Jutjub i kršenje autorskih prava

Uncategorized

Sharing is caring!

Jutjub nije odgovoran za kršenje autorskih prava

IT 22. jun. 202116:21
Podeli:
Foto:Shutterstock/Alexey Boldin

Evropski sud u četvrtak je rekao da Jutjub u vlasništvu Gugla i druge platforme nisu odgovorni za kršenje autorskih prava za sadržaj koja korisnici prenesu na svoje platforme pod određenim uslovima.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovaj slučaj poslednji je razvoj događaja u dugogodišnjoj borbi između evropske kreativne industrije i mrežnih platformi, dok prvi od drugih traže kompenzaciju ili delovanje za neovlašćeno korišćenje sadržaja kada se prenosi na platforme.

Jutjub se našao na optuženičkoj klupi nakon što je Frank Peterson, muzički producent, tužio Jutjub i Gugl u Nemačkoj zbog toga što su korisnici mreže 2008. godine preneli nekoliko fonograma na koja on polaže autorska prava, prenosi Hina.

U drugom slučaju, producentska kuća Elsevier u Nemačkoj tužila je Cyando, servis koji pruža usluge čuvanja podataka, nakon što su njegovi korisnici preneli nekoliko Elsevierovih dela na svoju platformu Uploaded 2013. godine bez odobrenja Elseviera.

Nemački sud naknadno je zatražio savet od Evropskog suda, koji je u utorak doneo presudu u oba slučaja.

„Trenutno je slučaj da operateri internetskih platformi u načelu sami ne komuniciraju sa javnošću o sadržaju koji je zaštićen autorskim pravima, a koji su ilegalno objavili korisnici tih platformi“, rekao je Evropski sud.

„Međutim, ti operateri stvaraju takvu komunikaciju u kršenju autorskih prava kad, ne samo tako što čine te platforme dostupnima, nego i omogućuju da javnost ima pristup takvom sadržaju“, rekle su sudije.

Radi se o slučajevima C-682/18 YouTube i C-683/18 Cyando.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *