Kovid bolnica u Batajnici zarasla u korov

Kovid bolnica Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Zapečaćena, u korov zarasla, ptičjim izmetom okružena, jedna od najmodernijih zdravstvenih ustanova u Srbiji, još čeka prenamenu – nekadašnja Kovid bolnica u Batajnici, u čiju je izgradnju 2020. uloženo više od 42 miliona evra, u čijim sobama ima kapaciteta za oko 1.000 pacijenata, a u kojima najsavremenija medicinska oprema već tri meseca skuplja prašinu. Obišli smo ovu ustanovu koja je “na brzinu”, ali uz veliku pompu, izgrađena u jeku pandemije, a danas, oko ovog masivnog objekta, prebrzo zaboravljenog, u koji bi zdravstvene vlasti mogle da smeste više različitih klinika, nesmetano raste prava džungla i stotine vrana i golubova, na krovu i po prozorima, svilo je svoja gnezda.

“Tužno, zapušteno i napušteno”, kratak je opis bolnice u Batajnici, koja je do pre tri meseca zbrinjavala obolele od koronavirusa sa teškom kliničkom slikom, ljude kojima je bio neophodan respirator i danonoćna nega.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prvo na šta ćete ovih dana naići, kada pokušate da priđete ovoj ustanovi, su podivljale biljke. Zgrada je obrasla u korov, a na pojedinim delovima, nabujala trava je gotovo ušla u sobe, kroz prozore u prizemlju. Fasada i pločnici na ulazima u zgradu prekriveni su ptičijim izmetom, a oko bolnice, poput scena iz Hičkokovog filma, kruže vrane i po neki golub, kojima krov i strehe ovog objekta, služe za gnezda.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Nedavno je ministarka zdravlja bila u poseti, da obiđe bolnicu, i kada je videla ovo rastinje, koje samo što ne uđe u zgradu, uhvatila se za glavu. Bolnica je zapečaćena još u junu, a evo prođe celo leto i još nema rešenja za nju, niko se ne useljava, imamo samo neke prazne najave. Bile su velike kiše, što je doprinelo rastinju, ali nadležne službe bi, iako je zgrada pusta, trebalo redovno da održavaju ovaj prostor”, kaže za Nova.rs jedan od lekara koji je nedavno obišao ovu ustanovu, a koji je zamolio da ostane anoniman.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U pitanju je bolnica u koju je uloženo desetine miliona, u kojoj se nalazi vredna oprema i postelje za pacijente, koje u mnogim ustanovama manjkaju, pa se oboleli otpuštaju kućama i pre vremena, kako bi oslobodili krevet.

 

Pročitajte još:

 

“Ovde ne dolaze ni majstori, vodoinstalateri, električari, a posle nevremena kakva su bila letos, ko zna u kakvom stanju su cevi, da li je negde prokišnjavalo, nahvatalo se vlage i buđi. To bi sve morao neko da održava i da prati”, priča naš sagovornik.

Kovid bolnica u Batajnici, nalazi se na prostoru od preko 14.000 kvadrata u Vojnom kompleksu „Zemun ekonomija“ na Batajničkom drumu, nadomak auto-puta, a sačinjena je od tri objekta i koštala je, kako su pisali mediji, 42,9 miliona evra. Svoja vrata za teško obolele pacijente otvorila je 4. decembra 2020. godine.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Svi se sećamo pompezno najavljene izgradnje ove ustanove, koja je počela u avgustu 2020., a tada je postavljanju kamena temeljca prisustvovao čak i predsednik države Aleksandar Vučić.

Posle dve i po godine neprestanog rada i zbrinjavanja gotovo 25.000 pacijenata, 11. juna 2023., ova bolnica je trajno zatvorena.

U martu ove godine, dva meseca pre zatvaranja, tadašnja direktorka Kovid bolnice u Batajnici, specijalistkinja pulmologije dr Tatjana Adžić Vukičević, je u razgovoru za Nova.rs objasnila da može da isprazni ustanovu za pet do sedam dana, jer je još u to vreme bilo oko 30 pacijenata, a kapaciteta 1.000. Međutim, nadležni, ni tada nisu znali šta će sa ustanovom kada je zatvore ili im je bilo jasno da njihovi planovi i ideje ne bi naišli na odobrenje javnosti, pa se, s razlogom, odugovlačilo.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Neka otvore palijativni centar ili šta god odluče. Ma neka otvore i vrtić, starački dom ili studentski, bilo šta, samo da ovoliki prostor ne zvrji više prazan”, rekla je tada dr Adžić Vukičević.

Neposredno pre zatvaranja, kako saznajemo, nadležni iz resornog ministarstva, popisali su svu skupocenu opremu, koja do danas stoji neupotrebljiva.

“Ova zgrada je nova, prostrana, opremljena, praktična i dovoljno velika da primi možda i dve različite klinike, a ima parking sa 700 mesta, što je veoma važno za zdravstvenu ustanovu”, rekla nam je tada bivša direktorka.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U međuvremenu je ministarka zdravlja Danica Grujičić, po ko zna koji put, naglasila da je zgrada porodilišta GAK “Narodni front“, neuslovna i da mora pod hitno da se seli. Takođe, početkom avgusta ove godine, zatvorena je Dnevna bolnica za bolesti zavisnosti „Prim. dr Branko Gačić“ u Paunovoj 2, zbog loših uslova. Ni za jednu od ovih ustanova, izgleda, onolika Batajnica, nije adekvatna. A Srbija, koja je u samom vrhu liste sa najviše umrlih od onkoloških i kardiovaskularnih oboljenja, jedina u Evropi nema kliniku za palijativno lečenje, što je jedno od rešenja ministarstva za ovu zgradu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ipak, na 14.000 kvadrata koliko zauzima bolnica u Batajnici, može se otvoriti novi mini Klinički centar, koji bi prihvatio sve one ustanove, za koje do sada nigde nije bilo mesta.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podsetimo, 14. avgusta ove godine, državni sekretar Ministarstva zdravlja, Mirsad Đerlek, izjavio je da je plan da Kovid bolnica u Batajnici, poput novosadske, posluži za palijativno zbrinjavanje i dijalizu. On je tada u razgovoru za RTS izrazio očekivanje da bi do toga, u Batajnici, moglo da dođe tek za dva do tri meseca.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Planovi Ministarstva zdravlja, međutim, ne sprečavaju nadležne službe da održavaju prostor oko bolnice, kao i samu ustanovu, u koju, kako saznajemo, mesecima nisu zašli majstori, koji bi morali da brinu o ovom objektu bez obzira da li unutra ima osoblja i pacijenata, ili ih nema. Ovo je naročito važno, ako je ideja ministarstva da najkasnije do sredine novembra, bolnica konačno bude useljena.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Naime, useljenje drugih klinika, odnosno prenamena objekta, trebalo je da bude spremna i pre nego što je zgrada zatvorena za kovid pacijente, ali vlastima je, iz nekog razloga, potrebno minimum pola godine da odluče šta će sa onolikom zgradom, modernom opremom i čak 1.000 postelja, koje bi danas poslužile velikom broju srpskih klinika, koje jedva opstaju u objektima, koji su već decenijama u fazi raspadanja.

Objašnenje za Batajnicu, kao po običaju, čini se, leži u “rešavanju imovinsko – pravnih odnosa” u vezi zemljišta, čiji deo pripada Ministarstvu odbrane.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Izgradnja svih kovid bolnica u Srbiji je, podsećamo, finansirana iz budžeta Ministarstva odbrane, dok je za opremanje bilo zaduženo Ministarstvo zdravlja.

Neverovatno je, ipak, da Ministarstvo odbrane koči useljenje i prenamenu bolnice, ali na naša pitanja o imovinskim odnosima nad zemljištem na kojem se ustanova nalazi, nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta. Takođe, ni iz Ministarstva zdravlja na pitanja o prenameni bolnice i održavanju objekta, nismo dobili odgovore do zaključenja teksta.

***

BONUS VIDEO: Kovid bolnica Batajnica – poređenje: januar 2021. – mart 2023.