Koja crna kultura

„Šarmantni siledžija bez pardona“: Ko je Žerar Depardje, glumac optužen za brojna silovanja?

"Šarmantni siledžija bez pardona": Ko je Žerar Depardje, glumac optužen za brojna silovanja? 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Kada je glumica Šarlot Arno 2018. optužila slavnog kolegu Žerara Depardjea za silovanje, tužioci su se prvo pozvali na nedovoljno dokaza, onda je sudski proces ipak obnovljen decembra 2020, a pre nekoliko dana ovoj optužnici se pridružilo još trinaest žena, među kojima su mlade glumice, šminkerke, i druge filmske radnice.

Kako je objavio francuski istraživački portal Mediapart, one tvrde da ih je Depardje agresivnim ponašanjem seksualno uznemiravao u periodu između 2004. i 2022. godine.

I dok on u javnosti ćuti, ali i dalje snima (prošle godine se pojavio u čak pet filmova, i u novoj verziji detektiva Megrea), njegovi advokati ga brane tvrdnjama da se ove optužbe „subjektivne procene i/ili moralnim osudama“.

Zašto se svetskoj javnosti čini da ove žene ne lažu, i da su optužbe protiv „šarmantnog siledžije“, kako Depardjea već decenijama nazivaju zbog uloga kakve je najčešće igrao, istinite?

 

Možda se valja podsetiti medijskih naslova iz poslednje decenije o zvezdi francuskog, pa i holivudskog filma – na komemoraciji žrtvama Prvog svetskog rata 2014, na kojoj je trebalo da čita poeziju književnice koja je preživela Holokaust, padao je pijan i psovao političare, a u istom skandaloznom stanju godinu dana kasnije, urinirao je pred putnicima na podu aviona na liniji Pariz – Dablin!

Da bi izbegao porez u domovini, Depardje je 2013. dobio rusko državljanstvo, o predsedniku Putinu je pričao kao o „jedinom pravom demokrati“, o Rusiji da je „spreman da pogine za nju“, o Ukrajini da je „treba disciplinovati“, a sada govori da „Rusi nisu krivi što im ludak vodi državu“.

Beograd je posetio 2014, nadobijao se poklona, video maketu Begrada na vodi, malo dirigovao u filharmoniji, a Aleksandar Vučić, tada premijer, izjavio je da je slavni glumac „pokazao poštovanje prema srpskoj politici“.

Bio je u gostima u to vreme i u Crnoj Gori i Albaniji, nedugo zatim osvanula je fotografija Depardjea sa Edijem Ramom i Aljbinom Kurtijem, i vest da u Đirokastri snima film „Milošević i ja“, a 2016. na festivalu u Veneciji, u intervjuu listu Republica, ničim izazvan svojski je izvređao Emira Kusturicu.

Depardje je rođen 1948. u gradiću Šarteu, tokom karijere odigrao je više od 170 uloga ( „20. vek“, „Poslednji metro“, „Polis“, „Sirano de Beržerak“, „Zelena karta“, „Čovek sa gvozdenom maskom“, „Život u ružičastom“, „Pijev život“, „Dobrodošli u Njujork“…), osvojio dva Cezara za najboljeg glumca, Zlatni Globus, nagrade u Kanu, Veneciji, nominaciju za Oskar…

U šokantnoj autobiografskoj knjizi „Ovako se dogodilo“, pored priče o svoja dva braka, ljubavima i deci, pisao je i o odrastanju u siromaštvu: „Sa deset godina prilazili su mi homoseksualci na ulici i tražili da ih zadovoljim. Znao sam šta vole, a ja sam im tražio pare. Sa šesnaest sam uhapšen zbog krađe kola, a onda sam otišao u Pariz, i do dvadesete godine sam bio mangup – pretukao bih nekoga od homoseksualaca i pobegao sa novcem. To nije sve – sa jednim prijateljem sam pljačkao grobove, krali smo nakit“…

Žerar Depardje priveden zbog optužbi za seksualno nasilje

Žerar DepardjeFoto: Defrance / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Nakon nekoliko optužbi za seksualno nasilje, glumac Žerar Depardje priveden je kako bi bio saslušan, saznaje BFMTV.

Kako prenosi N1, Žerar Depardje je priveden u jednu policijsku stanicu u Parizu gde će biti ispitan povodom optužbi za seksulani napad na dve žene.

Dve žene optužile su glumca za seksualno zlostavljanje. Jedna ga optužuje da ju je neprikladno dodirivao i momo njene volje 2014. na setu „Mađioničara i Sijaca“, a druga 2021. na setu „Zelenih kapaka“ Žana Bekera.

Glumac Žerar Depardje optužen za nekoliko silovanja: Ponudio da vrati Legiju časti francuskoj ministarki kulture

KOMENTARI

Autor: Tanjug

17/12/2023

10:50

Glumac Žerar Depardje optužen za nekoliko silovanja: Ponudio da vrati Legiju časti francuskoj ministarki kulture

Žerar Depardje – Copyright profimedia

Proslavljeni francuski glumac Žerar Depardje saopštio je preko svojih advokata da stavlja svoju Legiju časti „na raspolaganje“ francuskoj ministarki kulture u jeku skandala zbog nekoliko optužbi za silovanje i seksualne napade.

Ministarka kulture Francuske Rima Abdul Malak je najavila da će Velika kancelarija Legije časti pokrenuti „disciplinski postupak“ protiv glumca, prenosi portal BFM TV.

Nakon toga, Depardjeov advokatski tim se u saopštenju za javnost pita da li je ministarka kulture Francuske pokretanjem disciplinskog postupka „zadala dodatni udarac već umirućoj pretpostavci nevinosti“.

„Advokatski tim se takođe pita da li je ministarka Rima Abdul Malak u poziciji da učestvuje tako aktivno u lovu na ljude i u medijskom linču kojem je izložen naš klijent“, navodi se u saopštenju Depardjeovih advokata.

Snimci Depardjea tokom njegovog putovanja u Severnu Koreju 2018. godine nedavno su emitovani u jednoj popularnoj TV emisiji, a na njima se vidi kako glumac, tokom susreta sa ženama daje neprikladne komentare i pravi gestove i zvuke koji oponašaju seksualni čin.

„To mi je bilo odvratno“, rekla je ministarka kulture, ali je i istakla da nije na njenom ministarstvu da daje uputstva o ponašanju, jer u Francuskoj postoji „potpuna sloboda stvaralaštva“.

Depardje je pod istragom od decembra 2020 posle tužbe glumice Šarlote Arnu, koja tvrdi da ju je krajem avgusta 2018. on dvaput silovao u svom pariskom domu.

Otada ga je još desetak žena optužilo u javnosti, uključujući glumicu Elen Daras, koja protiv njega podnela tužbu 10. septembra za seksualni napad.

PREPORUKA ZA VAS

odbranu Depardjea stali su mnogi istaknuti pripadnici kulturnog života u Francuskoj, ali i sam predsednik Emanuel Makron.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.