KOME SU EVRI NAMENJENI ?

POLITIKA

Zeleno svetlo za šest milijardi evra: EP i Savet EU postigli politički dogovor o Planu rasta za Zapadni Balkan

FoNet, Beta|5. april 2024|08:09
Zeleno svetlo za šest milijardi evra: EP i Savet EU postigli politički dogovor o Planu rasta za Zapadni Balkan
PROFIMEDIA / Artjazz / Shotshop GmbH

Evropski parlament i Savet Evropske unije postigli su juče politički dogovor o planu dodatnog finansiranja šest zemalja Zapadnog Balkana na njihovom putu prema EU.

Evropska komisija predstavila je u novembru prošle godine Instrument za reforme i rast za Zapadni Balkan za period od 2024. do 2027. godine, koji predviđa dve milijardi evra bespovratne pomoći i četiri milijarde povoljnih zajmova. Pet meseci kasnije postignut je politički dogovor evropskih institucija o instrumentu koji bi trebalo da bude dodatan podsticaj zemljama Zapadnog Balkana na putu prema Uniji, a sredstva će im se isplaćivati tek nakon sprovedenih reformi, prenosi Hina.

Dogovorom je otvoren put za konačno usvajanje tog instrumenta u Evropskom parlamentu na poslednjoj plenarnoj sednici, koja će ovog meseca biti održana u Strazburu.

Fon der Lajen: Proširenje Unije geostrateški prioritet

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je politički sporazum o Instrumentu za reformu i rast Zapadnog Balkana i istakla da je proširenje Unije geostrateški prioritet.

„Želimo da Zapadni Balkan brže približimo Uniji, a dogovoreno ulaganje od šest milijardi evra je ključni korak u tom pravcu. Kombinujući povećanu finansijsku pomoć i reforme, to će ubrzati napredak naših partnera sa Zapadnog Balkana na njihovom putu u EU, podstaći će njihovu ekonomsku konvergenciju i bolje ih integrisati u naše jedinstveno tržište“, navela je Fon der Lajen u pisanoj izjavi.

Ukupan iznos sredstava za period od 2024. do 2027. godine je šest milijardi evra, od čega su dve milijarde grantovi, a četiri milijarde izuzetno povoljni krediti. Najmanje polovina ukupnog iznosa biće dodeljena kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan i podržavaće infrastrukturne investicije, uključujući transport, energiju, zelenu i digitalnu tranziciju, a ostatak će biti direktna podrška državnim budžetima.

PROFIMEDIA / Nicolas Economou/NurPhoto/Shutte / Shutterstock Editorial / Profimedia

PROFIMEDIA / Nicolas Economou/NurPhoto/Shutte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sredstva će se izdvajati dva puta godišnje, na osnovu zahteva partnera sa Zapadnog Balkana, nakon provere Evropske komisije i potvrde da su ispunjeni svi relevantni uslovi, koji se odnose na makrofinansijsku stabilnost, dobro upravljanje javnim finansijama, transparentnost i nadzor budžeta.

U slučaju da neki uslovi nisu ispunjeni, Komisija može da obustavi isplate, delimično ili u potpunosti. Nakon takve suspenzije, a u slučaju da država ne ispuni odgovarajuće uslove tokom grejs perioda od jedne godine, odnosno dve godine u prvoj godini implementacije, suspendovani iznos će biti povučen i može se preraspodeliti drugim korisnicima.

Danas postignut politički sporazum sada podleže formalnom odobrenju Evropskog parlamenta i Saveta EU, a Uredba o Fondu za reformu i rast za Zapadni Balkan stupiće na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom listu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je sinoć da ga je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji informisao da je Plan rasta za Zapadni Balkan odobren i da „postaje stvarnost“.

„Odlične vesti iz Brisela: Plan rasta za Srbiju i Zapadni Balkan je odobren i postaje stvarnost. Hvala Oliveru Varhejiju, Ursuli fon der Lajen i Evropskoj komisiji na izuzetnom angažmanu i podršci“, napisao je Vučić na Instagramu posle telefonskog razgovora sa komesarom EU za proširenje.