Laki klizi u nepoznato

Uncategorized

Sharing is caring!

Hoće li Dodika PROGLASITI NESPOSOBNIM i zabraniti gradnju “Buk Bijele”: Danas počinje paklena dvodnevna sednica Ustavnog suda BiH

FOTO: DRAGAN KUJUNDŽIĆ / TANJUG

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas u deset časova počinje dvodnevnu 124. plenarnu sednicu, a na dnevnom redu je nekoliko tačaka koje bi mogle dodatno da zapale političku scenu u BiH.

Druga tačka dnevnog reda je zahtjev 24 člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rešavanje spora između BiH i Republike Srpske nastalog u vezi sa dodjelom koncesija, piše Srpskainfo.

U pitanju su koncesije za hidroelektrane na Drini koje zajedno planiraju da grade Srpska i Srbija, a kamen temeljac za „Buk bijelu“ već je položen.

Ustavni sud BiH je ljetos već razmatrao ovaj predmet, ali je pre donošenja konačne odluke dao tromesečni rok zajedničkoj komisiji za koncesije da pokuša da reši taj problem.

Međutim, zbog opstrukcija iz FBiH komisija nije uspela da zauzme bilo kakav stav, zbog čega će Ustavni sud morati da prelomi.

Bošnjački poslanici su tražili da gradnja HE bude zabranjena, jer smatraju da koncesiju može dati jedino BiH.

Treća tačka sednice je zahtjev Bakira Izetbegovića, predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti člana 12 st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga BiH.

U pitanju je odredba koja zabranjuje nošenje verskih odevnih predmeta u OS BiH, zbog koje je jedna od pripadnica OS ranije udaljena iz vojske.

Ništa manje neće biti zanimljiv ni stav Ustavnog suda BiH po zahtjevu Aljoše Čampare, ministra unutrašnjih poslova FBiH, da u skladu sa članom 8.8 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine pokrene proceduru utvrđivanja privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika, člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, za vršenje funkcije koju obavlja.

Ranije je Čampara izjavio da, zbog opstrukcija, Ustavni sud BiH treba Dodika da proglasi privremeno nesposobnim kako bi se umjesto njega birao novi član Predsedništva BiH.

– Ustavni sud može odlučiti da je član Predsedništva BiH privremeno nesposoban za vršenje svoje funkcije. Ako je član Predsedništva BiH privremeno nesposoban da obavlja svoju funkciju u smislu stava (1) ovoga člana, tada zamjenjujući tog člana preuzima prava, dužnosti i odgovornosti onesposobljenog člana Predsedništva BiH, dok Ustavni sud BiH ne donese odluku da taj član nije više privremeno nesposoban za obavljanje funkcije – piše u Izbornom zakonu BiH.

Inače, na početku sednice će novi sudija Ustavnog suda BiH, Ledi Bianku, položiti zakletvu. U pitanju je tzv. međunarodni sudija koga je predložio predsednik Evropskog suda za ljudska prava.

Bianku je albanske nacionalnosti, zbog čega je negodovao srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, koji je izrazio sumnju u objektivnost novog sudije.

Ostavite PRVI komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares