Neprijatnost za Srbiju

Uncategorized

Sharing is caring!

Ađijus prijavio Savetu bezbednosti UN da Srbija odbija da uhapsi i izruči Jojića i Radetu

Predsednik Međunarodnog suda u Hagu Karmel Ađijus (Carmel Agius) prijavio je danas Savetu bezbednosti UN u Njujorku vlasti Srbije zbog odbijanja da uhapse i izruče Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštovanje suda.

    
Ađijus prijavio Savetu bezbednosti UN da Srbija odbija da uhapsi i izruči Jojića i Radetu 1Foto: EPA/MARTIJN BEEKMAN

Ti zvaničnici Srpske radikalne stranke optuženi su zbog toga što su nedozvoljeno uticali na svedoke u procesu koji je Tribunal vodio protiv lidera SRS Vojsilava Šešelja.

Podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti, Ađijus je kazao da „Republika Srbija nastavlja da odbija da ispuni svoje medjunarodne obaveze, uhapsi Petra Jojića i Vjericu Radetu i preda ih sudskom Mehanizmu“ u Hagu.

„Prošlo je više od šest godina otkako je Haški tribunal prvi put zahtevao od Srbije da sprovede nalog za hapšenje ovih optuženih. Ovo je treći put da odbijanje Srbije da sarađuje, uprkos brojnim prilikama, prijavljujemo Savetu bezbednosti“, naglasio je sudija Ađijus preko video veze iz Haga.

Ađijus je upozorio da nepostupanje Srbije po nalogu za hapšenje Jojića i Radete „ne samo da potkopava efikasnu primenu pravde pred Mehanizmom, nego i prkosi medjunarodnoj zajednici, upućujući izazov autoritetu Saveta bezbednosti i Povelje UN“.

Vlasti Srbije pozivaju se na odluku suda u Beogradu da nisu obavezne da sarađuju sa sudom u Hagu u vezi sa optuženima za nepoštovanje suda.

Srbiju na večerašnjem zasedanju Saveta bezbednosti predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik haškog suda najavio je i da će prvostepena presuda bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju biti izrečena „do 30. juna“.

Stanišić i Simatović optuženi su za zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Današnju pravosnažnu presudu koju je haški sud izrekao bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, Ađijus je nazvao „značajnim dostignućem“ i „još jednim korakom ka okončanju mandata“ suda.

General Mladić (78) osuđen je na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Muslimana i Hrvata širom BiH: terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares