Izgleda da udaraju po džepu Srbije ?

Evroposlanica: U Nacrtu rezolucije tražimo i zamrzavanje pretpristupnih sredstava za Srbiju

VESTI 06. feb 202418:07 133 komentara
Evroposlanica: U Nacrtu rezolucije tražimo i zamrzavanje pretpristupnih sredstava za Srbiju
Izvor: N1 Beograd

Ove nedelje biće objavljena jedna snažna rezolucija o Srbiji, sa vrlo oštrim rečima u kojoj ćemo čak tražiti zamrzavanje pretpristupnih sredstava za Srbiju, rekla je za N1 Gvendolin Delbos Korfild iz kluba poslanika Zelenih u Evropskom parlamentu povodom nactra rezolucije o kojem će se raspravljati u četvrtak u EP.

Delbos Korfild je potvrdila da se u Nacrtu rezolucije traži međunarodna istraga i da komisija napravi jedan jasan izveštaj o situaciji koja je bila tokom izbora u Srbiji i o neleguralarnostima koje su posmatrači primetili.

Ona je istakla da se u Nacrtu rezolucije čak traži i zamrzavanje pretpristupnih sredstava za Srbiju.

„Zaista smo otišli daleko jer smo zabrinuti i ogromne su kritike i jedinstven stav iza toga. Mi smo već pokazali da možemo da zamrznemo sredstva drugim zemljama. U poslednje vreme i Mađarskoj su ta sredtva zamnrznuta, koja je članica EU, onda to može da se desi zemlji koja želi da pristupi zajednici“, navela je ona.

Istakla je da optužbe o neregularnosti izbora postoje, poput seljenja birača i dovoženja iz različitih delova Srbije i drugih zemalja u Beograd, i da se mora obezbediti da se one ispitaju.

„Pominjemo i činjenicu da je previše prostora u medijima dato vladajućoj partiji i nedevoljno opoziciji, jedva da im je i dato prostora. Pominje se ogromna propaganda. Mi se nadamo da će biti više srazmernosti u izveštavanju. Eventualno da bude novi zakon o elektronskom medijima koji već postoji, ali se nedovoljno primenjuje. Nadzorno telo za medije nije radilo svoj posao i mi smo u Rezoluciji tražili da se zakon efektivno primenjuje“, rekla je Delbos Korfild.

Komentarišući kritike koje su iznete u Nacrtu rezolucije na račun premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića zbog napada na posmatrače i neke od evroposlanika, ona je rekla da to nije najvažnije.

„Poslanici u EP imaju instituciju iza sebe da ih brani, mi smo zabrinuti za demonstrante i ljude koji su se masovno okupili na ulicama sa zahtevima za bolje izbore i demokratiju i na koji način se policija odnosila prema njima. Videli smo da je bilo nasilja i to je nešto što nas brine“, kaže evroposlanica.

Delbos Korfild kaže i da ne očekuje pritiske u vezi sa eventualnim izmenama Nacrta rezolucije.

„Mislim da je ono što se desilo na poslednjim izborima i način na koji se vlast ponašala i gospodin Vučić da su jednostavno prešli crtu i da za to nema podrške u EP. Mi smo jednoglasni i čvrsti u svom stavu i sada je ljudima jednostavno dosta onog što se dešavalo. Ako bude dokazano ono što se dešavalo na izborima, to bi bilo na nivou onoga što se dešava u zemljama u kojima demokratije nema. To nas plaši i ne bi smelo da bude slučaj u zemlji koja želi da se pridruži EU. Ovog puta niko u EP neće oklevati da vladajućoj stranci u Srbiji kaže šta se sve dešavalo“, rekla je ona.