Lazović za NIN

  • Post category:UDARNE VESTI

 

POLITIKA

Lazović za NIN o raspravama u Bundestagu i EP: Odnos prema srpskoj autokratskoj vlasti u Evropi se menja

Sara Nikolić|18. januar 2024|19:58
Lazović za NIN o raspravama u Bundestagu i EP: Odnos prema srpskoj autokratskoj vlasti u Evropi se menja
TANJUG / Marko Đoković

Rasprava Evropskog parlamenta (EP) i nemačkog Bundestaga o nedavnim izborima u Srbiji reakcija su na „veliku izbornu krađu i kršenje zakona“, kao i pokazatelj da se „u Evropi menja odnos prema srpskoj autokratskoj vlasti“, rekao je za NIN Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta i jedan od lidera koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Do koje mere je taj odnos promenjen videće se u narednom periodu, kaže Lazović za NIN, ali ističe da je zadovoljan time što je postignut uspeh na polju jednog od tri ključna pravca delovanja opozicije, čiji je krajnji cilj razrešenje postizborne krize, koja podrazumeva „ponavljanje izbora pod novim uslovima“.

Rasprava u Evropskom parlamentu bila je izuzetno važna i služila je tome da se vidi na koji način različite grupacije stranaka iz Evrope vide situaciju u našoj zemlji. A, mislim da smo dobili jasan odgovor da velika većina političkih partija vidi da je u Srbiji došlo do izborne krađe“, dodaje on.

Lazović kaže da je stav evroposlanika do te mere jasan da čak ni poslanik iz Slovačke i izvestilac EP za Srbiju, Vladimir Bilčik, koji je „tradicionalno bio na strani (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića, nije mogao da brani SNS pred snagom argumenata“.

Bilčik je na jučerašnjoj raspravi Evropskog parlamenta rekao da je primljeno nekoliko izveštaja „o tome kako su bili dovoženi birači iz drugih mesta u Beograd kako bi glasali na beogradskim izborima“ i pozvao nadležne organe da to istraže.

„Ovo su rekli svi posmatrači Evropskog parlamenta 18. decembra, dan nakon izbora. Ja stojim iza svojih reči, jer mislim da Srbija zaslužuje bolje. Zaslužuju evropsku budućnost, bez stalnih kampanja“, izjavio je Bilčik.

Dokazali smo da je bilo izborne krađe

Lazović ističe da je od velike važnosti to što „smo uspeli da objasnimo, i još bitnije dokažemo, da je u Srbiji došlo do izborne krađe, a to su potvrdili svi međunarodni posmatrači, dok je veliku ulogu odigrala i CRTA, koja je predstavila rezultate, odnosno manipulacije“.

„Ovo su reakcije na jedno kršenje zakona i veliku izbornu krađu. Očekujem da će uskoro biti završen i finalni izveštaj OEBS i ODIHR posmatrača, koji je i u svom preliminarnom izdanju pokazao da je došlo do prekrajanja izborne volje građana. Sve ovo je pokazatelj da se menja klima u međunarodnoj zajednici, u EU. A, mi sada zahtevamo da se ovo i konkretizuje, da se izbori ponove i da se održe pod drugačijim uslovima, koji bi bili fer i pošteni“, ističe sagovornik NIN-a.

NIN / Oliver Bunić

NIN / Oliver Bunić

Raspravu o parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji juče je održao i Evropski komitet nemačkog Bundestaga, na koju su bili pozvani i posmatrači izbora, a zaključak je bio da događaji u Srbiji idu u pogrešnom pravcu, te da izbore u Beogradu treba ponoviti.

„Očekujemo da zemlja koja pregovara o pristupanju Evropskoj uniji od 2014. godine održi slobodne i poštene izbore. Umesto toga, čini se da su nedavni izbori u Srbiji sistematski izmanipulisani od države“, navedeno je u saopštenju koje su potpisali portparoli za evropsku politiku poslaničkih grupa SDP kancelara Olafa Šolca, Alijanse 90/Zeleni i FDP.

Krajnje je vreme, dodaje se, da i Komisija EU imenuje nedostatke demokratije u Srbiji i preispita kako se nosi sa tamošnjim političkim liderima. „Očekujemo nezavisnu istragu i razjašnjenje svih navoda“, saopšteno je iz Bundestaga.

„Daleko od toga da je gotovo, ovo su samo prvi koraci“

Lazović ističe da je od izuzetnog značaja to što je Nemačka, kao važna država na svetskom nivou, „jasno rekla ono što možda neke druge zemlje nisu“. S tim u vezi, smatra da postoji optimistična slika da će doći do određenih koraka u razrešenju trenutne političke krize u Srbiji. Takođe, skreće pažnju da je od značaja i to što je već 20 evropskih političara tražilo od zvaničnika EU da promene svoj stav o vlasti o Srbiji.

Među njima su i šefovi spoljnopolitičkih odbora nekoliko nacionalnih parlamenata, kao što su Francuska, Nemačka, Italija, Danska i Luksemburg, tvrdi briselski „Politiko“. Oni su pozvali predsednicu Evropske komisije, Ursulu fon der Lajen, i druge predstavnike Evropske unije, da pokrenu istragu o optužbama za prevaru na decembarskim izborima u Srbiji.

U pismu evropskih zvaničnika, u koje je Politiko imao uvid, apelovano je da se sprovede nezavisna istragu o svim prijavljenim izbornim nepravilnostima i tvrdnjama o prevari. Oni su pozvali EU da nezavisno istraži optužbe za izbornu prevaru, uz preporuke kako da se obezbede slobodni i pošteni izbori u Srbiji.

„U zavisnosti od nalaza istrage, mogli bi biti potrebni novi izbori u Srbiji. Naš zajednički cilj je da u ovoj deceniji Srbiju vidimo kao članicu Evropske unije“, navodi se u pismu.

Decembarski izbori i sve što je usledilo nakon, ponovo će biti tema 23. januara na Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (AFET), a rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji trebalo bi da bude usvojena na plenarnoj sednici u februaru.

Tri pravca delovanja opozicije

Lazović misli da će ona biti „izuzetno kritična prema vlasti“, a na pitanje koliko rezolucija, koja nema obavezujući karakter, može da promeni postizbornu situaciju u Srbiji, Lazović odgovara da nijedna stvar samostalno ne može da donese rešenje, stoga smatra da je neophodno da sva tri pravca delovanja opozicije, zajedno dovedu do razrešenja postizborne krize, koja podrazumeva ponavljanje izbora pod novim uslovima.

NIN / Oliver Bunić

NIN / Oliver Bunić

„Moramo da obezbedimo međunarodnu podršku, što se upravo dešava, moramo da nastavimo institucionalnu borbu pred domaćim sudovima, na čemu rade naši pravni timovi. I, moramo nastaviti proteste ili druge akcije građana. U zbiru svega ovoga, nalazi se ključ pobede koju priželjkujemo. Do toga ćemo doći samo ako na sva tri polja budemo bili uspešni“, navodi naš sagovornik i zaključuje:

„Daleko od toga da je gotovo, ovo su samo prvi koraci. Naš plan se delimično ostvaruje, a ja sam umereni optimista da će zaista doći do razrešenja ove krize“.

Srpska napredna stranka je nakon izbora 17. decembra proglasila pobedu na svim nivoima. Deo opozicije, okupljen oko izborne liste „Srbija protiv nasilja“ tvrdi da su izbori neregularni, kao i da je vlast sprovela izborni inženjering. Ovo je ocena i posmatračke misije CRTA, koja je tokom dana održavanja izbora zabeležila niz neregularnosti, i objavila da je došlo do organizovanih migracija koje su uticale na ishod beogradskih izbora. Vlast, sa druge strane, nastavlja da odbacuje navode o krađi izbora, uz ocenu da je ovo bio jedan od najčistijih izbornih procesa.