Neurolozi upozoravaju

Neurolozi otkrivaju: Namirnice spremljene na ovakav način su najgore za zdravlje našeg mozga

S obzirom na to da će otprilike dva od svaka tri Amerikanca doživeti kognitivno oštećenje nakon što napune 70 godina, razumljivo je kako je pronalaženje načina za održavanje zdravlja mozga mnogima na prvom mestu. A jedan od načina da to učinimo jeste smanjenje unosa nekih od najgorih namirnica za zdravlje mozga.

IZVOR: INDEX.HR 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

„Održavati optimalno zdravlje mozga znači minimizovati upalu i izloženost toksinima“, objašnjava neurolog Dejl Bredesen za portal Eat This. Dodaje kako unos određenih namirnica šteti zdravlju našeg mozga, a jedna od njih posebno je opasna te preporučuje da je izbegavamo koliko je god to moguće. Radi se o prženoj hrani

On objašnjava da, iako sve što je prženo u dubokom ulju ima dobar ukus, predstavlja loš izbor za zdravlje našeg mozga. Naime, Bredesen upozorava kako često jedenje pržene hrane povećava rizik od kognitivnih zdravstvenih problema. To potvrđuju i rezultati metaanalize objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition koji su pokazali povezanost između unosa pržene hrane i kognitivnih problema.