Milenko Vasović

Uncategorized

Sharing is caring!

Piše Milenko Vasović: Narod je uvučen u pljačku države

KOLUMNE 09. maj. 202112:21 > 13:39
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Pokvarena vlast može da iskvari čitav narod. Tako su govorili stari Kosjerićani, a danas prisustvujemo otelotvorenju ove mudrosti. Garnitura koja godinama razvlači državni novac uspela je da u čerupanje Srbije uplete svakog pojedinca – i više nema nevinih.

Izbrisana je razlika između njih koji uzimaju desetine i stotine miliona evra i nas – koji smo lane „dobili“ po stotku i koji ćemo ove godine uzeti 30 + 30 (penzioneri + 50) i 3.000 dinara za vakcinisanje. U pitanju je samo iznos, a svi zdušno učestvujemo u razvaljivanju zajedničke kuće kao da nam više neće biti potrebna.

Vučić i ekipa uspeli su tim „poklonima“ da kupe „razmevanje“ za sve budalaštine koje čine, za sve nepotrebne subvencije, za sve krađe na spomenicima, na nabavci respiratora, na gradnji bolnica… Uspeli su da zabašure pljačku stoleća zvanu Beograd na vodi.

Ugurali su nam u ruke novac za koji ne znamo šta je gore – uzeti ili ne. Za male pare napravili su od sirotinje saučesnike u zlu. Briše se razlika između njih koji se ugrađuju u svaki tender, u svaki metar autoputa, koji pljačkaju Krušik, Telekom, Kolubaru, svaku kasu u 168 opština i nas koji smo se „ovajdili“ sa sitninom.

Kada bi neko predložio da se država zaduži, na primer, za šest milijardi evra i svim građanima podeli po hiljadarka, šta biste pomislili – da to nije normalno. Isto je ludilo i sada, samo su cifre manje.

Zbog „naših“ 100 evra zemlja se lane pozajmila za 620 miliona, zbog nas će se i ove godine zadužiti za sličnu sumu. Milijarda i kusur je otišla uglavnom kroz wc šolju.

Lukavo su nas uvukli u koruptivno kolo. Dok vrhuška uzima sve što im padne pod ruku, kao okupatori, kao kolonijalisti koji znaju da moraju otići, narod aplaudira i traži svoj deo. Pretvoreni smo u grobare države i vodimo je pravo u bankrot.

Mogu li naprednjaci da nam kažu u šta je spiskano 13 milijardi evra za koliko su zadužili zemlju. Pod njihovom palicom dug je narastao na 28 milijardi evra, a šta to znači možda ćemo razumeti kada nam kreditori budu uzimali hidrocentrale i oranice.

Srbijom se kao mantra širi rečenica: „Oni možda kradu, ali daju i nama“. Bingo, postignut je cilj, svi smo isti i svi smo krivi. Uz to, logično idu i podvođenje, lažne diplome, nameštanje rezultata, prodaja glasova i sav ostali kriminal. Pokvarena vlast pravi podanike po svojoj meri.

Kao da nismo onaj narod od pre nekoliko decenija. Onaj što je šesedesetih godina prošlog veka svojim parama (narodni zajam) gradio prugu Beograd – Bar, što je podupirao sopstvenu državu.

Nikada ovde nije bilo gorih „gospodara“, a raja samo sledi primer sa vrha. Parafraziraću jednog od najboljih – ako mi ovakvi opstanemo, Srbija neće.

Vaš komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *