Mlad, uspešan, umešan u skandale – ko je Kurc?

Uncategorized

Sharing is caring!

Kratka vladavina moćnog čoveka – mlad, uspešan, umešan u skandale – ko je Kurc?

SVET 09. okt. 202123:44 > 10. okt. 2021 00:27
Podeli:
Sebastijan Kurc Sebastian KurzSebastijan Kurc Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP / Profimedia

Najmlađi austrijski kancelar u istoriji i najpopularniji političar Sebastijan Kurc, koji se u subotu uveče uživo obratio naciji podnoseći ostavku, doživeo je drugi poraz. Prvi put kada ga je parlament u maju 2019. razrešio dužnosti posle skandala sa ekstremnom desnicom a sada je ovaj austrijski vunderkid bio prinuđen da zbog skandala o korupciji sam podnese ostavku.

„Moja zemlja mi je važnija od mene samog. Sada su potrebni stabilni uslovi. Stoga bih želeo da napravim prostor za rešavanje zastoja”,rekao je večeras Kurc na konferenciji za novinare.

Ovaj 35-godišnjak postao je lider Narodne partije Austrije (OVP) u maju 2017. godine, a već kasnije iste godine doveo je stranku do izborne pobede, čime je postao jedan od najmlađih demokratski izabranih šefova vlade na svetu.

Kurc je tada imao 31 godinu.

Potiče iz prosečne austrijske porodice, njegova majka je učiteljica, otac tehničar u Filipsu, a odrastao je u 12. bečkom okrugu, gde i danas živi.

Posle mature i odsluženja vojnog roka, upisao je pravo, koje nije završio zbog političkih obaveza. Imao je teškoće na startu svog političkog puta. Kada je, još kao đak, pokušao da pristupi omladini Narodne partije Austrije, savetovano mu je da to ne čini jer navodno nije za politiku.

Međutim, uporan, kakav jeste, ušao je u politiku i veoma brzo preuzeo mesto šefa omladine OVP, a 2011. ga je, sa svega 25 godina, u vladine strukture uveo tadašnji vicekancelar i šef OVP Mihael Špindeleger, postavivši ga na mesto državnog sekretara za integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Špindeleger je Kurca nakon izbora 2013. čak i doveo na mesto ministra spoljnih poslova, uz zadržavanje resora integracije.

On je tada bio najmlađi ministar spoljnih poslova u istoriji Austrije sa svega 27 godina.

Kada je stupio na dužnost šefa diplomatije, mnogi domaći i strani mediji su se podsmevali zbog njegove mladosti, tvrdeći da on nema iskustvo za takvu funkciju.

Ko je Aleksandar Šalenberg, ministar koga Kurc predlaže za svog naslednika?

Ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg (52) je austrijski diplomata, pravnik i političar. Rođen je 20. juna 1969. godine u Bernu. Od 2019. godine obavlja funkciju ministra spoljnih poslova u vladi kancelara Sebastijana Kurca.

Kao sin austrijskog ambasadora, odrastao je u Indiji, Španiji i Francuskoj. Od 1989. do 1994. studirao je pravo na Univerzitetu u Beču i u Parizu. Nakon diplomiranja nastavio je studije na Evropskom koledžu do 1995. godine. Godine 1997. Šalenberg je ušao u austrijsko ministarstvo spoljnih poslova. Na mestu ministra spoljnih poslova Austrije 3. juna 2019. nasledio je Karin Knajsel. On je zadržao svoju poziciju u okviru drugog kabineta Sebastijana Kurca.

Razveden je i otac četvoro dece.

Međutim, ubrzo se dokazao na međunarodnom planu. Poznat je po svojoj imigracionoj i socijalnoj politici i smatrao se licem tradicionalnog konzervativnog pokreta u Austriji, ali i Evropi. U izbegličkoj krizi pokazao se kao veoma tvrd političar, koji je znao šta želi i uspeo da nametne svoje viđenje, dok je ostatak Evrope podržavao politiku dobrodošlice nemačke vlade.  Odigrao je ključnu ulogu u zatvaranju rute Zapadnog Balkana blokirajući priliv izbeglica u Evropu.

U zemlji, kako bi sprečio islamsku radikalizaciju, Kurc je nametnuo reformu zakona o islamu, koji postoji još od doba monarhije, a izmene su donele onemogućavanje finansiranja islamskih udruženja iz inostranstva.

Ubrzo je, zbog svoje dosledne, jasne politike postao najpopularniji političar u zemlji, pretekavši tako i predsednika Austrije.

Svoj prvi mandat kao kancelar služio je od decembra 2017. do maja 2019., da bi potom bio smenjen nakon skandala sa aferom „Ibica“ u koji su bili uključeni njegovi koalicioni partneri iz Partije slobode.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podneo je danas ostavku nakon što je bio izložen pritisku zbog umešanosti u korupcijski skandal.

Optužbe se odnose na period između 2016. i 2018. godine, za kada postoje sumnje da su sredstva Ministarstva finansija korišćena da bi se manipulisalo istraživanjima javnog mnjenja u korist Narodne partije.

Kurc, njegovih devet saradnika, kao i tri organizacije nalaze se pod istragom Tužilaštva za borbu protiv privrednog kriminala zbog sumnje da je novac iz državne kase korišćen za istraživanja koja austrijskog kancelara pokazuju u lepšem svetlu.

Kurc je optužbe koje su izrečene protiv njega nazvao „neutemeljenima“.

BONUS VIDEO: Rasprava Zorana Milanovića sa novinarima

Vaš komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *