Leteći taksi

Uncategorized

Sharing is caring!

Leteći taksi iz Airbusa stiže ranije nego što je bilo ko očekivao

Auto 26. sep. 202116:53
Podeli:
leteći taxi, CityAirbus AirbusFoto: Airbus

Prevoz taksijima u budućnosti mogao bi da bude radikalno drugačiji u odnosu na prevoz kakav koristimo danas. Deo tehnoloških i automobilskih kompanija smatra kako ćemo se i dalje voziti automobilima, ali u njima neće biti vozača jer će njima u potpunosti upravljati kompjuteri. Međutim, ukoliko pitate Airbus, oni budućnost taksi prevoza vide u letelicama, a jedna takva bi mogla da bude u upotrebi za svega nekoliko godina.

Već su predstavljeni različiti modeli letećih taksija (Uber razvija svoje taksije, veliki novac u ovo tržište ulaže i Hyundai), a novu generaciju svog letećeg taksija predstavio je i Airbus.

Prvu generaciju svojih letelica počeli su da razvijaju još 2016. godine, a sada su je unapredili i predstavili novu generaciju čiji je prvi let zakazan za 2023. Nakon prvog leta prototipa proći će još neko vreme (naravno, ako sve bude u redu i ne bude nekih nepredviđenih situacija sa razvojem) pre sertifikacije tog letećeg taksija. U Airbusu veruju kako će to biti 2025. godine. Letelica je namenjena urbanom prevozu na male udaljenosti, a s obzirom na to da će moći da poleće i sleće vertikalno, za ovaj leteći taksi neće biti potrebna posebna pista.

leteći taxi, CityAirbus Airbus
leteći taxi, CityAirbus Foto: Airbus

Kako piše Dnevnik.hr, pokreće ga osam električnih motora (svaki snage 100 kW, odnosno 136 KS) sa kojima će CityAirbus moći da leti brzinama do 120 km/h, ali njegov domet iznosi skromnih 80 km. Za letove sa jedne strane grada na drugi to bi trebalo da bude dovoljno, ali nakon samo nekoliko kraćih vožnji CityAirbus trebalo bi da napravi pauzu za punjenje baterija.

leteći taxi, CityAirbus Airbus
Foto: Airbus

U njemu neće biti pilota, već će se s njim upravljati udaljeno, a u letećem taksiju ima mesta samo za četiri putnika. Ono što su posebno naglasili iz Airbusa jeste da je njihova letelica prilično tiha (prilikom leta buka iznosi manje od 65 decibela, odnosno 70 pri sletanju).

Bonus video: Leteći taksi – sa njim ćete uvek stizati na vreme

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *