Najveći potencijali u Srbiji

Uncategorized

Sharing is caring!

Istraživanje: Najveći potencijali u Srbiji u osam privrednih oblasti

Istraživanje: Najveći potencijali u Srbiji u osam privrednih oblasti 1Foto: Pixabay/Geralt

U Srbiji poslovi u osam privrednih oblasti imaju najveće potencijale za uspeh, rezultati su istraživanja Centra za razvoj tehnološkog preuzetništva i inovacija (ICT HUB) i Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID) u okviru projekta „Srbija inovira“.

Te oblasti su veštačka inteligencija, blockchain tehnologija, visokotehnološka poljoprivredna proizvodnja, industrija video igara, rešenja za pametna okruženja, eko-pametni energetski izvori, napredni materijali i napredni procesi proizvodnje i biotehnologija.

ICT Hub i USAID predstavili su projekat „Srbija inovira“ predstavnicima privrede, startap i akademske zajednice, sa ciljem da zajedno rade na stvaranju povoljnog okruženja za inovacije u Srbiji.
Kako je saopšteno, aktivnosti projekta „Srbija inovira“ trajaće četiri i po godine, a u okviru njega radiće se na kreiranju okruženja koje je pogodno za inovacije čime će se ubrzati razvoj, uvođenje i skaliranje novih ekonomskih modela.

Vršilac dužnosti direktora misije USAID u Srbiji Šenli Pinčoti istakla je da je Srbiji potrebno češće zajedničko angažovanje inovativnih startapova i tradicionalne privrede.

Generalni direktor ICT Hub-a Kosta Andrić rekao je da sve više kompanija, čak i malih i srednjih preduzeća, prepoznaje važnost inovacija, pa počinju da sarađuju, razvijaju digitalne strategije i podstiču preduzetništvo.

„Imamo i velike zakonodavne promene kojima se pruža podrška inovacijama i uslugama e-trgovine u Srbiji. Ono što nam sada treba je hrabra i konkretna strategija, zasnovana na globalno dokazanim konceptima i specifičnim potencijalima koje znamo da imamo“, istakao je Andrić.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares