Najstarija prašuma u Evropi

Najstarija prašuma u Evropi nalazi se u našem komšiluku i izgleda nestvarno

Najstarija prašuma u Evropi nalazi se u našem komšiluku i izgleda nestvarno 1Foto: Shutterstock

U Prašumi Perućica registrovano je više od 170 vrsta drveća i grmlja, kao više od 1.000 vrsta zeljastih biljaka, od kojih su brojni endemi pa se Perućica smatra lokacijom od posebnog naučnog interesa.

Prašuma Perućica, jedna od najstarijih u Evropi, biser Nacionalnog parka Sutjeska predstavlja jedan od najočuvanijih rezervata u ovom delu sveta.

Prašuma Perućica stara je oko 20.000 godina i prostire se na oko 1.300 hektara, obiluje prelepim prizorima netaknute prirode, primerima bukve, jele i smreče čija stabla dostižu visinu od čak 50 metara, pa je kao takva davne 1952. godine proglašena područjem od posebnog naučnog značaja, a dve godine kasnije za prirodni rezervat pod strogom zaštitom države.

Jedna od poslednjih oaza netaknute prirode u Evropi, okružena je impozantnim planinskim vrhovima u BiH, Maglićem, Volujakom i Sniježnicom, dok je reka Sutjeska deli od Zelengore, što je čini pravim mamcem za istraživače i sve zaljubljenike u prirodu.

Sve je veći broj planinara, organizovanih grupa domaćih i stranih turista, ali i znatiželjnih meštana okolnih naselja koji je svakodnevno posećuju, posebno u letnim mesecima kada njena lepota posebno dolazi do izražaja. Iako će vam se na prvi pogled učiniti kao vrlo jednostavna za šetnju, ulazak u prašumu nije preporučljiv bez iskusnih vodiča, jer postoji velika mogućnost da se izgubite i da lutate danima bezupsešno tražeći izlaz. Postoji čak i jedna priča da su se u Drugom svetskom ratu u njenim divljim prostranstvima izgubili nemački vojnici koji nikada nisu pronađeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.