Kokan Mladenović

Kokan Mladenović: Draga državo, zamolio bih te…

KULTURA 25. sep 202313:49 0 komentara
N1

„Čak i u kulturama koje su mnogo veće od ove naše, odlazak Majstora, jednog od retkih u istoriji, bio bi obeležen zastavama na pola koplja“, naveo je u objavi upućenoj „dragoj Državi“ reditelj Kokan Mladenović, nekoliko dana posle iznenadne smrti kolege Jagoša Markovića.

On je podsetio da nas je pre nekoliko dana napustio jedan od najvećih domaćih pozorišnih reditelja.

„Draga Državo, ja bih samo hteo da te podsetim da te je pre nekoliko dana zauvek napustio jedan od najvećih reditelja u tvojoj istoriji, onaj čije su predstave, za razliku od tvog Predsednika, promovisale ljubav, plemenitost i toleranciju. Taj isti reditelj je, ponovo „za razliku od tvog Predsednika“, bio istinski voljen u čitavom regionu i šire, vodio je za sobom čete glumaca željnih da kroz teatar svet učine boljim i srećnijim mestom“, naveo je Mladenović.

„Zamolio bih te zato, draga Državo, da ovih dana, na televizijama koje obično koristiš da promoviš vrednosti dijametralno suprotne od onih koje promovisao Veliki Reditelj, emituješ njegove predstave, intervjue, izjave, komentare, jer ćeš tako pomoći sebi da se vratiš sa stranputice kojom ponosno koračaš. Čak i u kulturama koje su mnogo veće od ove naše, odlazak Majstora, jednog od retkih u istoriji, bio bi obeležen zastavama na pola koplja i pričom o vrednostima koje je celim svojim bićem i životom branio i zastupao.“

„Verujem da u dubini duše i sama znaš, da je tvoj Predsednik samo jedan od desetina mešetara na visokoj funkciji i tek još jedno ime na tom spisku političkog polusveta koji čini našu političku istoriju. U odnosu na njega, ime i delo Reditelja koji nas je napustio, predstavljaju ideal kome bismo morali da težimo, ako želimo da nas i dalje bude i da ne crvenimo pred svetom i narodima“, dodao je Mladenović u javnoj objavi.

On je naveo i da bi voleo da ga Država iznenadi i „Onog koji je u njenu kulturu utkao celog sebe, isprati poštujući ono što je bio i napokon saslušavši ono što je imao da kaže“.

Kokan Mladenović je prethodno na svojoj fejsbuk stranici objavio dirljivu poruku povodom smrti Jagoša Markovića.

„Meni ostaje da ti se radujem u sećanju, Majstore, da volim tvoje slavljenje Pozorišta i one naše komične minijature, kad smo uskakali u tvoju Gospođu ministarku, na festivalu u Sibiru i igrali Peru Pisara i Peru Kalenića. Jednom smo glumili zajedno, a mnogo puta delili scenu, sa ljubavlju i poštovanjem. Sada se nebeskom pozorištu sprema velika promena repertoara i biće burno, uzbudljivo i radosno. Zavidim mu na tome“, naveo je Mladenović.

Narodno pozorište objavilo je danas da će komemoracija povodom smrti reditelja Jagoša Markovića, biće održana u sredu, 27. septembra, u 11 časova na Velikoj sceni tog pozorišta, a istoga dana biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

KOMENTARI (19)

Vidi sve komentare