Najavljuju se ratovi zahranu i vodu?

Uncategorized

Sharing is caring!

Timmermans: Naša djeca će ratovati za hranu i vodu

Drugi čovjek Evropske komisije apelirao je na starije da u ime bolje budućnosti zaštite životnu okolinu i prihvate da podnesu neke žrtve.

Frans Timmermans: Moramo transformirati našu ekonomiju (EPA)
Frans Timmermans: Moramo transformirati našu ekonomiju (EPA)

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans upozorio je kako će mlađi naraštaji voditi ratove za hranu i vodu i apelirao na starije generacije da u ime bolje budućnosti zaštite životnu okolinu i prihvate da podnesu neke žrtve,

Timmermans je, ,

Kazao je, kako prenosi Guardian, da socijalna politika i ekologija nisu usklađene tako da ravnomjerno dijele cijenu, ali i korist od afirmiranja ekonomije zasnovane na niskoj emisiji štetnih plinova sa efektom staklene bašte.

Ukoliko se to ne uskladi, svijet će se suočiti s povratnim, negativnim efektima djelovanja interesnih grupa i populističkih političara koji podstiču potrošnju fosilnih goriva, rekao je on, prenosi Tanjug.

“Ovo nije samo urgentno pitanje, ovo je i teško pitanje“, upozorio je Timmermans.

“Moramo transformirati našu ekonomiju. Tu se kriju ogromne koristi, ali i ogromni izazovi. Najveća prijetnja je socijalne prirode i ako ne uspijemo riješiti to pitanje, naša djeca će, uvjeren sam, ratovati za resurse hrane i vode. U to uopće ne sumnjam.“

Naši roditelji i njihovi roditelji

Ističe kako je borba protiv klimatskih promjena mnogo puta jeftinija od one protiv poremećaja koje će globalno zagrijavanje donijeti.

“Ogromnu opasnost vidim u savezu onih koji ne žele promjene, jer će to utjecati na njihove interese, bilo da je riječ o fosilnim gorivima ili tradicionalnim ekonomskim krugovima. Ti se interesi poklapaju sa strahom od negativnih socijalnih posljedica“, dodaje Timmermans.

“Nekada se pitam da li smo svjesni promjena kojima svi idemo i koliko je to važno. To je jednako naporima obnove nakon nasilnog sukoba. Pričao sam s roditeljima i njihovim roditeljima kako su oni to prošli nakon rata. Kažu: ‘Mnogo toga smo žrtvovali jer smo znali da će našoj djeci biti bolje’. A tog osjećaja i stava nema u našem društvu.“

IZVOR : AGENCIJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *