Izborni marifetluci

VESTI ONLINE

Veliki broj birača bio prijavljen istovremeno u više gradova i država

Nove adrese fantomskih birača obesmišljavaju tvrdnje o regularnosti izbora

Čovek sa specifičnim imenom Budimir Rikanović, zajedno sa svojom porodicom od sedam članova, “luta” biračkim spiskom. Tako je pomenuti gospodin 2023. godine bio na biračkom spisku za lokalne izbore u Beogradu, dok je za parlamentarne bio prijavljen na dva glasačka mesta u Bosni i Hercegovini – Zvorniku i Loparama. I to nije sve, 2022. godine Budimir Rikanović bio je prijavljen na parlamentarnim izborima na ukupno sedam mesta. Mašala.

Ovi podaci zaista zvuče neverovatno i neobjašnjivo, a do njih su došli istraživači Crte.

Budimir Rikanović i njegova porodica šetaju od opštine do opštine, od grada do grada i pojavljuju se na neobjašnjivim mestima. Čas u Bosni i Hercegovini, čas u Srbiji.

U Crti kažu da se Rikanovićevo ime 2023. godine našlo na biračkom mestu u Beogradu za lokalne izbore, dok je za parlamentarne bio prijavljen na adresama u Zvorniku i Loparama.

Na izborima koji su održani godinu dana ranije Rikanovićevo ime našlo se na biračkom mestu u Velikoj Plani i na po tri mesta u Čačku i Kraljevu.

Foto:preuzeto sa Crta.rs
Foto:preuzeto sa Crta.rs
Foto:preuzeto sa Crta.rs
Foto:preuzeto sa Crta.rs

“Da li neko na centralnom nivou pomera birače, poput šahovskih figura – iz jedne u drugu opštinu, iz jednog grada u više njih”, pitaju u Crti.

Kako su uopšte došli do ovih saznanja?

Misterija Danijelove ulice

“Sugestije građana koji su pretraživali bazu Istinomera, a koja pokazuje koliko je na kojoj adresi bilo prijavljeno birača za decembarske izbore u Beogradu, odvele su nas na adresu Danijelova 9 na Voždovcu. Tu se nalazi nedovršena zgrada u kojoj je za beogradske izbore bilo prijavljeno čak 129 birača”, navode iz Crte i nastavljaju:

“Njihova imena potražili smo u biračkim spiskovima (za parlamentarne i lokalne izbore 2022. i 2023. godine) dostupnim na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Utvrdili smo da je veliki broj birača, koji navodno žive u tom objektu, a koji nema uslove za stanovanje, bio prijavljen samo za glasanje na beogradskim izborima. Za parlamentarne izbore oni su, pak, pronađeni na raznim biračkim mestima u Bosni i Hercegovini – Višegradu, Bijeljini, Zvorniku, Loparama, Palama, Novom Goraždu, Banjaluci, Sarajevu”.

 

 

Sumnju u nelegalni i nelegitimni izborni inženjering, dodaju u Crti, posebno izaziva činjenica da čak 96 odsto birača iz Danijelove 9 nije imalo prebivalište u Beogradu ili Srbiji pre izbora održanih u aprilu 2022. godine.

“Svi su pravo glasa na lokalnim izborima u Beogradu stekli u periodu između januara i aprila 2022. godine, što smo zaključili uvidom u birački spisak za glasanje na referendumu 2022. godine. Dodatno, rezultati Srpske napredne stranke na biračkom mestu koje uključuje Danijelovu 9 su znatno bolji u odnosu na okolna biračka mesta (za čak devet procentnih poena u odnosu na prosek za mesnu zajednicu)”.

679 birača na 10 glasačkih mesta u dve države

Prateći trag jedne osobe upisane na biračkom mestu koje uključuje i Danijelovu 9 i pretragom biračkih spiskova iz 2022. godine, pronašli su čak 679 birača koji su za parlamentarne izbore 2022. godine bili praktično klonirani u zvaničnoj evidenciji birača.

“Za poslanike Skupštine Srbije ti birači mogli su da glasaju na čak sedam biračkih mesta istovremeno – jednom u Velikoj Plani i po tri u Čačku i Kraljevu. Svi oni su na parlamentarnim izborima 2023. godine bili klonirani i u Bosni i Hercegovini na dva biračka mesta – u Zvorniku i Loparama, a neki od njih imali su pravo glasa i na beogradskim izborima. Računica, dakle, kaže da je jedan broj birača od pomenutih 679 u dvogodišnjem periodu bio upisan na čak 10 biračkih mesta u dve države”.

Kako bi otklonile sumnju da iza ovakvih i drugih nelogičnosti stoji namera da se manipuliše biračkim spiskom radi prekrajanja izborne volje građana, institucije Republike Srbije dužne su da daju objašnjenja.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova mora da objavi tačan broj prebivališta po domaćinstvima, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave mora da učini javnim imena i prezimena birača po domaćinstvima. Oba ministarstva ove podatke treba da objave sa svim promenama u poslednje dve godine i to na mesečnom nivou”, zaključuju u Crti.