Katastarski alarm

Uncategorized

Sharing is caring!

Katastarski alarm „zvoni“ kod promena na nepokretnostima

BIZNIS 27. dec. 202116:281 komentar
Podeli:
Izvor: RGZ

Katastarski alarm je nova aplikacija Republičkog geodetskog zavoda čiji cilj je da vlasnika, ili bilo koga ko ima pravni interes, alarmira o svim promenama u vezi sa nepokretnostima, saopštio je RGZ.

„Na taj način građani će biti obavešteni u realnom vremenu i ukoliko neko zlonamerno pokuša da podnese zahtev za  promenu vlasništva ili upis zabeležbi i tereta, vođenje sudskog spora, ispravku greške, kao i bilo koje druge radnje koje mogu da nanesu štetu vlasniku i ugroze njegova prava“, navodi se u saopštenju Republičkog geodetskog zavoda.

PROČITAJTE JOŠ:

Da bi korisnik dobijao informacije o svim promenama na nepokretnosti koju prati, potrebno je da popuni zahtev na sajtu RGZ-a verifikovan elektronskim potpisom, a sva obaveštenja će mu stizati putem elektronske pošte bez odlaska na šalter ili svakodnevnog proveravanja u aplikaciji eKatastar na sajtu RGZ-a.

Masovna primena ove aplikacije će, kako ističu u RGZ “direktno uticati na promenu loših navika u društvu – pokušaje reketiranja vlasnika nepokretnosti i korišćenje pravnog okvira za prevarne radnje”.

“Kreiranjem Katastarskog alarma Republički geodetski zavod je zaokružio sistem koji efikasno štiti prava građana nad nepokretnostima. Taj sistem obuhvata korišćenje ePečata, servisa za potvrđivanje autentičnosti elektronskih dokumenata i najmoderniju aplikaciju za odbranu od sajber napada”, navodi se u saopštenju RGZ.

Kako se dodaje – Katastar nepokretnosti je mesto u sistemu državne uprave koje identifikuje sve prevare i propuste nastale pre postupka upisa.

“Novim uslugama RGZ je stavio tačku na pokušaje zloupotrebe unutar sistema zemljišne administracije van katastra, a koji ugrožavaju vlasnike. Nepokretnosti upisane u katastar više nikada ne mogu biti predmet prevarnih radnji, duplih prodaja, ugrožavanja prava vlasništva nad nepokretnostima ili drugih malverzacija, jer sada digitalni sistem RGZ-a to automatski detektuje i alarmira”, ističe se u saopštenju RGZ.

Link za pristup aplikaciji nalazi se na stranici alarm.rgz.gov.rs.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *