Laki čeka spisak

Uncategorized

Sharing is caring!

Sankcije SAD protiv 19 osoba i firmi iz Republike Srpske?

Sankcije SAD protiv 19 osoba i firmi iz Republike Srpske? 1FOTO: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Na američkoj listi za sankcije nalazi se ukupno 19 osoba i firmi iz Republike Srpske, prenosi portal skener.info koje bi, kako se navodi mogle da stupe na snagu već naredne nedelje.

O kojim pojedincima i firmama je reč moglo bi biti poznato narednih dana pošto je, kako se navodi, najnovija odluka Narodne skupštine RS o prenosu nadležnosti sa nivoa BiH na Republiku Srpsku izvesno ubrzala ovaj proces.

Ukazuje se da je objavljivanje spiska sankcija ranije bilo planirano tek nakon što se završe pregovori o promeni izbornog zakona BiH.

O sankcijamaprotiv zvaničnika Republike Srpske se već duže spekuliše u prvom redu protiv Milorada Dodika, lidera SNSD i člana Predsedništva.  Dodik je već 2017. Sankcionisan i njegovo ime je na zvaničnoj internet stranici Kancelarije za kontrolu imovine stranaca (Office of Foreign Assets Control – OFAC) u delu gde su navedene osobe kojima su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije. Kako je tadfa navedeno, Dodik je „aktivno opstruirao ili predstavljao značajnu opasnost u vezi sa aktivnom opstrukcijom sprovođenja Dejtonskog sporazuma“.

Dodik bi sada mogao dobiti nove američke sankcije, kao i neke firme koje važe za vrlo bliske njemu i vladajućoj SNSD.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares