Ludilo

Uncategorized

Sharing is caring!

Pretnja za više od 30.000 ljudi: 8 dana za vraćanje novca bankama, bez žalbi

BIZNIS 08. feb. 202211:23 > 15:3631 komentara
Podeli:
Foto: Shutterstock

Veliki broj građana Srbije koji su pre dve godine dobili sudsku presudu i povraćaj novca od banaka, usled nezakonite naplate obrade kredita i osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK), dobili su pre neki dan reviziju te presude i nalog da u roku od osam dana vrate novac banci, bez prava žalbe, saznaje Nova.

Vrhovni kasacioni sud svojim stavom iz 2018. godine „navukao“ je korisnike kredita da tuže banke zbog nezakonite naplate troškova obrade kredita. A onda je pre nekoliko meseci ovaj sud promenio stav, zbog čega sad građanima stižu revizije presuda u kojima se navodi da bankama moraju da vrate dobijeni iznos i još da plate troškove spora u kratkom vremenskom roku.

U organizaciji Efektiva za „Novu“ potvrđuju da se ovo sve češće dešava otkako je Vrhovni kasacioni sud 16. septembra prošle godine promenio (tačnije, dopunio) svoj stav. Do sada je više od 200.000 tužbi podneto u ovim predmetima, a do septembra prošle godine je između 20.000 i 30.000 do sada dobilo pravosnažne presude u postupcima protiv banaka.

Dejan Gavrilović iz “Efektive” ovakvu praksu suda ocenjuje kao skandaloznu i “teror nad građanima”.

“Do 16. septembra su svi dužnici dobijali presude, banke su sve redom gubile i to je čak Vrhovni kasacioni sud potvrđivao. A onda im je neko naložio da promene stav i od tada su banke počele da dobijaju sporove, iako pre toga nikad nijedna banka nije dobila spor na Vrhovnom sudu. Šta se to desilo, pa su 16. septembra odlučili da sada sude u korist banka? Da li je nezavisno sudstvo ono koje tri godine sudi u korist dužnika i sad im kaže – vratite i platite troškove bankama za novac koji vam je ona nezakonito uzela”, pita se Gavrilović.

On navodi da je Vrhovni sud svojim stavom prvo “navukao” ljude da tuže banke, a onda im “sada kaže da vrate sav iznos nazad i još druge troškove, te će banke još dodatno da zarade u celoj priči”. Kako to nazvati nego zločin, pita se naš sagovornik.

“Šta je tu još skandaloznije? Čitao sam najnoviju reviziju Vrhovnog suda koji se više ne drži ni te svoje dopune stava, jer su u njoj rekli da je odredba o naplaćenim troškovima na ime obrade kredita ništavna ako banka nije u predugovornoj fazi dala ponudu dužniku iz koje se vidi da će mu biti naplaćeni svi ti troškovi. U najnovijoj reviziji kažu da više ni ponuda nije bitna, već je dovoljan plan otplate. Dakle, svi koji imaju plan otplate će izgubiti spor. Malo je reći skandal, ovo je zločin”, ocenjuje Gavrilović.

Za ovu praksu Vrhovnog kasacionog suda Gavrilović kaže da u Srbiji “ne postoji pravni sistem i da više ne postoji poverenje u sudstvo”. Čemu suđenje ako je danas onako, a sutra ovako, pita se naš sagovornik. Gavrilović navodi da su revizije pravosnažno donetih presuda vanredni pravni lek i da Vrhovni sud njih potvrđuje, preinačuje ili vraća na ponovno odlučivanje.

Dejan Gavrilović
Foto: Medija centar

“Tu nema pomoći, sudska presuda kaže da moraš da vratiš pare u roku od osam dana i ako ne vrate ovi će da pokrenu izvršenje pa će troškovi biti još veći. To je teror nad građanima”, poručuje Gavrilović.

On savetuje svima da 3. aprila izađu na izbore i promene ovaj “zločinački sistem”.

Bivši suprug naše čitateljke Tanje Margit Krstić u petak je dobio reviziju pravosnažne presude po kojoj njih dvoje moraju da vrate skoro 300.000 dinara u roku od osam dana tuženoj strani, odnosno banci, navodi nam čitateljka.

Margit Krstić kaže za Novu da su pravosnažnu presudu protiv banke za nezakonitu naplatu troškova obrade kredita dobili 2020. godine i da su tada primili novac od banke.

“Advokat se krsti i rukama i nogama. Ovo je nečuveno. Imamo rok od osam dana da platimo, a taj novac se obično potroši. Sad smo dobili ovu reviziju i moramo da vratimo novac”, žali nam se naša sagovornica.

Ona navodi za “Novu” da u reviziji presude piše da je “utvrđeno da su oni te troškove banaka morali da plate”.

“Šokirana sam, a mi verovatno nismo jedini… Ovo je nečuveno, šta sad mi da radimo? To je mnogo para. Stvarno ne znam čemu sve ovo vodi i zašto su oni to presudili pa onda izmenili”, pita se Tanja Margit Krstić i dodaje:

Izvor: Privatna arhiva

“Mogu samo da pretpostavim šta će biti kad prođe osam dana i koje će mere preduzeti banka ako ne dobije novac. Više me ništa ne čudi.”

“Nova” je kontaktirao i Vrhovni kasacioni sud, ali do objave teksta nismo dobili odgovore.

Bonus video – Veća rata za kredite u evrima 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *