Korupcija

Uncategorized

Sharing is caring!

EU

Nemačkim privrednicima ne smeta korupcija u Bugarskoj i Rumuniji?

Članice EU, Bugarska i Rumunija na različite načine se bore protiv korupcije. Kako na to gledaju nemački privrednici koji posluju u tim dve zemljama?

    
Protesti protiv korupcije u Bugarskoj, 2020.Protesti protiv korupcije u Bugarskoj, 2020.

„Bugarska bi mogla mnogo bolje da se razvija kada u džepove nekolicine ne bi odlazilo 10 do 20 odsto nacionalnog bogatstva. Previše tako nestaje i nema pravog krivičnog gonjenja, a kamoli suđenja za korupciju”, ocenjuje u intervjuu za DW Martin Kote, šef fondacije Fridrih Nauman u Sofiji.

Martin KoteMartin Kote

Najgore slučajeve nestanka novca poreskih obveznika u Bugarskoj Kote objavljuje u godišnjoj „crnoj knjizi”- veoma osetljivo političko pitanje u toj zemlji.

Nemačka preduzeća u Bugarskoj takođe su nezadovoljna tamošnjom borbom protiv korupcije. Nedavno istraživanje Nemačko-bugarske trgovačko-industrijske komore pokazuje da je 47 odsto nemačkih kompanija veoma nezadovoljno, a 34 odsto relativno nezadovoljno borbom protiv korupcije u Bugarskoj. Samo dva odsto ispitanih je relativno zadovoljno, a nula odsto vrlo zadovoljno.

Katastrofalna je to ocena koju je nemačka privreda dala Bugarskoj – moglo bi se zaključiti.

Sve dok posao cveta korupcija nije važna 

Ali, gledano generalno, zadovoljstvo nemačke privrede Bugarskom je ogromno: 97 odsto nemačkih kompanija sa sedištem u Bugarskoj ponovo bi otišlo tamo, 50 odsto daje lokaciji najbolju ili drugu najbolju ocenu.

„Na prvi pogled to je naravno kontradiktorno: sa jedne strane nezadovoljstvo korupcijom i vladavinom prava, a sa druge strane zaista ogromno zadovoljstvo lokacijom”, kaže za DW Mitko Vasilev, šef Nemačko-bugarske trgovačko-industrijske komore u Sofiji.

„Ali, korupcija je samo jedan od mnogih faktora. Prema našem iskustvu, nemačke kompanije teško da su uopšte direktno pogođene korupcijom. Stoga rezultati istraživanja pre odražavaju opšte nezadovoljstvo u zemlji”, kaže Vasilev.

Podaci o trgovini nude ključ za rešavanje te kontradikcije: Nemačka je Bugarskoj trgovinski partner broj jedan i za razliku od drugih zemalja, trgovinski promet između Nemačke i Bugarske porastao je za gotovo 650 miliona evra u prvoj polovini 2021. u odnosu na period pre korone, 2019. Istovremeno, nemačka privreda hvali prijeteljski odnos prema Nemcima, motivisanu radnu snagu, niske troškove rada i male poreze.

Odlično poslovanje i niski troškovi su nemačkim kompanijama očigledno važniji od korupcije i vladavine prava.

„Rumunija i Bugarska ne idu uvek u isti koš” 

Sebastijan MecSebastijan Mec

U susednoj Rumuniji situacija je drugačija. „Ne možete uvek stavljati Rumuniju i Bugarsku u isti koš”, upozorava Sebastijan Mec, direktor Nemačko-rumunske trgovačko-industrijske komore. „Ove dve zemlje povezuje tipična postkomunistička korupcija, pristupanje EU 2007. i poseban nadzor od strane EU. Ali, što se tiče korupcije u Rumuniji, situacija se značajno poboljšala zahvaljujući antikorupcijskim merama, a ja ne poznajem nemačke kompanije koje su i same direktno pogođene korupcijom”, kaže Mec.

S njim se slaže Sorin Jonita, stručnjak za korupciju iz rumunskog trusta mozgova „Ekspertforum”. U razgovoru za DW, on ocenjuje da je imalo efekta „15 godina antikorupcijskih napora iniciranih od strane EU, posebno pokretanje Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije. Postoji efekat zastrašivanja, naročito u regionalnoj upravi […] a posebno kada imaju posla sa velikim korporacijama i strancima”.

Taj optimizam se odražava i u ekonomskom istraživanju nemačkih kompanija u toj zemlji: 25 odsto je vrlo nezadovoljno, 35 odsto relativno nezadovoljno, 29 relativno zadovoljno i 12 odsto čak vrlo zadovoljno borbom protiv korupcije i kriminala u Rumuniji.

Istovremeno, Jonita smatra: „Korupcija ostaje ozbiljan problem u Rumuniji, usredsređena na pljačku budžeta od strane ljudi sa političkim vezama, kontrolu nad državnim kompanijama i manipulaciju javnim konkursima”.

„Nemačka privreda ne može da prevaspitava” 

Sofi int VeldSofi int Veld

EU narednih godina stavlja na rasploganje ogromne sume novca za prevladavanje ekonomskih posledica pandemije.

Samo Bugarska može da očekuje gotovo 12 milijardi evra. Nemačke kompanije takođe žele da imaju koristi od toga. Međutim, strah da bi milijarde od EU mogle da nestanu u korupciji je velik.

Evroposlanica Sofi int Veld je tokom posete glavnom gradu Bugarske prošle sedmice, stavila prst u ranu: “Borba protiv korupcije na visokom nivou ostaje problematična. […] Pozivamo Evropsku komisiju da pojača nadzor sredstava EU, uključujući Fond za obnovu”.

DW.COM

Lovci na korupciju: počinje s radom Javno tužilaštvo EU

Novo Javno tužilaštvo Evropske unije počinje 1. juna sa borbom protiv korupcije u zemljama-članicama. Dodatnim milijardama u fondovima Unije za obnovu posle pandemije naročito će biti potrebna zaštita od zloupotrebe.

Bugarska: da li će izbori doneti promenu?

Novac EU za Lukašenkove vile?

Afera trese Demohrišćane: Poslanici se bogatili na maskama?

Novac koji ne postoji i skandal koji trese Nemačku

Mađarska i Poljska reaguju na izveštaj EK: „Zle namere, ucena, dvostruka merila”

Dokument o jugoistočnoj Evropi

Povodom novih fondova EU, Odbor nemačke privrede za Istok objavio je u septembru dokument o stavu prema jugoistočnoj Evropi u kojem se ponašanje usklađeno sa pravilima, transparentni procesi odlučivanja, vladavina prava i borba protiv korupcije navode kao „važni faktori za održivi ekonomski uspeh i spremnost nemačkih kompanija za ulaganje”.

Ali kako se efikasno boriti protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi? (Odbor nemačke privrede za Istok u region jugoistočne Evrope računa Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Kosovo, Severnu Makedoniju, Moldaviju, Crnu Goru, Rumuniju, Sloveniju i Srbiju, prim.ur.)

Kada je reč o rešenjima, nemački poslovni predstavnici se radije drže po strani. Kako upozorava Anja Kviring, stručnjakinja za jugoistočnu Evropu u Odboru za istočnu Evropu, „ne bi trebalo previše opterećivati kompanije, one ne mogu sebi da priušte prevaspitavanje.”

Pomenuti Odbor smatra da je prvenstveno EU dužna da vrši pritisak na lokalne vlasti putem mehanizama monitoringa.

Međutim, kako se to vidi po totalno različitom razvoju poslednjih godina u Bugarskoj i Rumuniji, ti mehanizmi nisu bili garancija za efikasnu borbu protiv korupcije. Zbog toga Martin Kote zaključuje: „Bće potrebno još godina i godina da se močvara korupcije donekle isuši.”

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu

POVEZANI SADRŽAJI

October 5, 2017 - Warsaw, Poland - President Andrzej Duda and Bulgarian President Rumen Radev gave common press statement after bilateral talks on ofiicial visit |

Bugarska u režimu stalnih izbora 08.09.2021

Bugarska će novog predsednika izabrati 14. novembra 2021, odlučio je prošle nedelje parlament u Sofiji. To zvuči kao normalan političkih proces, ali nije. Situacija u Bugarskoj je haotična.

People hold pictures of slain journalist Daphne Caruana Galizia as they protest outside the office of the Maltese Prime Minister Joseph Muscat, calling for the resignation of Muscat, in Valletta, Malta., Friday, Nov. 29, 2019. The family of the journalist who was killed by a car bomb in Malta is urging Muscat to resign, after his former chief aide was released from jail in a probe aimed at finding the mastermind of the 2017 murder. (AP Photo/Rene Rossignaud)

EU bespomoćna u zaštiti novinara 17.09.2021

Ubistva novinara u EU punila su naslovne strane poslednjih godina. Brisel sada želi da ih bolje zaštiti. Ali to je samo gest, pravi problem je to što zakazuje pravna država, smatra dopisnica DW iz Brisela Barbara Vezel.

Wahlkampagne in Bulgarien 2021, Juni 2021
© BGNES

Mladi u Bugarskoj uoči izbora – deo „zelenog talasa“ 08.07.2021

Nakon neuspeha u formiranju vlade, novi izbori u Bugarskoj održače se u nedelju 11. jula. Mladi Bugari s kojima smo razgovarali žele da glasaju za novu generaciju političara koja se bori protiv korupcije i siromaštva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *