Kraljevska porodica i ozonski omotač

Uncategorized

Sharing is caring!

Britanska kraljevska porodica i finansije: Kralj Čarls preusmerava nenadane prihode na „javno dobro“

Reuters

Kralj Čarls Treći je zatražio da se dodatni profit u iznosu od milijardu funti godišnje od vetrogeneratora u priobalju sa poseda Kraljevskog imanja (Crown Estate) iskoristi za „šire javno dobro“, a ne za kraljevsku porodicu.

Grant suverena (The Sovereign Grant), koji služi za plaćanje tekućih troškova putovanja, osoblja i održavanja kraljevskih palata, trenutno se zasniva na 25 odsto profita Kraljevskog imanja.

Taj profit će se značajno povećati naplatama od šest novih vetroparkova.

Kralj Čarls predlaže da se smanji kraljevski deo od ove velike zarade.

To bi značilo da bi veći deo takvog uvećanog profita zadržao Trezor za javnu potrošnju.

U božićnom obraćanju, kralj Čarls je posebno istakao pritiske krize troškova života – i deluje da preduzima mere kako bi izbegao nezgodan porast prihoda za suverenski grant.

Kraljevsko imanje (Crown Estate) je nezavisna kompanija sa komercijalnim prihodom, ali njen profit služi kao mera za obračunavanje dodeljenog iznosa suverenog granta, koji je prošle godine bio 86,3 miliona funti (98,4 miliona evra).

Očekuje se da će profit biti značajno uvećan potpisivanjem ugovora za novih šest vetroparkova u blizini obale, uz milijardu funti godišnje za najmanje tri godine u naknadama firmi koje žele da ih grade na lokacijama koje pripadaju Kraljevskom imanju.

To bi dovelo do značajnog povećanja iznosa koji ide suverenom grantu, što bi se moglo tumačiti sramotnim u kontekstu finansijskih pritisaka na javnost.

Iz Bakingemske palate kaže da u svetlu „neverovatnog priliva energije sa vetrogeneratora na moru“, kralj želi da smanji deo profita koji odlazi grantu.

Trenutno se suverenski grant zasniva na 25 odsto profita Kraljevskog imanja, privremeno povećanje u odnosu na uobičajenih 15 odsto, uz dodatna sredstva koja se koriste za popravke i renoviranje Bakingemske palate.

Grant se koristi za plaćanje troškova članova kraljevske porodice, poput službenih putovanja, kao i za održavanje kraljevskih palata.

Revizija procenata profita Kraljevskog imanja koji se ide za kraljevsko finansiranje trenutno je u toku sa Trezorom, a konačna odluka se očekuje u narednih nekoliko meseci.

Majkl Stivens, kraljev blagajnik, pisao je premijeru i kancelaru da predlože „odgovarajuće smanjenje“.

Tri nova vetroparka u priobalju nalaze se kod Severnog Velsa, Kambrije i Lankašira, a tri su u Severnom moru kod obala Jorkšira i Linkolnšira.

Kada se budu izgradili, ambicija je da proizvedu dovoljno struje za sedam miliona domova.

Tako će se povezati na mrežu od 36 operativnih morskih vetroparkova koji se nalaze na Kraljevskom imanju, kod obala Engleske, Velsa i Severne Irske.

Den Labad, izvršni direktor Kraljevskog imanja, pozdravio je prednosti ovih „projekata sledeće generacije“.

„Oni demonstriraju dalekosežnu vrednost koju naš svetske klase priobalni vetrosektor može da pruži naciji – domaća energija za sve, radna mesta i investicije, prihod za poreske obveznike, čista energija za dobrobit životne sredine i pažljiv, održivi pristup koji poštuje naš bogati biodiverzitet“, rekao je on.


Kralj Čarls Treći se iznervirao zbog penkala
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares