Nikola Samardžić

Uncategorized

Sharing is caring!

Tragovi nereda

Tragovi nereda 1Foto: Ana Blažić Pavlović

Tri decenije traje raspad Jugoslavije. Na taj proces potrebno je staviti tačku.

Bivše jugoslovenske republike da uspostave nov sistem funkcija kojim će se zaštititi od hirova spoljnog sveta, a evropski poredak je trenutno u rasulu.

Etnički odnosi da se usaglase s javnim interesom u ekonomiji, kulturi i svakodnevnom životu, ukoliko izostanu dublje, etičke i emotivne pobude.

Nered u bivšoj Jugoslaviji koji je eskalirao nakon odluka o Bregzitu i izbora Donalda Trampa nije samo periferni simptom krize EU koja se suočava s blokadom spoljne i bezbednosne politike u odnosu na maligne uticaje Rusije i Kine.

Bez američke podrške EU neće biti u stanju da se obračuna s populistima i uspostavi dogovor koji će u domenu diplomatije i bezbednosti zapravo odražavati vrednosnu suštinu evropskog ujedinjenja.

I sve dok konkretno ne doprinese okončanju jugoslovenske krize EU će ostati zaražena virusom dezintegracije, korupcije, narušavanja institucija i demokratskih procedura, i populističkom samovoljom.

EU ima istovetan problem sa celim nekadašnjim sovjetskim lagerom koji je integrisala, osim s baltičkim republikama.

Države Višegradske grupe uzurpirali su proputinovski populisti. Rumunija i Bugarska i dalje ne ispunjavaju kriterijume za primenu Šengena.

Češki premijer je štaviše nagovestio da će koristiti nelegitimna sredstva kako bi ostao na vlasti bez obzira na izborni poraz. A poruka biračkog tela je u demokratijama prioritet pre svake procedure.

Model nasilničkog neodustajanja već je isprobao Donald Tramp, američka demokratija je poslednjim snagama uspela da zaustavi pokušaj prevrata.

Ponekad događaji jasno svedoče o sebi samima.

Poseta nemačke kancelarke Beogradu i regionu, a Nemačka je najveća i najmoćnija država EU, ostavila je za sobom, umesto početka kraja jugoslovenske dezintegracije i uređenja institucija, nered zastrašujućeg intenziteta.

Nakon tri decenije strahota, zločina, i neizvesnosti, postavlja se pitanje smisla ovakvog života samog po sebi, u stvarnosti iz koje je gotovo nemoguće stvarno emigrirati.

Beograd na svaki način pokušava da osujeti istrage korupcionaških afera koje vlast dovode u vezu sa organizovanim kriminalom i masakriranjem institucija.

I dalje su otvoreni dosijei sistemskih ubistava Slavka Ćuruvije, Zorana Đinđića, Milana Pantića, vojnika u Topčideru. Segmenti države koja ih je likvidirala revitalizirani su u punom kapacitetu.

Vučelić je odlikovan.

Republika Srpska je političkim deklaracijama i zvaničnim odlukama počela da napušta BiH.

Dve eskalacije pograničnog nasilja odlažu dogovor Beograda i Prištine o konačnom statusu Kosova.

Deo nemačke štampe tvrdi da ostatak bivše Jugoslavije nije u stanju da se integriše u EU, i to ne zaslužuje, nakon dve agresije i dezintegracije u svetskim ratovima, i u finišu zvanične nemačke politike koja je dopustila da uverljivije odgovore, od Brisela, o budućnosti EU, daje Moskva.

Srpski svet?

Veličina Srbije nije u partijskom i paradržavnom feudalizmu braće Vučić-Mali, nego u potencijalu kojim je Beograd nekad, već davno, raspolagao, da prihvata sve razlike i nad njima se uzdiže.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares