Laki je podvio rep?

Uncategorized

Sharing is caring!

NEOČEKIVAN STAV

Dodik nakon sastanka sa Vučićem: Podržavamo nastavak misije EUFOR-a u BiH

Sacreenshot: Youtube
Sacreenshot: Youtube

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva BiH Milorad Dodika. Zanimljivo je da su se oni usaglasili da je potrebno produžiti misiju EUFOR-a Althea u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo da misija EUFOR-a ističe u novembru te da mora dobiti saglasnost u Vijeću sigurnosti UN-a da bi bila produžena.

“Upoznao sam predsjednika sa stavom da misiju Althea treba produžiti i treba odobriti njeno dalje funkcionisanje. Odluka je na Vijeću sigurnosti UN-a. Mi nemamo ništa protiv da ta odluka bude ista kao prošle godine”, rekao je Dodik.

Ovaj stav je donekle iznenađujući jer se strahuje da će Rusija, koja ima pravo veta, u Vijeću sigurnosti blokirati nastavak misije.

Dodik je još kazao da je situacija u BiH složena, te da je ovo “kulminacija raznih događaja iz prošlosti”. Tu je mislio na odluke Ustavnog suda BiH, prvenstveno one koje se tiču vlasništva nad zemljištem i šumama, odluke visokog predstavnika itd.

“Republika Srpska je razvlaštena ali to nije urađeno prema Federaciji, čak su i Brčko distriku dodijeljene šume i zemljište”, rekao je Dodik.

Govorio je o prenosu nadležnosti u oblasti sigurnosti i pravosuđa.

“RS je u gotovo nemogućoj atmosferi pritisaka dala saglasnost da se ukine Vojska RS i da se formiraju Oružane snage BIH. Ustav ne prepoznaje nadležnosti za odbranu”, rekao je Dodik, te ponovio da će se ići ka povratu nadležnosti u ovim oblastima

“Nastavit ćemo sa našim aktivnostima kako bismo došli do najboljih procjena. RS je povrijeđena, mi se tamo razvlašćujemo primjenom sile međunarodnog faktora. Ovo je jedna konfuzna situacija u kojoj niko ne želi da pregovara”, istaknuo je.

Naglasio je da “nikakvi sukobi nisu potrebni”.

“Ja sam rekao da nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali sam sepreman da se lično žrtvujem za RS. Taj sistem vojske i drugih institucija kao što je tužilaštvo, ne postoji u Ustavu. Neki dan je bila sjednica VSTV-a, šest Bošnjaka je glasalo da se smijeni glavni tužilac, nijedan Srbin i Hrvat nisu glasali. Bošnjaci žele da ovladaju sudskom vlašću da bi upavljali političkim procesima u budućnosti”, tvrdi Dodik.

Dodao je da RS ne može dopustiti da joj se oduzmu zemljište i šume, te da je rješenje tih pitanja ključno kako bi se prekinule blokade.

“Mir nema cijenu ni alternative. Ali ako neko misli da prijetnom rata s druge strane mi treba da predamo RS, grdno se vara. Mi imamo namjeru da se mirno borimo za naša prava. Ono što ste oteli, ili ćemo mi unilateralno vratiti, ili ćemo dogovoriti novi aranžman o tim stvarima”, zaključio je član Predsjedništva BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *