Merenje zagađenja

  • Post category:sve vesti

https://novimagazin.rs/nauka-i-tehnologija/

NAUKA I TEHNOLOGIJA

0

Iz SAD lansiran u svemir Tempo, novi instrument NASA za merenje zagađenja

Izvor: Beta

  • FaceBook
Iz SAD lansiran u svemir Tempo, novi instrument NASA za merenje zagađenja

Izvor: Beta / AP / Florida Today / Craig Bailey

Satelit je poleteo noćas iz Floride u SAD sa Tempom, novim instrumentom američke svemirske agencije (NASA) koji će moći da meri zagađenje vazuduha iznad Severne Amerike, kako je navedeno, sat po sat i kvart po kvart.

Ovaj instrument treba da omogući praćenje širenja zagađivača preciznije nego do sada, od njihovog izvora i celim putem dok ih širi vetar.

 

Njegova primena je višestruka – poboljšanje upozorenja stanovništevu u slučaju lošeg kvalitata vazduha, bolje određivanje mesta gde treba postavljati nove detektore na tlu ili pomoć u istraživanju o uticaju atmosferskh zagađivača na zdravlje.Preko njega takođe može da se prati zagađenje izazvano požarima koji su sve češći zbog klimatskog zagrevanja.

Sateliti koji su do sada korišćeni za ovaj tip sakupljanja podataka u SAD su postavljeni na visini od oko 700 kilometara i prave krug oko Zemlje petnaestak puta dnevno.

TEMPO koji je težak nešto manje od 140 kilometara će biti prikačen za satelit u geostacionarnoj orbiti na visini od više od 35.000 kilometara. On će se okretati oko Zemlje u isto vreme kada se ona okreće oko sebe same, što će mu omogućiti da se stalno nalazi iznad severnoameričkog kontinenta.

Satelit je poleteo u 0.30 po lokalnom vremenu (6.30 po srednjoevropskom vremenu) na raketi Falkon 9 kompanije Spejseks iz Kenedi svemirskog centra na Floridi.

On će se sam postaviti u orbitu, za šta će biti potrebno oko dve nedelje, rekao je Žan-Lik Freliger, potredsednik u Intelsatu.

Tempo, koji će raditi najmanje dve godine ali skoro sigurno i mnogo duže, pridružuje se floti od oko 25 satelita NASA-e namenjenih posmatranju Zemlje.