Još jedan šok

Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Najbolji teniser planete Novak Đoković nije uspeo da se plasira u finale turnira u Ženevi posle poraza od češkog igrača Tomaša Mahača u tri seta.

Novak u švajcarskom gradu ni na turniru serije 250 nije izborio svoje prvo finale ove godine, posle dva polufinala u Australiji i Monte Karlu.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Mahaču je za pobedu bilo potrebno nešto više od dva sata tenisa promenljivog kvaliteta na obe strane i na kraju je slavio sa 6:4, 0:6, 6:1, pa će u finalu igrati sa pobednikom okršaja Kaspera Ruda i Flavija Kobolija.

Novak je igrao na jednoj od dve krajnosti tokom čitavog meča. Ili su mu udarci bili savršeni, ili očajni, pa su ili brisali linije, ili odlazili toliko daleko u aut, da je to delovalo kao da ne dolazi iz kuhinje prvog reketa planete.

Te oscilacije su, uz nervozu i fizičke probleme zbog kojih je Đoković posebno u prvom i drugom setu više puta pokrivao glavu peškirom ili se za nju držao rukama, pomogli Mahaču.

Jedan poen iz rane faze trećeg seta može da se izdvoji, jer deluje da je potpuno izbacio Đokovića iz ritma. Na 15:30 u drugom gemu i servisu Mahača, Đoković se obratio Miljanu Amanoviću u svom boksu posle promašenog udarca i nakon toga je sve krenulo nizbrdo. Mahač je napravio dva brejka, Đoković se iznervirao i igra mu se raspala.

Novak Đoković Foto: TANJUG/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Srpski igrač je meč otvorio napetim gemom u kom je Mahač imao dve šanse da odmah napravi brejk. Videlo se da će Mahač krenuti agresivno i da će probati da napada kad god mu se ukaže prilika.

Nije iskoristio u startu dve prilike za brejk, zbog čega je kažnjen u četvrtom gemu prvog seta.

Novak je tada došao do dve brejk lopte na 15:40, prvu je propustio posle agreisvne igre rivala kada je pogodio mrežu, ali je druga već bila ona dobitna.

Videlo se da srpski igrač nije fizički idealno, uranjao je glavu u peškir i na stolici se držao za glavu, ali se to nije toliko videlo kada se razmene razviju.

Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Štaviše, postajao je sve precizniji, pa je tako savršenom bekhend paralelom završio gem za 4:1, a onda i u šestom gemu pogodio fantastično u liniju kada je Mahač ipak sprečio novi brejk dobrim servisima i dubokim udarcima.

Sa njima se nastavilo i u narednom gemu kada su obojica upisala po jednu grešku rizikujući što bolje udarce.

Novak je izašao na mrežu posle skraćene lopte tada i pogodio elegantnu bekhend paralelu i onda nakon toga prepustio dva poena protivniku za brejk šansu.

Nije mu funkcionisao forhend, to ga je frustriralo, a ni servis u tim trenucima nije pomagao. Požalio se svom boksu u jednom trenutku dok je Mahač pokušavao da iskoristi nalet u svojoj igri.

Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Na 15:15 u osmom gemu Đoković je imao gotovo savršenu situaciju i otvorenu paralelu, ali je pogodio mrežu. Došao je tada ipak do brejk lopte uz nekoliko kvalitetnih forhenda i svejedno se Mahač izvukao.

Asom je završio taj gem, potpuno poravnao rezultat i uveo set u napetu završnicu, u kojoj je Đoković morao da spašava još jednu brejk loptu u devetom gemu.

Jednu jeste, ali drugu nije mogao. Izašao je napred posle servisa, Mahač je poslao pasing šot i Đoković je odavao utisak čoveka koji nije ni mogao, niti želeo da je stiže.

Klonuo je fizički u završnici tog dela igre, pa je Mahač napravio brejk za 5:4 i onda servisima priveo set kraju. Na startu drugog je bez većih problema dobio svoj gem, a onda je u drugom sa tri sjajna udarca za 30:30 nagovestio bolje momente.

 

Kada je Mahač ispucao lopticu u aut za brejk loptu Đokovića, činilo se da se Đoković vratio u meč, ali je Tomaš izborio novi „đus“, a onda izbacio bekhendom loptu van.

Precenio je Mahač svoj forhend kada je krenuo napred i usledio je silovit pasing šot Novaka posle čega je Čeh kažnjen brejkom.

Potvrdio ga je srpski igrač uz malo muke i po jedan pad i uspon u kvalitetu igre i udaraca i poveo sa 3:0. Mahača je tada izdala koncentracija i u sledećem gemu je praktično jedini momenat fokusa bio kad je pogodio as za 30:40 da spasi prvu od dve brejk lopte.

Drugu nije uspeo, pogodio je drop-šotom vrh mreže i Đoković je poveo sa 4:0. A gde su dva brejka, tu su i sva tri, pa je Mahač dobio „krompir“ i prepustio i treći svoj servis srpskom igraču.

 

Đoković je i na startu trećeg seta nastavio svoju seriju od sedam gemova, pre nego što je Mahač prekinuo taj niz.

Bio je srpski igrač ljut na Miljana Amanovića kada mu je na 15:30 sugerisao da ode nazad na riternu. Usledila je greška Srbina, novi poeni Mahača i osvojen gem.

Posledica je, čini se, ostala i u narednom gemu kada je Đoković naređao neke nerezonske greške i prepustio brejk Mahaču, uporedo pridikujući Amanoviću i govoreći mu: „Ovo su tvoji gemovi, tvoji“.

Nije iskoristio šansu da vrati brejk, što se osvetilo odmah u petom gemu kada je nastavio da promašuje i dopustio je protivniku da dođe do duplog brejka na 4:1.

 

Ni tada nije moglo sa sigurnošću da se kaže da je meč gotov, jer je prvi reket sveta imao te faze u toku meča kada je u nekoliko udaraca menjao tok gemova.

Međutim, Mahač je pri rezultatu 4:1 promašio polje na 15:15, odmah u sledećem poenu je brzo poravnao na 30:30, da bi agresivnim udarcima dobio i poen za gem loptu tako što je Nole pogodio mrežu.

Najbolji u istoriji je potom stvorio sebi situaciju forhendom da odigra skraćeni volej pre nego što je linijska sutkinja kasno reagovala i viknula „aut“ u poenu u kom je Đoković pogodio liniju.

Eva Azderaki, sutkinja u stolici je izvršila korekciju, ali je šteta već bila načinjena, pa je Mahač povratio koncentraciju i sa 40:40 osvojio dva poena i vinerom završio gem za 5:1.

Ispostaviće se da će taj gem biti i poslednji u kom će Mahač morati da servira, jer je Đoković svojim nesigurnim bekhendom i greškama iz tog udarca praktično poklonio pobedu protivniku.

 

 


Đoković – Mahač 4:6, 6:0, 1:6