Najsmrtonosniji dan u Gazi

Uncategorized

Sharing is caring!

Izrael, Palestina i nasilje: Najsmrtonosniji dan u Gazi od početka sukoba, Hamas nastavlja raketiranje

    
Fire and smoke rise above buildings in Gaza City

AFP

Palestinski zvaničnici kažu da je nedelja bila najsmrtonosniji dan otkako su počeli sukobi sa izraelskim snagama prošle nedelje.

U vazdušnim napadima izraelske vojske ubijeno je više od 40 ljudi, navode nadležni u Gazi.

Izraelska vojska tvrdi da su tokom prošle nedelje palestinski ekstremisti ispalili više od 3.000 raketa.

Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, upozorioje svetsku javnost da bi nastava borbi doveo do krize u regionu koja neće moći da se obuzda.

On je pozvao na momentalni i potpuni prekid nasilja.

U ponedeljak ujutru, izraelska vojna avijacija sprovela je 80 napada na više oblasti u području Gaze, nedugo pošto su ekstremisti Hamasa ispalili veliki broj raketa.

UN su upozorile na nestašice goriva u Gazi koje bi mogle da dovedu do problema u snabdevanja bolnica i drugih ustanova električnom energijom.

Lin Hejsting, zamenica specijalnog kordinatora UN za mirovni proces na Bliskom istoku, rekla je za BBC da je pozvala izraelske vlasti da dozvole toj organizaciji da donese gorivo i namirnice, ali joj je rečeno da nije bezbedna situacija.

Zvaničnici u Gazi tvrde da je u nedeljnim napadima izraelske vojska poginulo 42 ljudi, među kojima 16 žene i desetoro dece.

Desetoro ljudi, među kojima i dvoje dece, poginuli su u Izraelu od početka sukoba prošlog ponedeljka, navode tamošnje vlasti.

Ukupno je od početka sukoba u Gazi poginulo 188 ljudi, među kojima 55 dece i 33 žene, a povređeno je 1.230 ljudi, tvrdi ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

Izraelska vlada tvrdi da su među poginulima desetine ekstremista.

People look at a damaged car at a site where a rocket fired from Gaza landed, as Israeli-Palestinian cross-border violence continues, in Ashkelon, southern Israel, May 16, 2021

Reuters
Rakete koje je lansirao Hamas pogodile su grad Aškelon, na jugu Izraela

Šta se desilo u nedelju?

U izraelskom vazdušnom napadu – najsmrtonosnijem bombardovanju do sada – pogođena je prometna ulica nešto posle ponoći, stradale su desetine ljudi, a srušene su tri zgrade.

Hamas je lansirao seriju raketa na južni Izrael tokom popodneva i noći.

Miliona Izraelaca su potrčali u skloništa čim su se oglasile sirene za uzbunu.

Palestinci su takođe pokušali da preduzmu mere, ali u gusto naseljenoj Gazi koja ima slabu infrastrukturu, mnogo nisu imali gde da se sklone.

Rescuers carry a girl as they search for victims amid rubble at the site of Israeli air strikes, in Gaza City May 16, 2021

Reuters
Devojčica je spasena iz ruševina u nedelju u gradu Gaza

Rijad Eškuntana je rekao za novinsku agenciju Rojters da je stavio ćerke da spavaju u sobu u kući za koju je smatrao da je najdalje od mesta eksplozija.

Samo jedna od ćerki, šestogodišnja Suzi, preživela je noć.

Njegova supruga i tri druge ćerke su poginule.

„Potrčao sam da proverim kako su devojke, moja supruga je skočila i zagrlila ih, kako bi zajedno izašle iz sobe.

A onda je u drugom napadu raketa pogodila sobu – plafon je uništen i sve se pretvorilo u ruševine“, opisao je Eškuntana.

Izraelska vojska kasnije je saopštila da sprovovi napade na tunele ekstremista u tom delu grada.

Rušenje tunela dovelo je do pada zgrada koje su bile iznad i smrti civila, navodi se u saopštenju.

Yehiya Sinwar in Gaza City, 28 October 2019

Reuters
Jahja Sinvar

Izraelska vojska tvrdi i da je ciljala vođe Hamasa i infrastrukturu ove organizacijie.

U saopštenju se navodi i da su pogođene kuće vođe Hamasa Jahaja Sinvara i njegovog brata Muhameda Sinvara za koga izraelska vojska tvrdi da je šef logistike organizacije.

Malo je verovatno da su oni u trenutku napada bili u kućama, navodi novinska agencija AP.

Radnici spasilačkih službu u Gazi tokom celog dana su pokušavali da pronađu i izvuku preživele iz ruševina na više lokacija.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je među žrtvama lekr Ajman Abu Al-Uf, šef odeljenja intene medicine u bolnici Šifa.

People clean inside a synagogue damaged by a rocket, as Israeli-Palestinian cross-border violence continues, in Ashkelon, southern Israel May 16, 2021

Reuters
Raščišćavanje sinagoge u Aškelonu posle raketnog napada

Hamas je u raketirao i pogodio gradove Aškelon, Ašdod i Netivot u južnom i centralnom Izraelu, ali nije bilo izveštaja o žrtvama.

Izraelska vojska saopštila je da je u nedelju Hamas lansirao najviše raketa u jednom danu od početka sukoba.

Odbrambenim sistem Gvozdena kupola presreo je mnoge od ispaljenih raketa.

Ali neke su uspele da pogode automobile i zgrade, a među njima i sinagogu Jag Mihael u Aškelonu.

Na toj zgradi uništen je zid nedugo uoči večernje službe povodom jevrejskog praznika Šavuta.

Niko nije povređen, a meštani su brzo sanirali štetu, pa je služba mogla da se održi, navodi Tajms of Izrael.

mapa Izrael, pojas Gaze

BBC

Iz izraelske policije kažu da je u nedelju uveče došlo do napada automobilom u kvartu Šeik Džara, u istočnom Jerusalimu.

Portarol izraelske policije je rekao da je vozač automobila upucan, kao i da je povređeno četvoro izraelskih policijaca.

Palestinskim porodicama u ovoj četvrti preti iseljavanje sa zemlje za koju jevrejski naseljenici tvrde da na nju polažu pravo, što je izazvalo najnoviji talas nasilja između Izraela i Palestine.

Napetosti su kuluminirale sukobima na svetom mestu koje posećuju i muslimani i jevreji. Hamas je u ponedeljak počeo da ispljuje rakete posle upozorenja Izraelcima da se povuku, na šta je izraelska vojska odgovorila vazdušnim napadima.


Kakvi su izgledi da dođe do prekida vatre?

Pol Adams, BBC dopisnik za diplomatiju

Da li se izraelska vojna operacija u Gazi, nazvana „Čuvari zida“, približava kraju?

Očigledno da ne. Izraelski premijer Bendžamin Netanjahu rekao je da će se napadi nastaviti „punom snagom“ i da „neće žuriti“-

Na pres konferenciji u nedelju je priznao da je bilo „pritisaka“, a posebno se zahvalio američkom predsedniku Džo Bajdenu na podršci.

Bajednov izaslanik, Hadi Amr, boravi u Izraelu od petka, gde razgovara o krizi sa izraelskim zvaničnicima.

Neuobičajeno, na kraju nedelje koju je obeležila i uznemirujuća bujica nasilja u mešovitim jeverjsko-arapskim gradovima, sastao se i sa liderima izraelskih Arapa.

S obzirom da Amerika, kao i Izrael i mnoge druge zemlje, Hamas smatra terorističkom organizacijom, Amr se neće sastajati sa jednom od dve zaraćene strane.

Bilo kakve poruke za Hamas će morati da putuju preko uobičajenih posrednika, poput Egipta ili Katara.

Lokalni izvori sugerišu da Hamas već nekoliko dana nudi prekid vatre, ali nailazi na odbijanje Izraela, čiji je cilj očigledno da nanese Hamasu što je moguće više štete pre nego što se borbe okončaju.

Ove epizode prate poznat obrazac: Izrael iznova prikazuje nesumnjivu vojnu nadmoć, sve dok međunarodna zajednica ne reaguje na civilne žrtve i sve goru humanitarnu situaciju u Gazi, zahtevajući da se operacija završi.

Prema proceni Izraela, još nismo dostigli taj trenutak.


Šta se desilo u Ujedinjenim nacijama?

Članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posle sastanaka u nedelju nisu uspele da se dogovore o zajedničnom saopštenju.

Amerika, najveći saveznik Izrala, navodno je bila protiv saopštenja, uz obrazloženj da to ne bi pomoglo diplomatskom procesu.

Linda Tomas Grinfild, američka ambasadorka u UN, rekla je da je SAD spremna da ponudi podršku ako sukobljene strane traže prekid vatre i navela da neumorno rade na tome da se konflikt okonča.

Rijad Al-Maliki, palestinski ministar spoljnih poslova, govorio je o subotnjem napadu na izbeglički kamp u kojem je poginulo 10 članova iste porodice, a preživela je samo petomesečna beba izvučena iz ruševina.

Gilad Erdan, stalni predstavnik Izraela u UN, odgovorio je podsećanjem na stradalu desetogodišnju izraelsku devojčicu arapskog porekla koja je poginula u napadu Hamasa.

Erdan tvrdi da Izrael na herojski način pokušava da uništi terorističku infrastrukturu i izbegne civilne žrtve.

On je pozvao članove Saveta bezbednosti da jednoglasno osude Hamas, ali je i upozorio da će Izrael učiniti sve da se zaštiti.

Šta se desilo sa stambenim objektom u Gazi?

U subotu posle podne, u vazdušnom napadu izraelske vojske, srušena je zgrada u kojoj su bile smeštene medijske redakcije, među kojima i Asošijeted Pres (AP) i Al Džazira, kao i mnogobrojne kancelarije i stanovi.

U saopštenju izdatom nedugo posle napada, izraelska vojska navodi da je u toj zgradi čuvana vojna imovina koja pripada Hamasu. Vlasnik zgrade je to opovrgao.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je „duboko uznemiren“ bombardovanjem zgrade.

„Generalni sekretar podseća sve strane da gađanje civilnih meta i medijskih struktura krši međunarodni zakon i da se mora izbeći po svaku cenu“, rečeno je iz tima za odnose sa javnošću.

Palestinians inspect the rubbles after an Israeli air strike hit Al-Jalaa tower, which houses apartments and several media outlets, including the Associated Press and Al Jazeera, in Gaza City, 15 May 202

EPA
Ostaci višespratnice u kojoj su bile smeštene različite medijske organizacije

Iz agencije AP saopštili su da je zgrada pogođena oko sat vremena pošto su izraelske snage naredile evakuaciju ljudi.

Generalni direktor agencije Geri Pruit rekao je: „Ovo je veoma uznemirujuć događaj. Za dlaku smo izbegli gubitke života. Desetine novinara i frilensera bilo je u zgradi, ali smo srećom uspeli da ih evakuišemo na vreme.“

A Gaza tower block housing news outlets was destroyed in an Israeli strike on Saturday
The British Broadcasting Corporation
An Israeli soldier gets into position during clashes with Palestinian demonstrators in the West Bank

Getty Images
Izraelski vojnik tokom sukoba na Zapadnoj obali

Šta je izazvalo nasilje?

Najnoviji talas sukoba Palestinaca i izraelske policije počeo je u petak uveče na Hramovnoj gori gori u Jerusalimu, svetom mestu kako za muslimane, tako i za Jevreje.

Kompleks džamije Al-Aksa u starom gradu Jerusalima jedno je od najpoštovanijih mesta u islamu, ali ovo je i najsvetije mesto u judaizmu, poznato kao Hramovna gora (Har HaMoriah).

Česta je tačka sukobljavanja i nasilja.

Hamas je zahtevao da Izrael povuče policijske snage odatle, kao i iz obližnjeg naselja Šeik Jarah pretežono naseljeno Arapima, gde se Palestincima preti iseljavanje sa zemlje za koju jevrejski naseljenici tvrde da na nju polažu pravo.

Sud je trebalo u ponedeljak da održi ročište po žalbama palestinskih porodica, ali je ono odloženo i novi datum biće određen u sledećih 30 dana.

Kada ultimatum nije ispunjen, Hamas je ispalio rakete.

Rockets are seen in the night sky fired towards Israel from Beit Lahia in the northern Gaza Strip on May 14, 2021

AFP
Rakete izraelskog odbrambenog sistema pokušpavaju da presretnu rakete ispaljene iz pojasa Gaze

Napetost je već bila na vrhuncu povodom obeležavanja Dana Jerusalima – izraelskog nacionalnog praznika kojim se slavi vojno zauzimanje istočnog Jerusalima 1967. godine.

Tog dana mladi cionisti – jevrejski nacionalisti – obično organizuju marš uglavnom kroz delove Jerusalima u kojima žive muslimani.

Mnogi Palestinci ovakve manifestacije smatraju namernim provokacijama.

Jerusalim

BBC

Šta je pozadina sukoba?

Izrael je okupirao istočni Jerusalim posle rata na Bliskom istoku 1967. godine i čitav grad smatra svojom prestonicom, mada to veći deo međunarodne zajednice ne priznaje.

Palestinci tvrde da je istočni Jerusalim buduća prestonica njihove nezavisne države kojoj se nadaju.

UN su saopštile da bi Izrael trebalo da otkaže iseljavanje Palestinaca i da primeni „maksimalno ograničenje u upotrebi sile“ protiv demonstranata.

Šta je pozadina novih sukoba u Jerusalimu
The British Broadcasting Corporation

Šta se desilo ispred džamije Al-Aksa?

Izraelska policija saopštila je da su se hiljade Palestinaca tokom noći zabarikadirale u kompleksu u kojem se nalazi i džamija i da su tamo napravili zalihe kamenica i Molotovljevih koktela kako bi gađale učesnike marša.

Policajci su u ponedeljak ujutru dobili naređenje da uđu u kompleks kako bi „rasterali demonstrante“.

Prethodno su demonstranti kamenicama zasuli policijski kontrolni punkt na obližnjem putu.

Hramovna gora, Jerusalim

BBC

Duže od jednog sata policija je ispaljivala šok bombe u pravcu palestinskih demonstranata koji su je gađali kamenicama i drugim predmetima.

U jednom video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako su šok bombe, koje je policija ispalila kao odgovor na napad demonstranata, pale u džamiju.

Izraelska aneksija: Šta je Zapadna obala
The British Broadcasting Corporation

Izraelska policija saopštila je da je povređeno devet njenih pripadnika, od koji je jedan primljen u bolnicu.

Tokom sukoba, jedan automobil je udario u čovek pošto su prethodno demonstranti zasuli vozilo kamenicama.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.

    

* Sva polja su obavezna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares