Laki se još koprca ?

Uncategorized

Sharing is caring!

BAJDEN ŠALJE NOVOG SPECIJALCA NA BALKAN Iza oglasa za radno mesto “stalnog pravnog savetnika” krije se LOVAC NA KORUPCIJU u regionu. Šta Vašington želi da postigne ovim manevrom?

FOTO: PATRICK SEMANSKY / TANJUG/AP

Nakon što je pretumbao i promenio postavku diplomata i specijalaca koji će se baviti Zapadnim Balkanom, predsednik SAD Džo Bajden odlučio se na neočekivani potez. Rešio je da započne sasvim novi projekat i da postavi savetnika SAD koji će se baviti korupcijom i organizovani kriminalom u našem regionu uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Srbiju i Severnu Makedoniju.

Sedište ovog specijalca biće u Zagrebu, a na sajtu je već objavljen oglas za radno mesto “stalnog pravnog savetnika”.

U opisu posla navodi se da će biti dodeljen ambasadi SAD u Zagrebu i da će raditi u “bliskom partnerstvu sa i u Ministarstvu pravde Hrvatske”.

– Cilj je da se povećaju kapaciteti za istragu, krivično gonjenje i suđenje u slučajevima koji uključuju korupciju i organizovani kriminal širom Zapadnog Balkana, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, tzv Kosovo, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srbiju. Pomoć pravnog savetnika će se fokusirati, ali nije ograničena na, prevare u nabavkama, korupciju, pranje novca, organizovani kriminal, finsijsko-tehnoški kriminal, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima – navodi se na sajtu.

Jasno je određeno i koliko će trajati njegov mandat – 14 meseci – što znači da u tom periodu treba očekivati i obelodanjivanje rezultata istraga i razrešenje slučajeva koji bi mogli da zaintrigiraju javnost. Ipak, nije isključeno i da, kao što je bivalo i ranije, “gostovanje” ovog specijalca bude produženo.

Bajden jeste otvorio novu poziciju koji niko nije očekivao, ali nema spora da je potez koji se potpuno uklapa u plan koji ima za naš region.

Kako smo ranije objavili, SAD planiraju ofanzivu i ima master plan koji podrazumeva fokus na BiH i Kosovo, i usmeren je na promenu vlasti u Republici Srpskoj, političko penzionisanje Milorada Dodika i izmenu Ustava BiH.

U okvoru toga, jedna od ideja je sankcije za Dodika, i smatraju da Republika Srpska i Dodik, kao eksponent te politike, blokiraju napredak BiH i da takva situacija “mora biti rešena”.

Milorad Dodik FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
Milorad Dodik

Kada je reč o Kosovu, kako smo objavili, za sada nema ultimatuma da se prizna nezavisnost, ali ima zadatih želja i očekivanja. Kako “Blic” saznaje, pritisak da se prizna nezavisnost zamenilo je očekivanje da Beograd odblokira članstvo Prištine u Unesko i Interpolu.

U celu ovu priču uklapa se i dolazak specijalca koji bi se bavio kriminalnim istragama, a izvršni direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković kaže da nije iznenažen.

Marko SavkovićFOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA
Marko Savković

– Borba protiv korupcije deo je novog, globalnog pristupa predsednika Bajdena, na koji su u svojim izlaganjima (“hearings”) pred Kongresom ukazivali i Eskobar, pa Hil. Na “visoku korupciju” (“high level corruption”) se gleda kao način podrivanja demokratije, kome pribegavaju autoritarni režimi. Tako su zbog dešavanja u Rusiji, usvojili “Magnitsky Act”, koji je poslužio kao osnov za izricanje sankcija povezanim licima – ističe Savković.

On dodaje da pretpostavlja da će mandat tog savetnika biti i da ispita, tamo gde ima indicija da one postoje, veze između organizovanog kriminala, korupcije i sveta politike.

– Pojedinim licima u našem regionu su sankcije već izrečene, one hesu sredstvo i političkog pritiska – ističe Savković.

Ipak, direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov nije otimističan oko rezultata koji će uslediti nakon angažmana.

On ukazuje da se na velika vrata najavljivala akcija SAD i EU posle odlaska Donalda Trampa, a da i dalje nema strateškog plana, ni konkretnih poteza.

Aleksandar PopovFOTO: DRAGAN KUJUNDŽIĆ / TANJUG
Aleksandar Popov

– Puno je najava o angažmanu EU i SAD, na teritoriji BiH, pa nadalje, do Kosova, ali činjenica je da je problme u visokoj korupciji i kriminalu. Zbog svega toga i politički potezi koji se vuku imaju za osnovu ostansk na vlastim na koruptivnoj osnovi. U kom pravcu će pravni savetnik ići e znam, skeptičan sam jer je do sada bilo dosta najava , a da od njih na kraju nije ispalo ništa. Poslednja takva akcija mogla se videti u BiH, kada su se izaslanici SAD povukli kada lokalne plemenske vođe nsu mogle da se dogvore oko krize koja traje – ističe Popov.

Amerika je, sudeći prema kadrovima koji su preuzeli, ili će preuzeti uloge u regionu, i kadrovaki spremna za ofanzivu u regionu.

Imenovan je Gabrijel Eskobar za izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan, a tu su i Kristofer Hil koji će službovati kao ambasador SAD u Beogradu, ali i Džefri Hovenier koji će biti diplomatski predstavnik Amerike u Prištini. Njima će se u BiH pridružiti i Majkl Marfi, dok je Džejms O Brajen koji je nominovan za koordinatora za politiku sankcija američkog Stejt departmenta.

Vrlo su bili aktivni u regionu devedesetih, a koliko dobro znaju Balkan svedoči da su dvojica učestvovala u uspostavljanju rada nove ambasade SAD u Srbiji nakon petooktobarskih promena, dvojica su bili učesnici pregovora u Rambujeu a jedan je pisao tekst Dejtonskog sporazuma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares