Laki se uznemirio

Uncategorized

Sharing is caring!

Dodika ipak uznemirio „turistički izveštaj“ Šmita

Dodika ipak uznemirio „turistički izveštaj“ Šmita 1foto EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Produžen je mandat snagama Eufora u BiH za još godinu dana što je rezultat višednevnih pregovora i uslovljavanja u Savetu bezbednosti UN.

Naime, Moskva, koja od starta ne priznaje visokog predstavnika Kristijana Šmita i već duže traži zatvaranje kancelarije OHR, je uslovila svoju podršku produžetku misije Eufora tražeći da se Šmit ne obrati na sednici Saveta bezbednosti UN-a u sredu uveče i predstavi svog izveštaj, te da se u tekstu rezolucije, koja je usvojena u UN, ne spominju OHR niti bonska ovlašćenja.

Uz Rusiju je ovoga puta bila i Kina, koja je do sada često uzdržano reagovala poručujući da je sve stvar dogovora domaćih političara.
Rusima, kako se tumači, više odgovara oko 700 vojnika u sastavu Eufora, nego slanje snaga NATO u BiH. Sa druge strane, tvrdi se, i da EU i SAD nisu bili spremni da u slučaju da nije produžena misija Eufora pošalju kontigent vojnika NATO u BiH.

Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik BiH pri UN, obratio se pred Savetom bezbednosti u sredu uveče kada je pročitao deo sadržaja Šmitovog izveštaja. Pozdravio je produžetak operacije Altea Eufora jer ona, kako je kazao, ima mandat da podrži implementaciju vojnih aspekata mirovnog sporazuma i da se pobrine za poštovanje Anexa 1A i 2 i Opšteg mirovnog sporazuma.

Kazao je i da Šmitov izveštaj adekvatno predstavlja situaciju na terenu te da se trenutno BiH suočava sa najvećom egzistencijalnom pretnjom u toku posleratnog perioda. Najveće izazove, naveo je Alkalaj, za same temelje Opšteg mirovnog sporazuma predvodi SNSD i njen lider Milorad Dodik.

„On ugrožava, ne samo mir i stabilnost države i regije, nego ako izostane međunarodni odgovor, moglo bi doći do podrivanja samog sporazuma”, kazao je Alkalaj.

Podsetio je da je tokom eskalacije ozbiljne krize 2021, Dodik, de facto lider Republike Srpske, iako enitet ima svoju predsednicu, pozvao da se entitet jednostrano povuče iz sporazuma koji su davno potpisani o prenosu entitetskih nadležnosti na državni nivo da bi entitet vratio “ono što mu pripada u pogledu ustavnih nadležnosti u pravosuđu, izvršenju zakona i obaveštajnom radu“, a takođe je najavio novu izradu Ustava Republike Srpske i odbacivanje svih zakona donetih od strane visokog predstavnika.

Najavljeni planovi Dodika, ukazao je Alkalaj, vratili bi sat 15 godina unazad i još i dalje u pogledu reformi.
Iako Šmit nije predstavio svoj izveštaj ipak je uspeo, ocenjuje jedan deo javnosti u Banjaluci, da u dobroj meri uznemiri Milorada Dodika.

Kako kaže Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, ne treba zanemariti činjenicu da je Dodik bio ljut zbog izveštaja, pa se obrušio na njega, iako ga je pisao čovek koga ne priznaje (Kristijan Šmit).

„Ako je već nepostojeći, onda se ne biste ni uzbuđivali, ni trošili ni vreme ni energiju da komentarišete ‘turističke izveštaje’, a još manje da ga zbog ‘izmišljenih pisanija’ tamo nekog proglašavate okupatorom“, prenosi portal buka.

Srpski predstavnik u UN Nemanja Stevanović pozvao je na deblokadu pozivom na razgovor u institucijama BiH. „Pokušaj da se s bilo koje strane nametne rešenje je neprihvatljiv za Srbiju i očekujemo da se taj dijalog dogodi, da se izgradi poverenje i kompromis koji je bitan za stabilnost regije“, zaključio je Stevanović.

Podrška SAD Šmitu
Većina članica Saveta bezbednosti iskazala je podršku Šmitovom radu,. Ambasadrka SAD-a u Savetu bezbednosti Linda Tomas-Grinfild poslala je jasnu poruku Dodiku da prestane sa pretnjama i zapaljivim izjavama naglasivši da je nužno što pre deblokirati institucije BiH.

Istovremeno, ona je ukazala da SAD daju punu podršku visokom predstavniku Kristijanu Šmitu. „BiH se suočava s najdubljom političkom krizom u postratnoj istoriji. Tu su opasna retorika, zahtevi za zatvaranjem OHR-a i izborne reforme, rekla je Tomas-Grinfild.

O sećijama i čaršijskim pričama
Dodik je istakao da “Šmita nema i da ne postoji”, ali da ne može da razume „mozgove“ koji u Republici Srpskoj, Srbiji i na nekim drugim mestima smatraju da on postoji. „To je isto kao kad bih ja sada otišao u Njujork i rekao: Evo, ja bih nešto govorio na Savetu bezbednosti. Pokušati da na onaj način napišete izveštaj apsolutno je dokaz da je to čaršijska, sećijska, sarajevska priča koja služi za njihovo uveseljavanje, rekao je Dodik.

Zahvalio se takođe na principijelnosti Rusije, Kine i drugih zemalja koje smatraju da se, pre svega, svetska organizacija treba da ponaša logično, a to „podrazumeva da se poštuju ranije donesene odluke“.

REGION

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares