Laki je nervozan

Uncategorized

Sharing is caring!

Džaferović: Dodik da se povuče iz politike

REGION 31. okt. 202112:22 > 12:5313 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) izjavio je da srpski član Predsedništva i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik treba da se povuče iz politike.

Džaferović je rekao i da „velikosrpska ideološka kuhinja neće proći“.

Uoči današnje sesije Kruga intelektualaca 99 on je naglasio da bi nadležne institucije trebalo da reaguju na Dodikove poteze i ono što on planira da uradi.

Prema njegovim rečima, Dodikovo svođenje Bošnjaka isključivo na versku zajednicu je „primitivizam“, dodavši da je to posledica „velikosrpske ideološke kuhinje“ koja „neće proći“.

„Time u svetu žele napraviti drugačiju predstavu o Bošnjacima kako bi dobili naklonost za svoje retrogradne politike. To je predstava o njima samima – da su primitivci“, kazao je Džaferović.

Bošnjački član Predsedništva BiH ocenio je da je ta država u najvećoj krizi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Uzrok je nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer se blokiraju državne institucije. To je najveća opasnost. Blokirati rad, a pozivati se na druge elemente Dejtona, znači rušenje ovog sporazuma“, istakao je Džaferović.

Govoreći o nedavno usvojenoj Deklaraciji SNSD-a, on je naveo da je to „vrlo opasan dokument“.

„To je na tragu onoga što su ranije usvajali, a tiče se budućnosti Bosne i Hercegovine. To je neprihvatljivo. Novina je da se otišlo korak dalje – krenulo se u operacionalizaciju onoga što je dogovoreno“, kazao je Džaferović.

Dodik: Džaferović je politički naturščik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Šefik Džaferović politički naturščik, ako i dalje veruje da je kriza u BiH plod politike bilo kog pojedinca, u ovom slučaju Milorada Dodika.

„Slepilo koje pokazuju bošnjački nacionalisti, među kojima je i Džaferović, celu BiH je dovelo u slepu ulicu, mada smo godinama i mi i Hrvati upozoravali gde će završiti devastacija Ustava i uzimanje prava i narodima i entitetima“, rekao je Dodik novinskoj agenciji Srna.

Komentarišući Džaferovićevu izjavu da Dodik treba da se povuče iz politike, jer, kako je rekao, velikosrpska ideološka kuhinja neće proći, Dodik je odgovorio da bi on mogao da uzvrati Džaferoviću rečima da će kriza biti rešena ako se povuče Šefik Džaferović ili Bakir Izetbegović, ali da to ne bi bilo tačno.

„Ovo nije pitanje pojedinaca, ovo je pitanje politika koje su 26 godina išle za tim da Republiku Srpsku zbrišu s mape. Srbi su teško potpisali Dejtonski mirovni sporazum, ali su ga potpisali jer je Republika Srpska dobila značajna ovlaštenja“, kazao je on.

Dodao je da su Bošnjaci Dejtonski sporazum potpisali kao „privremeno rešenje, nadajući se i čineći sve da im neko da ono što oni misle da im pripada, a nisu dobili u Dejtonu“.

Prema njegovim rečima, to su godinama radili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH, ali je tome, kako je naveo, došao kraj.

„Republika Srpska je privržena slovu Ustava BiH i boriće se za njega. Ništa više od Ustava BiH, ali i ništa manje. Bošnjački nacionalizam umotan u frazu funkcionalne BiH neće proći i neka ne misle da ne shvatamo kakve planove pokušavaju da realizuju, i to sve po onoj staroj ‘drž’te lopova’“, zaključio je Dodik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *