Nenad Kulačin

Koautor popularnog podkasta o prolećnom letovanju

„Dobar, loš, zao“ na Kipru: Lični stav Nenada Kulačina

„Dobar, loš, zao“ na Kipru: Lični stav Nenada Kulačina 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Prva asocijacija na Kipar je da je to ostrvska zemlja, članica EU, koja nam je nekada redovno davala 12 poena na takmičenju za pesmu Evrovizije. Temperature vode i vazduha su uvek blizu jedna drugoj, a sezona traje sedam meseci. Dobra vest – cene su na prošlogodišnjem nivou.

Početak godine je idealan za razmišljanje o letovanju. Ne samo što je zima, mada kod nas ne i ona prava, pa svi sa čežnjom gledamo stare fotografije sa mora, već i zbog toga što se stidljivo pojavljuju prvi aranžmani sa poprilično nižim cenama za predstojeće leto.

Kažu da pametni upravo sada rezervišu godišnji odmor koji će da usledi za pet, šest, sedam meseci.

Jedna od destinacija koja je prošle godine bila pravi hit među srpskim turistima, a nema razloga da to ne bude i ovog leta, svakako je Kipar.

 

Prva asocijacija na Kipar je da je to ostrvska zemlja, članica EU, koja nam je nekada redovno davala 12 poena na takmičenju za pesmu Evrovizije.

Druga je, ne tako prijatna, da se radi o podeljenoj zemlji na nezavisni, i na okupirani deo. Kod nas se to odomaćilo na grčku i na tursku stranu.

kipar
Kourion, Kipar, foto: Shutterstock

Čak je i glavni grad Nikozija podeljen. Sve to, međutim, ne narušava činjenicu da je Kipar predivna oaza za izuzetno kvalitetan odmor. Prošle godine je čak bio i za nijansu pristupačniji od Turske i Egipta.

Do Kipra se može samo avionom. U sred sezone, WIZerom cena povratne karte bude oko 20.000 dinara, a aerodrom na koji se sleće je u Larnaki, neposredno pored čuvene Mekenzi plaže.

Ostrvo ima još jedan aerodrom i to onaj u Limasolu. Kiparskim drumovima se vozi kao i u Velikoj Britaniji, levom stranom, a volani u automobilima su na desnoj.

Prvi kontakt sa kiparskim vazduhom obećava dug boravak na peščanim plažama i u pretoplim vodama Sredozemnog mora.

Među našim svetom, za odmor su se izdvojili Aja Napa, Protaras, Larnaka, Limasol i Pafos. Sva mesta se nalaze na predivnim peščanim plažama koje su, apsolutno sve, okićene plavom zastavom. Ono što je najlepše, za svačiji dzep su cene ležaljki i suncobrana.

Na Kipru su plaže opštinske, nema privatnog zakupa i u skladu sa tim iznajmljivanje ležaljki i suncobrana je mnogo jeftinije nego u Grčkoj i Crnoj Gori. Cena je, u odnosu na te dve zemlje, prava sitnica, dve ležaljke i suncobran – 7,5 evra, 2,5 evra po komadu.

A, najpoznatije plaže su Nissi beach, Makronissos, Konnos, Fig tree bay, Lady’s mile, Petra tou Romiou…

Ako smo neku preskočili, nemojte da zamerite. Temperature vode i vazduha su uvek blizu jedna drugoj. Boravak u kristalno čistoj vodi je dugotrajan, a sunčanje kratkotrajno, jer je mnogo toplo, a sunce jako.

Bez obzira što su plaže peščane, u plićaku nema mulja, a utisak je i da pesak nije baš onako dosadan i da se lepi za telo kako smo navikli da se dešava. Sezona kupanja na Kipru traje od maja do novembra, tako da je Kipar idealan i za neki pred i posle sezonski odmor.

Kada je reč o hotelskom smeštaju, ponuda je odlična i raznovrsna.

 

Svi hoteli nude polupansionsku ili all inclusive uslugu. Tokom boravka na Kipru imali smo priliku i zadovoljstvo da se upoznamo sa Chryso Tsokkou Papaevelthontos direktorkom Tsokkos Hotels & Resorts, najvećim hotelskim lancem na Kipru.

– Mi smo najveći hotelski lanac na Kipru, a kompanija je osnovana 1981. godine. Imamo 28 hotela, na vrhunskim lokacijama, uglavnom na plaži, ili u centru gradova.

Beležimo oko 300.000 gostiju svake godine.

Posebno smo zadovoljni posetom gostiju iz Srbije i nadamo se da će se taj broj povećavati iz godine u godinu – ističe direktorka Tsokkos Hotela na Kipru.

Ova kompanija najveći broj svojih hotela ima u Protarasu, oko 60 odsto.

Ovo mesto je manje u odnosu na Aja Napu i mnogo mirnije. Idealno je za porodični odmor, ali Protarasu nište ne nedostaje u smislu turističke ponude.

Srpskim turistima su posebno zanimljivi, a sada već poznati hoteli poput Konstantin Veliki i Flamingo, sa pet zvezdica, kao i Tsokkos Protaras sa četiri zvezdice.

Bez obzira na sve pomenuto, hotel koji je glavni hit među srpskim turistima prošle godine bio je, svakako jedan od najboljih u ovoj kompaniji, a to je Crysomare u Aja Napi.

Radi se o jednom od najeksluzivnijih hotela na Kipru. Nalazi se na početku jedne od najlepših plaža na ovom ostrvu – Nisi Bič.

A, sada malo o najvažnijoj informaciji – ceni. Što se cene boravka tiče, sa Kipra, početkom ove godine stižu dobre vesti.

– Prema prvim dostupnim informacija, cene aranžmana na Kipru se neće menjati u odnosu na prošlogodišnje. Upravo zbog toga, već u ovim danima beležimo veliko interesovanje građana Srbije za letovanje na Kipru. Ono će svakako biti znatno veće u narednim mesecima, jer iz Grčke, a naročito Turske, dolaze vesti o drastičnom povećanju cena – kaže za Danas Jasmina Popović iz turističke agencije Feniks Flaj Travel iz Šapca.

Ima posla

Na Kipru ima dosta našeg sveta. Kiprani su mnogo dobri domaćini, za nekoliko nijansi prijatniji prema našim ljudima od, na primer Grka.

Sve to dovodi do toga da su radnici iz Srbije dobrodošli. Ima ih i iz Bugarske.

U Protarasu smo naleteli na Bojana Savića iz Zaječara.

– Radim kao fotograf i to godinama. Slikam goste po hotelima i to je svakodnevni posao. Radimo od 1. aprila do kraja novembra. Kipar je veoma prijatna i sređena zemlja za život. U avgustu ume malo da bude povećana vlažnost vazduha, ali celodnevno sunce bez ijednog oblaka i izuzetno toplo more su zagarantovani tokom cele sezone – kaže Savić.

 

Pomenuli smo da na Kipru ima puno Bugara koji takođe rade tokom sezone.

– Prodajem kukuruz na plaži i zaradim više za sedam meseci nego što bih zaradio bilo koji posao u Bugarskoj da radim za godinu dana. Pri tom sam ceo dan na plaži i u kontaktu sa ljudima koji na Kipar dolaze sa raznih svetskih destinacija – dodaje Vasil iz Bugarske.

Najviše Engleza

Najbrojniji i najredovniji turisti na Kipru su Englezi. Njih, međutim, nema mnogo na plažama.

Izgleda da im ne prija pesak. Svoj boravak na ovom predivnom ostrvu svode na kupanje u hotelskim kompleksima uz besplatno piće, u okviru all inclusive usluge. Za razliku od mnogih hotela u Grčkoj i Turskoj, bazeni na Kipru imaju slatku vodu.

Englezi ne vole mnogo ni slanu morsku vodu, jer ume da golica. Tako su nam rekli i dodali da ne vole da im se pesak lepi za telo.

U hotelima se često čuju navijačke pesme oba tima iz Mančestera, Liverpula, Londona, naročito kada pivo uzme maha.

Najlepši sladoled u Aja Napi
Kada je reč o vanpansionskoj potrošnji, iako je ostrvska zemlja, cene na Kipru nisu previsoke. U prodavnicama su cene veoma pristojne, a ono što je zanimljivo jeste to da u svakom gradu postoji luna park koji radi tokom celog dana. Ako ste spremni i sposobni za brzo prilagođavanje, uvek je dobro iznajmiti rentakar, jer se na Kipru vozi kao u Velikoj Britaniji.

Tako se može posetiti i kontinentali deo ostrva gde su cene, naročito u restoranima, još niže.

U Aja Napi smo probali, svakako jedan od najboljih sladoleda u životu, a slučajno tu poslastičarnicu drži jedna naša sunarodnica i njen suprug.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

 

Šta znači kuver?
Izvor: Anđela Petrović/City Magazine

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.