Mala promena

Uncategorized

Sharing is caring!

Sutjeska teče

Šta treba da učini opozicija na predstojećim izborima, kako bi u Beogradu, gde ima bar neke šanse, zabeležila dobar rezultat i eventualno porazila SNS?

    
Sutjeska teče 1Foto: Luca Marziale / Danas

Na to pitanje mnogi odgovaraju pominjući opoziciju u Turskoj i Mađarskoj koja je, ujedinjena oko zajedničkog kandidata, uspela da osvoji Istanbul, Ankaru i Budimpeštu.

Paralele su racionalne, pošto, uz razlike u nijansama, tri države vezuju snažni autokratski lideri i slaba opozicije, ali posle nedeljnih lokalnih izbora u Hrvatskoj, možda bismo mogli i na tu stranu da pogledamo.

Na lokalnim izborima u glavnom gradu Hrvatske, ekološko levičarska koalicija „Možemo“ i njen kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević osvojili ubedljivo prvo mesto sa oko 45 odsto glasova.

Tomašević će ipak morati u drugi krug i to protiv kandidata domoljubne desnice Miroslava Škora. Zanimljivo je da su pored Zagreba u još nekim lokalnim sredinama dve vodeće stranke, vladajuća HDZ i opoziciona SDP, loše prošle, što je mnoge navelo da zaključe da su birači dali „žuti karton“ tradicionalnim „velikim“ strankama.

Može li u Srbiji da se desi nešto slično?

Nedavni „ekološki ustanak“ u Beogradu, kao i skoro svakodnevni protesti u različitim delovima Srbije, pokazuju da se u građanima budi ekološka svest, ali levica nam očigledno fali.

U praksi, ne i na papiru. Situacija je i medijski potpuno drugačija u Srbiji i Hrvatskoj, za kojom, na žalost, opet prilično zaostajemo u razvoju demokratskih institucija.

Zamislite samo, u Hrvatskoj i dalje imaju političke TV duele, a iako se žestoko svađaju, posebno predsednik Milanović i premijer Plenković, vlast opoziciju ne naziva fašistima i ološem.

Da se vratimo u Srbiju i spustimo na još niži nivo političkog organizovanja. Zabavila me je ovih dana vest da je SNS izgubila izbore u pojedinim mesnim zajednicama u opštini Sečanj.

Izbori u mesnim zajednicama sigurno nisu bilo kakav značajan pokazatelj, ali javnost naklonjena opoziciji željna bar nekih pozitivnih vesti i ovome se obradovala.

Portal Direktno je pompezno izvestio da se „narod budi“ i da je „opozicija pregazila SNS na izborima u malim sredinama“.

Kao da su osvojeni bar Vračar ili moj Novi Beograd. Vest me zabavila pre svega zbog imena jedne od njih.

Na izborima za članove sečanjske Mesne zajednice Sutjeska opozicija je osvojila 11, a naprednjaci nula mesta. 11:0 za opoziciju i to u Sutjesci, nazvanoj po čuvenoj reci u Bosni, oko koje se vodila poznata Peta ofanziva, čija je godišnjica početka bila nedavno, 15. maja i u kojoj su višestruko slabiji partizani pobedili nacističke okupatore potpomognute domaćim izdajnicima.

Fenomenalno.

SNS je na izborima za članove saveta mesnih zajednica poražena u četiri od deset mesta u Sečnju, među kojima su Boka i Sutjeska.

U Boki je pobedu opozicije predvodio Nebojša Oberknežev, a u Sutjesci je na čelu pobedničke liste grupe građana bio dosadašnji predsednik Mesne zajednice Dragan Žeželj.

Skupština slobodne Srbije tvrdi da je SNS i u ovim mestima pritiskala građane, nudila pare, pretila otkazima, delili listiće sa unapred otkucanim imenima… Kao „pravi“ izbori.

„Opštinski SNS poražen u Boki, mestu gde SNS nikada nije imala većinu sa 6:5, a u Sutjesci sa rekordnih 11:0. Kada se lokalni članovi SNS ne skrivaju iza imena i prezimena predsednika Republike ovako se dešava. Nije do predsednika Republike već do lokalnih kabadahija, koji već 20 godina samo se presvlače u druge dresove i opstaju na vlasti“, napisao je Nebojša Oberknežev na Fejsbuku, a prenosi Direktno. Da „velika“ opozicija pita Žeželja i Oberkneževa kako se radi?

    

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares