Kasno je za stid?

„Zbog posla sam botovala za SNS, vređala ljude, stid me je“: Ispovest Jovane Brajović za N1

"Zbog posla sam botovala za SNS, vređala ljude, stid me je": Ispovest Jovane Brajović za N1 1Foto: N1

Jovana Brajović iz Surdulice, kako je sama ispričala reporterki N1, bivši je član zvaničnog internet tima Srpske napredne stranke koji je lično vodio jedan državni sekretar.

Brajović je, i po aktivnostima i po broju naloga bila njihov najaktivniji član. Od njih je, kako svedoči, dobila posao, za njih je pristajala da vređa i omalovažava ne samo političke neistomišljenike, već i njihove koalicione partnere, članove Socijalističke partije Srbije. Na kraju je direktora tužila za mobing.

Verovatno i u svakoj mesnoj zajednici, a sasvim izvesno u svakoj opštini i gradu na jugu Srbije zajedničko je to da je na vlasti Srpska napredna stranka. Svuda, osim u Surdulici. Tu je SPS.

Koalicioni partneri u državi, ljuti rivali u ovom mestu. Koliko ljuti i šta je sve dozvoljeno da se preuzme vlast, kakvi su odnosi u Surdulici unutar u državi vladajuće koalicije, kakvi unutar vladajuće stranke, a kakvi funkcionera prema članovima i članicama SNS-a, govori Jovana Brajović.

 

„Ja sam članica Srpske napredne stranke“, navodi ona.

Iz iste stranke pominju se, ali su odbili da govore jedan uvaženi direktor EPS-a i jedan državni sekretar i funkcioner stranke koji je vodio lokalni Internet tim.

„Radila sam po uputstvima Dragana Stevanovića Bosketa“, priča za N1.

Jovana Brajović, rođena je 1985. u Surdulici. Po obrazovanju je elektrotehničar računara. Zaposlena je u „Vlasinskim hidroelektranama“ Đerdap usluge AD Kladovo. Tu je najpre od 2014. radila kao čistačica četiri godine, recepcionarka je bila tri, a trenutno je u odeljenju elektro-izvršenja. U hidroelektrani Vrla 3 u selu Masurica. Direktor ovog preduzeća, koje radi za EPS, je njen stranački kolega Boban Petrović.

„Ovo je toliko gadno, toliko je odvratno da bih preporučila svoj deci da uče školu, da ne moraju ovo da doživljavaju“, poručuje Jovana Brajović.

Celu njenu priču čitajte na N1.

Ali Baba i 14.000 botina

Ali Baba i 14.000 botina 1Foto: Radenko Topalović

U arapskoj narodnoj priči, siromašni drvoseča Ali Baba, pomoću tajne šifre „Otvori se, sezame“ pronađe ulaz u banditski štek sa blagom, posle čega ga 40 razbojnika juri, ali on na kraju uspe da sačuva i živu glavu i blago.

U našoj priči iz života, neko je objavio listu od preko 14.000 „botovskih“ naloga, koji služe za onlajn hvalisanje režima i pljuvanje „unutrašnjeg neprijatelja“.

Pošto se ova „provala“ dogodila na Tviteru, na kom me nema, moram priznati da nemam pojma koji „Ali Baba“ je i kako otkrio ovaj spisak, nemam pojma ni da li je spisak do kraja istinit, što znači da se neću baviti istraživačkim već fenomenološkim kolumnisanjem.

Istraživanjem se već bave pojedinci i pokreti na društvenim mrežama, koji na osnovu rečenog spiska objavljuju Fejsbuk, Instagram i Tviter profile osoba s imenom i prezimenom koje su zadužene za sprovođenje digitalnog terora nad neistomišljenicima vlasti.

 

„Bot“ je skraćenica od „robot“. U Aziji imate farme „botova“ – robota zaduženih da automatski udaraju lajkove na određene sadržaje. To je gomila međusobno povezanih mobilnih telefona, dok je u Srbiji evidentno reč o gomili međusobno povezanih morona, koji, po zadatku, „botuju“ u korist režima. Oni formalno jesu ljudska bića, ali su od strane građana prepoznati kao „botovi“. Zato smo uveli nov naziv za ovu pojavu – to su botine.

U delovima spiska koje sam proučavao na Fejsbuku, nisam video ni blizu 14.000 imena, nego „tek“ nekoliko stotina. Ovo možda znači da svih 14.000 naloga ipak nisu ljudski, a možda i jesu, ali nisu svi dosad objavljeni. Možda je jedna naprednjačka botina zadužena za nekoliko naloga sa kojih se vređaju i targetiraju kritičari režima.

Ono što deluje istinito jeste da se u „procureloj“ digitalnoj režimskoj propagandnoj bandi nalaze ljudska bića – i to zaposlena u javnim preduzećima i lokalnim samoupravama.

Da li botine rade još nešto osim „botovanja“, ili primaju platu za fiktivno radno mesto, a isključivo se bave „botovanjem“, pojma nemamo. Neka istraživački novinari istraže ovaj slučaj. Neka izračunaju koliko para iz budžeta ide na hiljade botina, koje su, sudeći po spiskovima, zaposlene i u vrtićima i bolnicama.

 

Nije da nismo znali za ovo. Znali smo. Nemoguće je da normalni, pa i polunormalni ljudi, udaraju stotine emotikona koji vrište od smeha ispod tragičnih vesti iz srpske horor-stvarnosti.

Isto važi i za stotine identičnih zlikovačkih komentara. To rade botine, po nalogu smradina koje im komanduju, kako bi onima koji mozga imaju tek toliko da se nađu na Fejsbuku, to malo mozga isprali do kraja.

Istina o Srbiji ne sme da prođe bez surove kazne ni na internetu. Pošto identitet svih botina bude otkriven, očekujem da otkrijemo i identitet režimskog klerofašističkog mim-jugenda, koji je, prema onome što sam čuo, na istom platnom spisku.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.