trećem kvartalu, signalizirajući da se rezovi naziru.

„Intel“ je u julu imao 113.700 zaposlenih.

***

BONUS VIDEO: Sledi poskupljenje pametnih uređaja – čipova nema, fabrike nemoćne

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *